Trabzon’da Özel gereksinimli bireyler için yeni uygulama

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trabzon’da Özel gereksinimli bireyler için yeni uygulamaTrabzon’da Özel gereksinimli bireylerin toplu taşıma araçlarını kullanırken sorun yaşamamaları için hazırlanan “Engelsiz Trabzon” mobil uygulamasının tanıtım toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Murat Zorluoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda TULAŞ yetkilileri ile yazılımı tasarlayan firma yetkilileri de hazır bulundu.

Başkan Murat Zorluoğlu yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Trabzon’da ulaşım konusunda önemli dokunuşlar yaptık. Dolmuş dönüşümü tamamlandı. Eski konforsuz araçlar yerine yeni dolmuşlar ile dönüşüm süreci tamamlandı. Aynı zamanda ulaşımla ilgili yolların yapılması, akıllı kavşak ve toplu taşıma sistemi gibi birçok alanda önemli çalışmalar yaptık. Otobüs filomuzu geliştirdik. Yeni otobüslerle bunu geliştirmeye devam edeceğiz.

HAFİF RAYLI SİSTEM

Ulaşım Master planı ulaşım bakanlığı tarafından onaylandı.  Ulaşım Master planı çok farklı çözümlerle önem arz ediyor. En önemlisi hafif raylı sistem konusu. Şehir Hastanesinden başlayarak Arsin’de sona erecek etap etap çözüm önerisi sunuyor. Projesinin hazırlanması ve yatırım planının hazırlanması aşaması olacak. Ulaşım bakanı ile görüşmemizde projenin hazırlanması ile alakalı mutabakata vardık. önceki projeler var. Onlardan da yaralanıp en uygun projeyi hazırlamak istiyoruz. Projeden sonra da ulaşım bakanlığı tarafından yatırım planına alınmasını ve parasının da büyükşehir belediyesi tarafından ödenmesini hedefliyoruz. Bu projenin hayata geçmesi için destekleri bekliyoruz.

KARAGÖZ MEYDANINA BİN ARAÇLIK OTOPARK

Karagöz meydanında bin araçlık bir otoparkın yapılmasını hedefliyoruz. Yerin altına doğru bir proje amacındayız. Avan projesi tamamlandı. Meydanın bir doğusunda bir de batısında 2 büyük otopark ile meydan parkındaki otopark sorununu çözmeyi hedefliyoruz.

Bugünkü toplantımızın amacı, çalışmalarda teknolojiden yararlanmak isteyen bir belediyeyiz. TULAŞ diye bir şirket kurduk. Toplu taşıma meselesini tek elden yürüten bir anlayışla hizmet veriyor. TULAŞ’ın en önemli vizyonundan biride akıllı ulaşım yöntemleriyle kaliteli hizmet vermek. Pazarkapı’da bir bina oluşturduk. TULAŞ orada hizmet veriyor. Ulaşımın tek elden yönetilmesi noktasında bir donanım alt yapısı oluşturduk. Önümüzdeki yıllarda çok daha kaliteli hizmet verecek alana kavuşmuş olduk.

Özel gereksinimli vatandaşlarımızın belediye otobüslerini kullanırken karışılacakları sorunları minimize etmek amacında bir program ortaya konuldu. Uzunca bir süredir arkadaşlarımız bunun üzerinde çalıştı. Görme engelliler başta olmak üzere engelli dernekleri ile birlikte bu program gerçekleştirildi. Güzel geri dönüşler alıyoruz. Tamamen onların ihtiyaçları dikkate alınarak bu program ortaya çıktı.”

Zorluoğlu’nun konuşması sonrasında engelliler için hazırlanan program tanıtıldı.

Engellilerin yardıma ihtiyaç duymadan araca binip inebilmeleri, İstedikleri durakta binip inmeleri, Şoförlerin engeli bireylere yardımın sağlanması, Refakatçi uygulaması ile daha güvenli seyahat etmelerini sağlamak, Yeni rotalarda seyahat edebilmelerinin sağlanması gibi özelliklerin hedeflendiği belirtildi. 2 bin bireyin kullanmasının hedeflendiği belirtilen uygulamada, yüzden fazla engelli birey ile görüşülerek uygulama şekillendiği bilgisi verildi.

Uygulamada ayrıca şoför bilgilendirme sistemi olduğu, durakta engelli bilgisinin şoföre iletildiği, hangi durakta ineceği gibi bilgilerin şoförlere bilgilendirerek şoförlerin daha bilinçli ve katılımcı olması sağlanmaya çalışıldığı belirtildi.

TULAŞ Engelsiz uygulamasının Türkiye’deki büyük uygulamadan farkı refakatçi uygulaması. Bu uygulama ile sanal refakatçi oluşturularak yardımcı olmak hedefledi. Refakatçi oluşturularak yardım et ve takip et özellikleri kullanılıyor.

Uygulamayı kullanan görme engelli Savaş Yol, Trabzon Büyük Şehir Belediyesi’nin Engelliler için yaptıkları çalışmaları anlatıp “Sayın başkanımız bu çalışmaların hepsini istişareler ile yaptı” ifadelerini kullandı.

Yol, uygulama ile alakalı, “Durum hakkında başkanımız ile bu konuyu görüştüğümüzde hemen bizi Samet Bey’e yönlendirdi ve bizden daha heyecanlı olan Samet Bey ile yaptığımız saha çalışmaları ile bugüne geldik. Bizim yaptığımız bu uygulamanın eşi benzeri yok. Bize, bu uygulamayı Türkiye geneline yayar mısınız talepleri alıyoruz. Otobüsümüzü ve ineceğimiz durağı seçmemiz, gelecek otobüsü bize haber vermesi, ineceğimiz durağı bize bildirmesi bize çok yardımcı olacak. Uygulamada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. (Tanju Akıncıoğlu)

Trabzon’da Özel gereksinimli bireyler için yeni uygulama