Tıp Fakültesinden, Meme Kanseri Farkındalık Konferansı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tıp Fakültesinden, Meme Kanseri Farkındalık KonferansıKırıkkale Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu tarafından, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı münasebetiyle Meme Kanseri Farkındalık Konferansı düzenlendi. Üniversitemiz Tıp Fakültesi Prof. Dr. Dilek Kılıç Amfisinde gerçekleşen konferansa akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
MENSUP OLANLARDAN DAHA FAZLADIR
Konferansın ilk konuşmacısı Doç. Dr. Selim Yalçın, Ülkemizde ve dünyada en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme sebep olan kanser türü olan meme kanserinin nedenlerini ve erken tanı yöntemlerini anlattı. Doç. Dr. Yalçın, “Meme kanseri gerek dünyada gerekse ülkemizde en sık izlenen ilk on kanser arasında kadınlarda ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde meme kanseri her dört kadın kanserinden birisi olmayı sürdürmektedir. Erkeklerde meme kanseri kadınlara oranla çok daha az izlenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Ülkemiz ’de de Sağlık Bakanlığı Başkanlığında bu ayda çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir. Ayrıca erken tanının önemini vurgulamak amacıyla, 26 Ekim meme kanserini sembolize eden ‘Pembe Kurdele Takma Günü’ olarak belirlenmiştir. Meme kanseri, meme süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmalarına meme kanseri denir. Dengesiz beslenme, sigara, kronik enfeksiyonlar, mesleki faktörler, alkol, çevresel kirlilik, katkı maddeleri, bağışıklık sisteminin baskılanması, genetik yatkınlık, hormonlar, bazı ilaçlar, güneş ışığı, radyasyon meme kanserine sebep olmaktadır. Ayrıca yaş ilerledikçe meme kanseri riski artmaktadır. Meme kanseri yirmi yaş altında pek görülmez. Hastaların çoğunluğu elli yaş üzerindedir. Kişinin yakın akrabalarında meme kanseri öyküsü varsa risk iki misli artmaktadır. Bir memede kanser varsa ikinci memede kanser gelişme riski oldukça fazladır. Erken adet görme ve geç menopoz da risk artırıcı sebeplerdir. Hiç doğum yapmamış kadınlar meme kanseri açısından riskli gruba girerler. İlk doğum yaşı otuz ve üzerinde olan kadınlarda meme kanseri riski; ilk doğum yaşı yirmi olan kadınlara göre 4-5 kat daha fazladır. Beyaz ırka ait kadınlarda meme kanseri siyah ırka mensup olanlardan daha fazladır” diye konuştu.
TOPLU FOTOĞRAF ÇEKİMİ İLE SON BULDU
Meme kanserinden nasıl korunulması gerektiğini dinleyenlere anlatan Doç. Dr. Yalçın, “Bilateral profilaktik mastektomi, Bilateral profilaktik ooferektomi, yaşam değişiklikleri, hormon kullanımı, doğum ve emzirme, kimyasal korunma meme kanserinde korunmayı sağlamaktadır ayrıca mamografinin de önemi çok büyüktür. 50 yaşın üzerinde olan kadınlarda bulunan kitlelerin daha önceden belirlenmesini, ele gelmeyen kitleleri ve çok erken evredeki kanserli hastayı saptamaktadır” dedi.Tarama programının amacına ve meme kanserinden korunmanın yöntemlerini değinen Doç. Dr. Faruk Pehlivalı, “ Kadınlarda meme kanseri ile toplumsal düzeyde mücadelenin ana amacı meme kanserine bağlı mortalite hızının düşürülmesidir ancak kadınlarda meme kanseri ile toplumsal düzeyde mücadele etmek için önerilen ve etkinliği kanıtlanmış bir birincil korunma yöntemi yoktur, yani meme kanserinin ortaya çıkmasını önlemek üzere, topluma yönelik programlarda uygulanacak bir modalite bulunmamaktadır. İkincil korunma yöntemi olarak, yani başlamış olan karsinogenezis sürecini, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan yakalamak üzere önerilen ve geniş uygulama bulan üç modalite vardır: 1-Kendi kendini meme muayenesi(KKMM), 2-Klinik meme muayenesi 3-Mamografi’dir” dedi.Program plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. (kalehaber.net)

Tıp Fakültesinden, Meme Kanseri Farkındalık Konferansı