Down Sendromlu gençlerin hayatına dokunan Kafe: Down Cafe

Şişli’de bulunan Down Cafe, down sendromlu gençleri toplumla kaynaştırıyor. Gençlerin iş hayatına atılmasını sağlayan kafe, onların eve kapalı olarak yaşamak zorunda olmadıklarını göstererek kendi ayakları üzerinde durmalarına vesile oluyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Down Sendromlu gençlerin hayatına dokunan Kafe: Down Cafe

İsmail Karakaş/İstanbul-BHA

Down Cafe, 20 Haziran 2011 yılında istihdam edilen 28 gencin annelerinin bir araya gelerek kurduğu ADER/Alternatif Yaşamı Destekleme Derneği tarafından bir iktisadi teşekkül olarak işletiliyor.

 3’ü devlet projesi olarak Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan,36 çalışan gence ulaşan Down Cafe,  8.30-17.30 saatleri arasında hizmet veren kafeye çalışan gençlerin bir kısmı kendi başına,diğerleri annelerinin yardımı ve 2 gönüllü anne ile geliyor.

Sabahları kafeye gelen gençler,cafe ve masaların temizliğine,peçete ve çatal kaşık ve bıçak düzenlemesine anneler ile birlikte yemeklerin servisine yardımcı oluyorlar.Saat 16.30’dan sonra müşteri durumuna göre cafeden ayrılıyorlar.

Haftanın bir günü dönüşümlü olarak gelen gençler ay sonunda maaşlarını ailelerine katkıda bulunduklarının bilinci ile büyük bir sevinçle alıyorlar.

 

Down Cafe misyonunu birçok yönden geliştirerek, haftanın 5 günü çalışan gençlerin hepsini haftasonu cafede toplayarak,gönüllü hocalar eşliğinde,ritim,işaret dili,folklor,drama,tiyatro gibi kültürel faaliyetlerle sosyal durumlarını pekiştirmekte ve neleri becerebildiklerini göstererek çok büyük bir farkındalık yaratmaktadır.

Yaklaşık 6 senenin sonunda oluşan ritim grubumuz,işaret dili grubu ile bir çok okullara davet edilerek,İzmir marşı,Bu son olsun,Arkadaşım eşşek gibi bazı parçaları hem ritim hemde işaret dili ile birlikte çalarak becerilerini gösteriyor.Bu sayede diğer arkadaşlarından hiçbir farkı olmadıklarını ,hatta üstün olduklarını topluma anlatmaktadırlar.Geçmiş senelerde,porteks sanatçı ödül töreninde Saint Josef okulunda Okay temiz orkestrası ile birlikte çalarak tüm ilgiyi çekmeyi başarmışlardır.

Down Cafe’nin diğer bir misyonu ise sorumluluğunu kazanmış,ayağını yere basan gençleri çevredeki iş adamlarının veya büyük kuruluşlarının yanına işe sokarak hem ailelerinin hem de kendi geleceklerinin garantisine kavuşturuyor.Haftanın bir günü cafede çalıştırarak ,arkadaşlarından koparmadan ve yerine yeni gençleri istihdam ediyor.

Tüm Türkiye’ye rol model olan ve formatında tek olan Down Cafe ,yurt çapında benimsenmiş ve engelli camiasında  bu sosyal faaliyetinin eksikliğini  göz önüne koyarak,her şehirden telefonlarla,elinden geldiği kadar yardımcı olarak birçok Down Cafe’nin açılmasına önayak olmuştur.

Daha da sosyalleşme adına ,2012 senesinden itibaren ,bir mobil Down Cafe projesi oluşturan bu dernek,birer sene ara ile Manisa’da üretilen,üyesi olan aileler tarafından çalıştırılan iki adet çok sevimli mobil büfe ile gençleri yine dönüşümlü olarak aynı hizmet anlayışı ile çalıştırıyor.Halk ile daha da iç içe çalışan gençlere mali katkıda bulunurken ana cafenin de ayakta durmasını sağlıyor.

Down Sendromlu gençlerin hayatına dokunan Kafe: Down Cafe