103 Sene Önce Bugün ”Amasya Protokolü” İmzalandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

103 Sene Önce Bugün ''Amasya Protokolü'' İmzalandıAmasya Protokolü veya Amasya Görüşmeleri, İstanbul Hükümeti ile Heyet-i Temsiliye arasında 22 Ekim 1919’da yapılan protokoldür.
Mustafa Kemal Paşa, Rauf Orbay ve Bekir Sami Beylerle birlikte 18 Ekim 1919’da Amasya’ya gelerek Salih Paşa ile 20 Ekim’de görüşmelere başladılar ve Sivas Kongresi’nce kabul edilen esaslar üzerinde görüşmeler başladı.

İstanbul Hükûmeti’ni Salih Paşa, Heyet-i Temsiliye’yi Mustafa Kemal Paşa, Rauf (Orbay) Bey ve Bekir Sami Bey temsil etti. Görüşmeler neticesinde yapılan protokol, Amasya Protokolü olarak anılır. Protokolde, manda ve himayenin reddedilmesi ve Heyet-i Temsiliye’nin İstanbul Hükûmeti tarafından tanınması gibi hükümler yer alıyordu.

Görüşmelerin en önemli sonucu Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin ve Temsil Heyeti’nin İstanbul Hükümeti tarafından hukuken tanınması olmuştur. İstanbul Hükümeti, görüşmeyi kabul ederek doğal olarak Milli Mücadele’yi destekleyen bu kurumların varlığını kabul etmiştir. Görüşme ayrıca Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan kararların da onaylandığı anlamına gelmektedir. (Betül Yılmaz)

103 Sene Önce Bugün ”Amasya Protokolü” İmzalandı