Elazığ’da Bölgesel Tarım Zirvesi Gerçekleştirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elazığ’da Bölgesel Tarım Zirvesi GerçekleştirildiMÜSİAD Elazığ Şubesi ev sahipliğinde Bölgesel Tarım Zirvesi gerçekleştirildi
Tarım zirvesinde Elazığ’ın tarım ve hayvancılık sektöründe üretimin artırılması konusu ve tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlar ele alındı.
MÜSİAD Elazığ Şubesi ev sahipliğinde Bölgesel Tarım Zirvesi Elazığ’da gerçekleştirildi.
Tarım Zirvesi’ne İl Protokolü, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, MÜSİAD Genel Merkez Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özel, MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan katıldı.
Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Kuzova ve Uluova projelerine değindi. Toraman, 2022 ve 2023 yıllarında Uluova’yı tamamen kapalı bir şebekeye dönüştürüleceklerini aktardı.
TORAMAN: ULUOVA YILLAR SONRA SULU TARIM YAPILABİLİR HALE GELECEK
Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, “Kuzova kapalı sisteme geçmiş büyük bir ova, sula asistemi ancak pompaj sulama maliyeti nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bunu aşabilmek için güneş enerjisi santrali modeliyle çiftçimize destek olabilmek için tarım bakanlığımızı DSİ Genel Müdürlüğümüz 2 megavatlık bir santral ihalesiyle çıktı. Maalesef fiyat oynaklığından ötürü ihaleyi neticelendiremedik ama şuanda ikinci ihalemize de çıkmak üzereyiz bunu muhakkak yapacağız bu GES santralini yapmadığımız taktirde pompa ve Yüksek enerji maliyetleriyle sulu tarımda avantaj elde edemeyiz. Su tarım malum katma değerli yüksek bir tarım. Öte yandan Elâzığ’ın müzmin probleminden biri olan Uluova problemi. Burası zamanla inşa edilmişi ve hizmet vermiş ama gelinen noktada yüzde 30 buharlaşma var, su kaybı var. Suyun bu kadar kıymetli olduğunu bu zaman dileminde bir damla su bile çok kıymetli. Dolayısıyla bunun kapalı sisteme geçirilmesi için bakanlığımız, DSİ’miz gerekli çalışmalarını yaptı onaylarını aldı ama mayıs ayında yayınlamış olduğu Cumhurbaşkanlığı kararıyla uluova ve benzeri büyük tarımsal projelerine ek kaynak aktardı, tahsis yaptı bu konuda müteşekkiriz. Elazığ uluova projesine de Sayın Cumhurbaşkanımız da yaklaşık 550 milyonluk bir kaynak tesisine imza attı bu çok yüksek bir rakam. Bu rakamla biz 2022-2023 yıllarında uluovayı tamamen kapalı şebekeye dönüştüreceğiz demek ve uluova yıllar sonra sulu tarım yapılabilir hale gelece demek” dedi.
AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Pandemi ile birlikte tarım ve hayvancılığın öneminin anlaşıldığını anımsatarak tarım desteklerden bahsetti.
BULUT: ELAZIĞ TARIM VE HAYVANCILIK KENTİ
AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, “Elazığ tarım ve hayvancılık kenti. Bu ifade edildi Elazığ’ın ne kadar güzel kent olduğunu da Sayın Belediye Başkanımız ifade etti aslında bize söylenecek çok söz kalmadı. Tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğu pandemiyle birlikte hem ülkemizde hem de dünya genelinde anlaşıldı. Pandemi de kendi kendimize yeten bir ülke olmanın ne kadar kıymetli olduğunu hep birlikte müşahede ettik, hep birlikte anladık. Bugün ülke 20 milyon ton buğday ihtiyacının hepsini üretebilme kapasitesine ulaşmış ve bu 20 m,lyon ton buğday ihtiyacının 5 milyon tonunu da depolarında saklama yeteneğine ulaşmış bir hale gelmiştir bundan dolayı Allah’a hamd ediyoruz. Son dönemde tarımda olan destekler buradaki üreticilerimizin birçoğunu ziyadesiyle mutluluk ve memnun etmiştir. Bu mutluluk ve memnuniyet devam edecek. Bunu AK Parti’de siyaset yapan bir milletvekili olarak söylüyorum hayvancılarımızla alakalı bir takım sıkıntıların kaldığını biliyoruz inşallah onunda alakalı da adımlar atacağız, onu da istenen düzeye getireceğiz” dedi.
Elazığ’a yapılan yatırım miktarına değinen AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, tarım politikasının bir ülke için savunma sanayisi kadar önemli olduğu mesajını verdi.
