Nasuhi Güngör: Dijital medyada bazı şeyler için geç kaldık
Ankara-BHA
Türkiye Yüzyılında Dijital Medya Konferansı’nın 2’inci oturumunda TİMBİR Başkan Vekili Avukat Cüneyd Altıparmak, RTÜK İzleme Değerlendirme Daire Başkan Yardımcısı Mustafa Akşehirlioğlı, Habertürk yazarı Nasuhi Güngör Ankara Reklamcılar Derneği Başkanı Bora Hızal ve Öğretim Görevlisi Avukat Özge Evici Eralp konuştu.
Habertürk yazarı deneyimli gazeteci Nasuhi Güngör, Türkiye Yüzyılında Dijital Medya Konferansı 2’inci oturumunda ‘İnternet medyasının gelişimi ve sorunları’ konusunda konuştu.
İnternet medyasının ilk ortaya çıktığı dönemlerde gazete ve televizyon gibi diğer medya kuruluşlarının sahipleri tarafından küçümsendiğini ancak medya patronlarının kendi paylarının küçüleceğini anladıkları anda reklam ve gelir alanında sıkıştırmaya başladı dedi. Güngör, “ Merkez medya zamanla kendi yavrusu gibi internet haber siteleri oluşturdu. Bu kuruluşlar bir zamanlar küçümsediği alanı kendi içinde oluşturdu” dedi.
“Olgular üzerinden değil algılar üzerinden meseleleri değerlendiriyoruz”
TİMBİR Başkan Vekili Avukat Cüneyd Altıparmak, Türkiye Yüzyılında Dijital Medya Konferasnı’nın 2’inci oturumunda moderatör olarak görev aldı.
Hukukun dezenformasyona yetişemediğini belirten Altıparmak, “Dezenformasyon denilen sürecin ilerleme hızı ile hukukun kanun yapma, ilerleme ve mücadele hızı bir değil. Tüm dünya olarak algı evreni içerisindeyiz. Olgular üzerinden değil algılar üzerinden meseleleri değerlendiriyoruz. Bu sebepten hukuk hangi haberin algı hangi haberin olgu olduğu noktasında zaman kaybı yaşıyor” dedi.
RTÜK İzleme Değerlendirme Daire Başkan Yardımcısı Mustafa Akşehirlioğlu, medyada RTÜK’ün aldığı koruyucu önlemlerin çocuk ve gençlerin yaşlarına uygun olmayan içeriklerden korunması noktasındaki önemine vurgu yaptı. Bu amaç doğrultusunda çeşitli araçların kullanıldığını belirten Akşehirlioğlu, “ Akıllı işaretler sistemi, şifre uygulaması, çocuk profili ve içerik kısıtlaması bu araçların bazıları” dedi.
RTÜK’ün medya kuruluşlarına yönelik gerçekleştirdiği lisanslama faaliyetinin yaralarına yönelik konuşan Akşehirlioğlu, “ Çocukları ve gençleri hedef alan zararlı içeriklerin önlenmesinde lisanslama çok önemlidir. Lisanslama, medya sektöründe rekabeti dengelemek ve haksız rekabeti ortadan kaldırmak için önemlidir. Ayrıca lisanslama milyonlarca lira gelir elde eden medya kurumlarının vergilendirilmesi için önemlidir” dedi.
Aileye vurgu yaptı
Ankara Reklamcılar Derneği Başkanı Bora Hızal, Türkiye Yüzyılında Dijital Medya Konferansı’nda Dijital Medyada pazarlama iletişimi konusunda konuşu.
Hızal, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına atfen kullanılan Türkiye Yüzyılı kavramındaki aile vurgusuna dikkat çekerek, “Ancak Türkiye’de şuan farklı bir realite var. 2001 yılında Türkiye’de hane başı düşen çocuk sayısı 3 iken, bu sayı 2023 yılında bire düştü. Türkiye’de tek bir kişiden oluşan hane sayısı 5 milyon 200 bin çıkmış vaziyette. Türkiye Yüzyılındaki ailenin önemiyle Türkiye’nin şuandaki gerçekliği arasında bir bağlantısızlık var” dedi.
“Teknolojiden korkmadan yararlanma yollarının bulunmalıyız”
Öğretim Görevlisi Avukat Özge Evici Eralp Türkiye Yüzyılında Dijital Medya Konferansı’nda 2’inci oturumda Yapay zekanın medyaya etkisi ve riskler konulu sunum yaptı.
Yapay zekanın dijital medyaya etkileri üzerine konuşan Eralp, teknolojiye risk temelli değil fırsat temelli baktığını belirterek teknolojiden korkmadan yararlanma yollarının bulunması gerektiğini söyledi. Yapay zekanın günümüzde gazeteci olmaksızın otomatik bir şekilde haber yazabildiğini aktaran Eralp, büyük basın kuruluşlarının spor ve hava durumu gibi hızlı davranılması gereken alanlarda haber yazımında bot kullanıldığını söyledi. Eralp, yapay zekanın sahte haber tespiti, deepfake’in anlaşılması gibi noktalarda da kullanılabileceğini belirtti.