EZZDER: "GERÇEK ZEYTİNYAĞI 260 TL OLAMAZ"

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EZZDER: "GERÇEK ZEYTİNYAĞI 260 TL OLAMAZ"EZZDER Sahte Zeytinyağına Dikkat Çekti

“ 5 Litresi 260- 290 TL’ye Zeytinyağı Olmaz, Olamaz”
“ 5 Litre Zeytinyağının Maliyeti 415 TL. ise, bunlar ne yağı Satıyor”

Edremit Zeytin ve Zeytinyağı Derneği ,( EZZDER) Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde 5. sırada olduğunu, kişi başına 4-4,5 litre zeytinyağı tüketildiğini, ancak bunların 2-2,5 litresinin sahte zeytinyağı olduğuna dikkat çekti.
Edremit piyasasında, internette veya köşe başlarında merdiven altı üretilen ve dolumu yapılan zeytinyağlarının yüzde yüz zeytinyağı olmadığını, 260 – 290 TL. ye zeytinyağı satılamayacağının altını çizdiler.
EZZDER Kurucu Üyelerinden Hasan Güçlü Sakallı, 5 litre zeytinyağının maliyetinin 415 TL. olduğunu söyleyerek; “ Merdiven altı diye tabir ettiğimiz yani üretimi ve dolumu belli olamayan zeytinyağı 5. litresi 260- 290 gibi fiyatlara satılıyorsa tahşis yağdır. O yağların Tarım Bakamlığı üretim izni yoktur. Üreticiden alınan bazı yağlarda marka var. Tescil yani TR numarası var ancak o TR numarasında işletme yok. İnsanlar ucuz yağ diye ne yağı yediğini bile bilmiyor. “ dedi.

EZZDER Kurucu Üyelerinden Mustafa Erçevik; Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde 5. sırada olduğunu söyleyerek, Türk insanın bir yılda toplam 4- 4,5 litre zeytinyağı tükettiğini, ancak bu yağlardan 2-2,5 litresinin sahte zeytinyağı olduğuna dikkat çekti.

Kaliteli bir zeytinyağının ucuz fiyatlarda satılamayacağının üstüne basa basa söyleyen EZZDER üyeleri Edremit’te ucuz zeytinyağı satan kişilerin araştırılması için İlçe Tarım Müdürlüğü’ne çağrıda bulundular. Tonlarca zeytinyağının başka illerden getirilerek, tescilsiz ve işletme numarasız Edremit’te 260 TL ve 290 TL. ye satıldığını iddia edildi.

EZZDER Üyesi Hasan Güçlü Sakallı,
“ 5 litre bir teneke zeytinyağı 4,55 x 65 TL. = 295 TL. + 6,00 TL: % 2 stopaj+ 25 TL. teneke+ 20,00 TL. etiket ve baskı + 30 TL. filtre-dolma-etiket işçiliği + 1,25 TL. atık yağ = 378 TL. buna 37 TL. yani % 10 iş yeri gideri toplam 415 TL. maliyettir. 415 TL. ye maliyet çıkarsa bunu nasıl 290 tl ye satıyorlar aklımız almıyor. Ucuz alınan yağ gerçek zeytinyağı mıdır tartışılır. Bu satış yapan firmaları bulmak, gerekli işlemi yapmak Tarım Bakanlığının görevidir. “ diye konuştu.

EZZDER’in kuruluş amacını açıklayan Sakallı; “ Edremitli zeytinciler olarak Edremit’te zeytinciliğe dair yapılan yanlışları düzeltebilmek, yıllardır birşeyler yapıyormuş gibi yapıp aslında hiçbir şey yapmayarak, Edremit’in yurtiçi ve yurt dışı Zeytin-Zeytinyağı piyasalarında itibarsızlaştırılmasına, diğer bölgelerin tedarikçisi konumuna getirilmesine olanak sağlayanlara tepki olarak kurduk. Başkanımız Adnan Sarısakal, yönetim kurulumuz Mustafa Erçevik, Yahya Alemioğlu, Yaman Benlioğlu ve ben Hasan Güçlü Sakallı olarak görev yapıyoruz. “ dedi.

Haber: Pervin Bölükbaşı (10numarabasın)

EZZDER: "GERÇEK ZEYTİNYAĞI 260 TL OLAMAZ"