En çok Antalya’da çocuk kayboluyor

TÜİK, 2016 yılından itibaren kayıp çocuklara ilişkin verileri açıklamayı durdurdu. Kayıp vakaları, Türkiye genelinde belirli illerde yoğunlaşıyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANTALYA-BHA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılından itibaren kayıp çocuklara ilişkin verileri açıklamayı durdurdu. Bu durum, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in tepkisini çekti. Tekin, daha önce “Çocuklar kaybolmuyor, biz kaybediyoruz” diyerek tepkisini dile getirmiş ve TÜİK’e şu soruyu yöneltmişti: “2016- 2021 yılları arasında kaç çocuk kayboldu, bu çocukların kaçı bulunabildi, kaçı ise bulunamadı?”

Gürsel Tekin, Türkiye’de kaçırılan çocuk sayısının son 9 yılda üç kat arttığını belirtti. TÜİK verilerine göre, 2008-2016 yılları arasında Türkiye’de kaybolan çocuk sayısı 104 bin 531’e ulaştı. 2014 yılında ise 17 bin çocuk kayboldu; bu rakam son 9 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Yılda ortalama 10 bin, günde ise 32 çocuk kayboluyor.

Kayıp vakalarının en yoğun olduğu iller

Kayıp vakaları, Türkiye genelinde belirli illerde yoğunlaşıyor. Erkek çocuklarının kayıp vakalarının yüzde 55’i Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Adana, Ankara, Bursa, Denizli ve Şanlıurfa’da meydana geldi.

Kız çocukları açısından ise Antalya, en fazla kayıp vakasının yaşandığı il oldu. 2008-2016 yılları arasında Antalya’da emniyet birimleri veya vatandaşlar tarafından bulunarak güvenlik birimlerine getirilen kayıp kız çocuklarının sayısı 4 bin 559 olarak kaydedildi.

En çok Antalya’da çocuk kayboluyor