Mahalle esnafını zincir marketlere karşı korumak şart!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mahalle esnafını zincir marketlere karşı korumak şart!Her geçen gün tüm mahalle, sokak ve caddeleri dolduran, elektronikten-kırtasiyeye bütün ürünleri satan söz konusu zincir marketlerin esnafı bitirme noktasına getirdi. Her sokak ve caddede açılan bu zincir marketler A’dan Z’ye her şeyi satmaya başladı. Bunlar mahalle esnafına büyük darbe vuruyor.
Gıda dışında araç lastiğinden-zücaciye, beyaz eşyadan-kırtasiye malzemelerine, elektronikten-konfeksiyona kadar her şeyi satmaya başlayan bu market zincirleri mahalle esnafına büyük darbe vurmaktadır. Zincir marketlerden sonra eve teslim market uygulamaları da mahalle esnafını etkilemektedir. Kırtasiyeciyi, bakkalı, zücaciyeciyi ve diğer mahalle esnafını bu zincir marketlere karşı korumak adına bir düzenleme yapılması gerekiyor. Zincir marketler A’dan Z’ye her ürünü satıp mahalle esnafına karşı haksız rekabet yaratıyor.
Gıda ürünü satmak amacıyla açılan ancak her türlü ürünü satan marketlere karşı kendi sektörlerinde faaliyet gösteren yerel esnaf rekabet edemeyecek konuma geldi. Küçük ölçekli esnafın ticarete devam edebilmesi için market zincirlerinin satış yapacağı ürünlere sınırlama getirilmesi gerek. Yerel esnafımızı korumak adına Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ve yakında Meclis gündemine getirilmesi beklenen Perakende Satış Yönetmeliği taslağında zincir marketlerin kurulduğu alan ve satacağı ürünlere yönelik sınırlamalar yer alması Didim Ticaret Odası Yönetimi ve Üyelerini memnun etmekle beraber yetersiz kaldığı değerlendirildi.
Yaşanan mağduriyetlerin tamamının giderilmesi için satışı kısıtlanan ürün kapsamının genişletilmesi için harekete geçen Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu ilgili karar alıcılara aktarılması için Birlik Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletilmek üzere bir yazı kaleme aldı. Sigara, mobilya, cep telefonu ile elektronik ve beyaz eşya satılamayacağı belirtilen ve marketlerin açılış saatlerinde düzenleme yapılan yasa taslağına kırtasiye, halıcılık, züccaciye, muhtelif ev gereçleri, elektrik malzemeleri, tekstil, konfeksiyon, hediyelik eşya, ayakkabı, kırtasiye ve spor malzemelerinin de eklenmesi talep edildi. Okulların açılması ile birlikte özellikle kırtasiyecilerin daha büyük sıkıntılarla mücadele ettiği vurgulandı.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, “zincir marketlere ekmek ve sigara satılması yasağı getirilmesini talep etmişti. Özellikle zincir marketlerde satılamayacak ürünler, zincir marketlerin açılmasına ilişkin kriterler ile büyüklüklerine göre hangi ürünleri satamayacakları belirlenmeli” ifadelerinde bulunmuştu.
1.500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere zincir gıda marketlerinde tütün ürünleri, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yasaklanması, Züccaciye, tekstil ürünleri gibi mallara da marketlerin büyüklüklerine göre satış yasağı getirilmesi bekleniliyor.

Ekim ayında açılacak TBMM’de bu konunun geniş kapsamlı ele alınacağı ve mecliste grubu bulunan siyasi partilerin çıkartılacak kanuna destek vereceği kulislerde konuşuluyor. (Kemal Etleç)

Mahalle esnafını zincir marketlere karşı korumak şart!