Emekliler Tavla Turnuvasıyla Taleplerini Duyuracak
Şevket Gölük -BHA Ankara Muhabiri
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), 30 Haziran Emekliler Günü ve Haftası’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emekliliğe ayrılışının 97. Yılı anısına Ödüllü Tavla Turnuvası düzenleyecek. 24-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan turnuva yedi etaptan oluşuyor. Etap adları ise emekli kesimin yıllardır iç içe yaşadığı ve düzeltilmesini bekledikleri sorunları içeriyor. Oyuncular, her zar atışıyla ‘Çıkar bakayım telefonunu’ etabı, ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’ etabı, ‘TÜİK elini cebimizden çek’ etabı, ‘Katsayı sistemine geri dönülsün’ etabı, ‘Sağlıkta katkı payı kaldırılsın’ etabı, ‘Ucuz et kuyruğundayız’ etabında kıyasıya kapışacaklar. Turnuvanın sonuncu gününde ise ‘İntibak istiyoruz’ etabıyla şampiyonun belirlenmesiyle ödüller takdim edilecek.
İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR ZAMMI EMEKLİLERİMİZ HAK EDİYORLAR
Türkiye Emekliler Derneği Mamak Şubesi tarafından organize edilecek olan tavla turnuvasına ilişkin açıklama yapan TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, “ Ulu Önder Atatürk’ün emekliye ayrıldığı 30 Haziran 1927 tarihini her yıl ‘Emekliler Günü’ ve aynı haftayı da ‘Emekliler Haftası’ olarak kutluyoruz. Bugüne kadar çok sayıda kaynak esere imza atan derneğimiz, ‘Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken, bütün kudreti ile çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur’ sözlerinin sahibi bir devlet adamına minnet borcumuzu onu çeşitli etkinliklerle anarak biraz olsun ödemeye çalışıyoruz. Hayatlarının en verimli ve dinamik çağlarını devletine, milletine hizmet ederek geçiren emeklilerimizin, emeklilik döneminde sağlıklı, huzurlu, refah içinde bir hayat sürmeleri en büyük isteğimizdir. Her ne olursa olsun emeklilerimiz insan onuruna yakışır bir zammı hak ediyorlar” dedi.
TÜED Mamak Şube Başkanı Murat Tokgöz de 24 Haziran’da ilk finalistin belirleneceği, 30 Haziran’da ise hafta içi etaplardan düzenlenecek etaplardan belirlenecek finalistler arasından şampiyonun belirleneceğini aktardı. Tokgöz, “Şampiyon tavlacı ve tüm katılımcılara çeşitli ödüller verileceği turnuvanın her etabı emeklilerimizin ayrı bir sorununa dikkat çekmek üzere turnuvanın her bir günü için ayrı bir emekli sorunu ile isimlendirmiştir” ifadelerini kullandı.
ATATÜRK’ÜN EMEKLİ MAAŞI TOPLAM 200 LİRA
TÜED, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emeklilik belgelerinin yer aldığı kaynak eseri daha önce kamuoyuyla paylaşmıştı. Belgelere göre Atatürk, 28 Haziran 1927’de emeklilik dilekçesini veriyor ve 30 Haziran 1927 tarihi itibariyle kendisine 5 bin kuruş (50 lira) emekli maaşı bağlanıyor. Ata’ya, ayrıca 15 bin kuruş (150 lira) da Mareşal maaşı bağlanıyor.
Emeklilik kimlik bilgileri arasında rütbesinin mareşal olduğu belirtilen Atatürk, 1317 sicil numarası ile 1315’te piyade olarak Ordu’da çalışmaya başlıyor. 17 Aralık 1317’de teğmen, 22 Kasım 1318’te üsteğmen, 29 Aralık 1320’de yüzbaşı, 7 Haziran 1323’te kıdemli yüzbaşı (kolağası), 14 Kasım 1327’de binbaşı, 16 Nisan 1329’da yarbay, 19 Mayıs 1331’de albay, 19 Mart 1332’de tümgeneral (mirliva), 19 Eylül 1337’de (1921) mareşal rütbesine ulaşıyor.
ATATÜRK’ÜN 28 YIL 3 AY 29 GÜN FİİLİ HİZMETİ VAR
Gazi Mustafa Kemal imzasıyla, emeklilik dilekçesini o zamanki adı Müdafa-i Milliye Vekaleti olan Milli Savunma Bakanlığı’na 28.6.1927’de veriyor. Ata, dilekçesine 15 kuruşluk pul yapıştırmayı da ihmal etmiyor.
Atatürk’ün emekli olduğuna ilişkin 30.6.1927 tarihli kararnamenin altında ‘Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal’, ‘Başvekil İsmet’, ‘Müdafa-i Milliye Vekili Recep’ imzaları ile ‘Aslına mutabık’ olduğuna ilişkin tarih, Başvekalet Mühürü ve imza dikkat çekiyor.
Kitapçık belgelerine göre, Ata’nın emeklilik hesabı yapılırken; 1 Mart 1315-30 Haziran 1927 tarihleri arasında 28 sene 3 ay 29 gün fiili hizmeti, 2 yıl İtalyan Harbi zammı, 1 yıl Balkan Harbi zammı, 5 yıl Büyük Taarruz zammı, 5 yıl da İstiklal Harbi zammı dikkate alındı.