Antalya’lı muhasebeciler Ankara’da toplandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, dün Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB) organize ettiği ‘Enflasyon Düzeltmesinin Geçici Vergi Dönemlerinde Yapılmaması ve Mesleki Sorunların Çözümü’ konulu mitinge katılmak için Ankara’daydı. Yurdun çeşitli bölgelerinden gelen muhasebeciler ve mali müşavirler mesleki sorunlarının çözülmesine yönelik taleplerini açıklamak üzere alanı doldurdu.

‘SIRTIMIZDAKİ YÜK DAYANILMAZ BOYUTLARA ULAŞTI’

Alanı dolduran kalabalık adına konuşmayı TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu yaptı. Kartaloğlu, ““Biz Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler, bugüne kadar ülkemizin kötü günlerinde her türlü fedakarlığı yaptık, bundan sonra da yapacağız. Ancak, bugün Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Ölçüsüz iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, Mali Müşavirlerin iş-yaşam dengesini olumsuz etkilemenin ötesine geçmiş ve meslektaşlarımızın insani yaşam hakkını ellerinden almaya başlamıştır. Meslek camiamız sürekli, kronik hastalıklar, ani ölümler ve maalesef intihar haberleriyle sarsılmaktadır. Ülkemiz yaklaşık 20 yıl gibi bir aradan sonra enflasyon düzeltmesi işlemlerinin tekrar konuşulduğu bir döneme girmiştir. Doğru çıktılar elde etmek için enflasyon düzeltmesi işlemlerini yapmak ve bilançoları enflasyon etkisinden arındırmak gerektiği açıktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın, yıllık beyannamelerde bu işlemin yapılmasını ve mali tabloların gerçeği yansıtmasını istemesi son derece doğaldır. Ancak Bakanlık, bu işlemlerin her 3 ayda bir geçici vergi dönemlerinde de yapılmasını, geçici vergi beyannamesi ekine bilanço konulmasını ve bunun düzeltilmesini istemektedir. Bilindiği gibi Bilanço çıkarmak için yalnızca kayıtlar yeterli olmamakta, başta stoklar olmak üzere bütün varlıkların fiili envanter işlemine tabi tutulması gerekmektedir. Oysaki özellikle küçük ölçekli firmalarda gerek bilgi akışı ve gerekse bilgi işlem ve yazılım altyapılarında önemli eksiklikler bulunmaktadır. Bu da küçük işletmelerde üç ayda bir sağlıklı olarak bilanço çıkartılabilmesine olanak vermemektedir. Kamusal sorumluluğumuz gereği bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini bir kez daha Bakanlığımızdan talep ediyoruz” dedi.

‘EN BASİT HATA AYLIK KAZANÇLA ÖDENEMEYECEK HALE GELDİ’

Yeni vergi paketi değişikliğiyle yapılan hatalara uygulanacak cezai müeyyidelerde ciddi artış olduğunu belirten Emre Kartaloğlu, “Geçtiğimiz hafta TBMM’de Vergi Kanunlarında değişiklik öngören bir Kanun kabul edilmiştir. Bu Kanun ile usule ilişkin işlemlerde hata yapılması halinde uygulanacak cezalar fahiş rakamlar olarak belirlenmiş, tek bir bildirimin atlanması halinde uygulanacak cezalar 60.000 TL olarak öngörülmüştür. Başka bir anlatımla, en küçük ve masum bir hata ya da unutkanlığın bedeli, bir aylık gelirle ödenemeyecek hale getirilmiştir. Hemen her gün mali mevzuatımızda değişiklik olurken, yeni bir beyan ve bildirim getirilirken, mevcut beyannamelerin içerikleri değiştirilirken ve tek bir mükellef için bir ayda onlarca beyan ve bildirim istenirken, meslek mensuplarının hata yapmamalarını beklemek, insafsız bir yaklaşımdır. Yapılan hatanın doğurduğu etkiyi dikkate almadan, vergi kayıp kaçağı olup olmadığını sorgulamadan, insanlara tepeden ceza yağdırmak modern devlet ilkelerine aykırıdır. Bakanlığın hazırladığı bu ve benzer kanunlar sebebiyle, yakında muhasebe mesleğini layıkıyla icra edecek meslek mensubu kalmayacaktır. Bu şartlar altında muhasebe mesleğinin ve muhasebe ofislerinin sürdürülebilirliği büyük tehlike altındadır. Bu durumda da en büyük zararı yine devletimiz görecektir” ifadelerini kullandı.

‘TALEPLERİMİZİN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSİTİYORUZ’

Tüm meslek mensupları ve meslek mensubu adaylarıyla kamu yararı için çalışmaya devam etmek istediklerini belirten Kartaloğlu, taleplerini sıralayarak sözlerini tamamladı; “Başta geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmaması olmak üzere insanca geçirilebilecek, göstermelik olmayan gerçek bir mali tatil yürürlüğe konulması, kayıt dışılıkla gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa basit usulün kaldırılması, idarenin elektronik sistem altyapısı güçlendirilmesi, beyan ve bildirim gönderimlerinde tıkanıklığa sebebiyet verilmemesi, idarelerin birbirlerinden veri alabilecekleri sistemsel altyapıların kurulması, aynı bilgilerin birçok yere beyan edilmesinin önüne geçilmesi, TÜRMOB’un beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi ve bazı beyannamelerin birleştirilmesi konusundaki önerilerinin hayata geçirilmesi, Meslektaşlarımızın yetki ve sorumlulukları arasındaki dengesizliğin ortadan kaldırılması, Asgari Ücret Tarifesi yayımlanırken günün ekonomik şartlarının dikkate alınması, ücretin verilen emeğin ve mesainin karşılığı olmasının sağlanması, arabuluculuk yetkisinin dünya uygulamalarında olduğu gibi Mali Müşavirlere de verilmesi, belirli kıdeme sahip meslek mensuplarına yeşil pasaport hakkı verilmesi, deprem bölgesinde özellikle Maraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde mücbir sebep hali uzatılması, meslektaşlarımız KOSGEB desteklerinden yararlanması taleplerimizin bir an önce karşılanmasını bekliyoruz. Taleplerimiz karşılanana kadar da mücadelemize devam edeceğiz.”

Antalya’lı muhasebeciler Ankara’da toplandı