ÇALIK: ELAZIĞ’A TOPLAMDA 20 YILDA 31 MİLYAR YATIRIM YAPMIŞIZ
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Elazığ’a toplamda 20 yılda 31 Milyar eski parayla 31 katrilyon yatırım yapmışız ve bunların içerisinde de 4.6 milyarı tarım ve hayvancılığa ayırmışız. Bunun sadece 1.6 milyarı tarımdaki hibelerimizden oluşuyor ve şimdi dünyanın gelecek projeksiyonlarında 2050 yılındaki nüfusu beslemek için bugünkünden yüzde 60 daha fazla gıdaya ihtiyacımız var. Bu gıda üretimi içinde yüzde 15’den daha fazla suya ihtiyacımız var. Kuraklıkla mücadele etmemiz lazım ve hepimizin hassasiyet göstermesi lazım. Bu vesileyle tarım politikası bir ülke için en az savunma sanayi kadar önemlidir” ifadelerini kullandı.
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, tarımın insan yaşamında stratejik öneme sahip olduğunu söyleyerek Elâzığ’ın tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
ŞERİFOĞULLARI: ELAZIĞ’IMIZIN TOPRAĞINDA BİZLERE SUNDUKLARIYLA, İKLİMİYLE ÖNDE OLAN ŞEHİRLERİN BAŞINDA
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, “Pandemi sürecinde özellikle gelişmiş ülkelerin birçoğunda gıda krizi yaşandı ama Allah’a hamdolsun bizim ülkemizde üreticimizin gayreti, devletimizin iradeli ve güçlü duruşuyla birlikte biz bu sorunu yaşamadık. Ama hepimiz bir kez daha şahit olduk ki tarım insan yaşamında çok önemli, çok stratejik bir konuma sahip. Bizlerde yerelde Elâzığ’ımızın toprağında bizlere sunduklarıyla, iklimiyle önde olan şehirlerin başında geliyoruz. Tarımsal üretim merkezlerinden bir tanesiyiz özellikle boğazkere ve öküzgözü üzümüyle dünyada ün sahibi yapmış illerden bir tanesiyiz. Bizler arazilerimizi verimli bir şekilde kullanıp, tarımsal potansiyeli olan ürünleri nitelikli ürün haline dönüştürmemiz bizim ilkelerimiz olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, tarımın önemine dikkat çekti.
KILIÇ: GELECEĞİN TARIMINI İNŞAA ETMEK ZORUNDAYIZ
Geleciğin tarım ve su olduğuna vurgu yapan Kılıç, “Tarımsal üretim ve tarımsal üretimle beraber endüstriyel talebin fazlalığı beraberinde getirmiş olduğu arz ve talep dengesiyle birlikte ve bunu da tetikleyen pandemi ve iklim değişikliği gibi olumsuzluklar tarımın, suyun ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Tarımın geleceğini konuştuğumuz bugünde aklın ve bilimin öncülüğünde deneyim ve tecrübeye önem veren tarım sektöründe iş yapacak gençleri yetiştirecek geleceğin tarımını inşa etmek zorundayız çünkü gelecek tarım ve sudur” dedi.
MÜSİAD Genel Merkez Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özel, Dünya ve Türkiye’nin gerekli tedbirleri almadığında gıda kıtlığı ile baş başa kalacağını söyledi.
ÖZEL: DÜNYA GIDAYI KONUŞUYOR
MÜSİAD Genel Merkez Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özel, “Dünya gıdayı konuşuyor, tarım dünyanın gündeminde. Dünya gıda krizini tartışıyor. Önümüzdeki dönemlerde eğer gerçekten hem dünya hem ülkemiz gerekli tedbirleri almadığı zaman gıda kıtlığıyla baş başa kalabileceğimiz uzun vadede politikalarla sistemlerle karşı karşıya geleceğimizi paylaşmak istiyorum” dedi.
MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan, MÜSAİD olarak şehrin kalkınmasına ve gelişmesine önem verdiklerini belirterek Elazığ’da üretimi arttıracak imkanların olduğunu söyledi.
GÜRKAN: ŞEHRİN KALKINMASINA VE GELİŞMESİNE ÖNEM VERİYORUZ
Yatırımcılara seslenen Gürkan, “MÜSİAD olarak şehrimizin her alanda gelişmesine kalkınmasına çok büyük önem vermekteyiz. Bu düşünceyle Elazığ’ın ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak projeleri hayat geçirmeyi gayret ediyoruz. Üretimimizi daha da artıracak imkanlarımızın olduğunu biliyoruz. Bunun için mevcut üretim tesislerinde üretim kapasitesini artıracak iyileştirmelere ve yeni yatırımcıların yatırım yapmasını sağlayacak girişimlere ihtiyacımız vardır. Elazığ olarak potansiyelimiz, alt yapımız, birikimimiz var. Hep birlikte daha fazla üretim yapabilecek yeni bir motivasyonu da taşıdığımıza inanıyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte daha çok yatırım, daha çok üretim hedefiyle daha iyi bir seviyeye geleceğimize inanıyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Tarım zirvesi, eğitim ve seminerlerle devam etti. (Sıtkı Taşel)

Elazığ’da Bölgesel Tarım Zirvesi Gerçekleştirildi