YAĞLI GÜREŞİN ÖZÜNDE TARİH, HOŞGÖRÜ VE MEDENİYET VAR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YAĞLI GÜREŞİN ÖZÜNDE TARİH, HOŞGÖRÜ VE MEDENİYET VARTokat-Gözova Köyü Lütfi Uğur Şalvar Güreş Şenliği yapıldı. Birbirinden yiğit güreşçiler er meydanına çıkarak güç gösterisi yaptı.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Lütfi Uğur Şalvar Güreş Şenliği’ne Tokat  Valisi Numan Hatipoğlu, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP Tokat İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, CHP Tokat Merkez İlçe Başkanı Ender Ergün, MHP Tokat Merkez İlçe Başkanı Murat Yücel, Tokat Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Saldırıcıer, ABYB (Anadolu Basın Yayın Birliği) Genel Başkan Yardımcısı Yakup Orakçı  katıldı. Gözova Köy’ünde düzenlenen şenlikte güreşçiler sahada ter döktü. Katılanların keyifle izlediği müsabakada dereceye girenlere hediyeleri takdim edildi. Gözovalılar (Omalalılar) Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Lütfi Uğur Şalvar Güreş Şenliği Güreş Ağası Suzi Yıldız.  güreş ağası olmaktan dolayı gurur duyduğunu söyledi. Güreşe ve Türk sporuna hizmet etmek için mücadele edeceğini dile getirdi. Suzi Yıldız “Küçüklüğümden beri bende güreş sevdası, güreş aşkı var. Biz güreş ağaları Türkiye genelinde peygamber sünneti olan yağlı güreşleri yaşatmak için taşın altına elimizi koyduk. Allah’ın izniyle yaşatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

YAĞLI GÜREŞİN ÖZÜNDE TARİH, HOŞGÖRÜ VE MEDENİYET VAR

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu “Yüzyıllardır geleneksel olarak güreş şenlikleri yapılarak ata sporumuz yaşatılıyor.  Şenliklerin düzenlenmesinde başta muhtarımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  Ata sporumuzun yeniden yaşatılmasını canlandırılmasını ve bunun heyecanını hep birlikte yaşadık. Yiğit pehlivanlarımız sahada yiğitliklerini konuşturdu, bir kez daha o geleneğin ne kadar önemli ve müstesna bir gelenek olduğunu hepimize gösterdiler. Yağlı güreşler doğası itibariyle elbette rekabet gerektiriyor. Bu güç yarışında, rekabette her zaman güçlü kalmayı, yiğit kalmayı gerektiriyor.  Güreşin özünde sadece kazanmak yok,  güreşin özünde aynı zamanda yiğitlik, hoşgörü, tarih, kültür, medeniyet var. Yüzyıllar öncesinden ecdadımızın bu geleneği başlattığı zamanlarda ülkemizin istiklal ve istikbal mücadelesinin de bu dualı çayırlarda can bulduğunu, güç bulduğunu hepimiz yeniden bugün bir kez daha hatırlatıyorum. Milli değerlerimizin, kültürümüzün yaşatılması, korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için büyük önem taşıyan bu etkinlik, aynı zamanda birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu da pekiştirmektedir” diye konuştu. Numan Hatipoplu Güreş şenliğinin ardından vatandaşlarla sohbet etti.

GÜREŞ MİLLETİMİZİN GÜCÜNÜ VE ADALETİNİ ORTAYA KOYAR

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu “Nesilden nesle aktarılmış bu gelenekte geleceğin şampiyonları ile geçmişin şampiyonlarını burada ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün işte burada, bu er meydanında böyle bir gelenek bizi bir araya getirdi. güreş sporu Türk milletinin gücünü, adaletini ortaya koyan, tüm Dünya’ ya Türk’ ü anlatan bir spor dalıdır. Güreşçilerimiz peşrev çekerken dahi üç defa sağ elini toprağa, dizine, ağzına ve başına götürürler. Sadece peşrevdeki bu hareket dahi Ey pehlivan; gücünle, ustalığınla mağrur olma. Topraktan geldin, yine toprak olacaksın. Güç, kuvvet yüce Mevla’nın bir emaneti manasındadır. Bu sporu en ince ayrıntısına kadar bilmeli, bu ata sporunun öylesine bir spor olmadığını bütün cihana anlatmalıyız” dedi.

GÜÇLÜ TÜRKİYE ÜLKÜMÜZE BİRLİK İÇİNDE YÜRÜYECEĞİZ

MHP Tokat Merkez İlçe Başkanı Murat Yücel “Millet olarak ne kadar sporu sevdiğimizi anlatmamıza gerek yok. Sporun içerinde ise yağlı güreşlere ne kadar ilgi duyduğumuzu anlatmamıza gerek yok.

Şundan emin olun, Allah’ ın izniyle bu millet hiçbir şekilde köle edilemeyecek, bu ülke esarete mahkûm edilemeyecek, gölgesine sığındığımız al yıldızlı bayrağımız gönderde olduğu sürece, her an karşımızda olan minarelerden ezan sesi dinmediği sürece bu milleti kimse mağlup edemeyecek. Cumhuriyet’ imizin 100. Yılında 2023’ te büyük Türkiye, güçlü Türkiye ülkümüze milletçe, el ele birlik ve beraberlik içerisinde kararlılıkla yürüyeceğiz ”dedi. (Hüseyin Kömür)

YAĞLI GÜREŞİN ÖZÜNDE TARİH, HOŞGÖRÜ VE MEDENİYET VAR