"Hobi bahçelerinin imardan muaf tutulmasını istiyoruz"

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

"Hobi bahçelerinin imardan muaf tutulmasını istiyoruz"Gazeteci Mehmet Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının konuğu hobi bahçesi mağduru Esma Doğan Uzun oldu. Hobi bahçelerinde yaşanılan mağduriyet ile ilgili açıklamalarda bulunan Uzun, “Mevcutta bulunan hobi bahçelerine belli bir standart getirilerek, imardan muaf tutulmasını istiyoruz” dedi.
Konya’nın Çumra İlçesi Apa köyünde yaşayan Esma Doğan Uzun, 2018 yılında çıkan imar barışının vatandaşa tam anlatılamadığını belirterek, “Pandemi döneminde hobi bahçelerine talep arttı. Hobi bahçesi kelimesini kabul etmiyoruz. Biz burada organik tarımın tam kendisini yapıyoruz. 04.10.2020 tarihinde 7255 yasa ile Tarım Bakanı hobi bahçelerinin tarım arazilerini katlettiğini, pek çoğunda havuzlu villaların bulunduğunu söyledi. Bahçe adı altında buraların katledildiği, kaçak imar yapıldığı söylenmişti. Halbuki hobi bahçelerinde ne havuz vardır ne de normal ev vardır. 15- 20 metrekareyi geçmeyen ahşap kulübe, konteynerlar mevcuttur. Özellikle Konya’da yasa yürütülerek bahsettiğimiz kulübeler kaçak yapı sayılarak yıkıldı. Yıkılan bahçeler şuan moloz halindedir. Vatandaşa da cezalar kesildi. Mahkemelik olundu. Belediye ekipleri ile birlikte jandarma, TOMA ve çevik kuvvet nezaretinde vatandaşların direniş göstermesine rağmen bu yerler yıkıldı” dedi.
“GELİŞMİŞ ÜLKELERDE HOBİ BAHÇELERİNİ DESTEKLİYOR”
Uzun, “Gelişmiş ülkelerde hobi bahçeleri yapay kentleşme olarak desteklenirken bizim ülkemizde bu olumsuz algılanıyor. Burada şeker hastaları, astım hastaları topraktan çok iyi verim alıyorlar. Çocuklarımızın tabletten, bilgisayardan toprakla uğraşarak uzak tutuyoruz. Küçük bir çocuğa bile sebze ve meyvenin manavdan değil de topraktan yetiştiğini öğretiyoruz. 2018’de çıktığı gibi bir imar barışı çıkarsa yıkılmamış olan bahçeler mükfatlandırılacak ve yıkılmış bahçesi olanlar ise mükafatlandırılmayacak. Konya ve çevresinde 200’ü geçen bahçe yıkıldı. 81 ilde hobi bahçelerinde yıkım var. İzmir’de 8 Kasım’da Gömüldür’de 7 tane yıkım kararı var. Sonuçta parsellenmiş bu arazilerin bu şekilde kimseye faydası yoktur. Tekrar tarım yapalım desek artık oralarda yapılmaz. Mevcutta bulunan hobi bahçelerine belli bir standart getirtilerek imardan muaf tutulmasını istiyoruz. 4 kasım 2020 tarihinden baz alınarak mevcutta bulunan hobi bahçelerinin kayıt altına alınması, belli bir standartlarda vatandaşın işini görecek kadar kulübelerin imardan muaf tutulmasını istiyoruz” diye konuştu. (HAZEL BAYIK) (Mehmet Aydın)

"Hobi bahçelerinin imardan muaf tutulmasını istiyoruz"