Kayıp kaçakta büyük başarı
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı sudaki kayıp kaçağı önlemek için devam ettikleri çalışmanın sırasında büyük başarı elde ettiklerini söyledi. Kantarcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çaycuma Belediyesi olarak her alanda tasarrufu sağlayıp, israfı önlenmeyi en öncelikli hedeflerimiz arasında görüyoruz. Bu çerçevede yaptığımız çalışmalar sonucunda sudaki kayıp kaçağın önlenmesi için de çok önemli mesafe kat ettik” dedi.
“Kaçak su kullanımını neredeyse sıfırladık”
İlk adım olarak kaçak su kullanımını engellemek için ısrarlı bir çalışma yaptıklarını söyleyen Başkan Kantarcı, “Kurallara uymayı ilçemizin önemli bir vasfı haline dönüştüren hemşehrilerimizin gösterdiği hassasiyet ve ekiplerimizin yaptığı etkin denetim sonucunda kaçak su kullanımını neredeyse sıfırladık. Sevinerek ifade ediyorum ki, Çaycuma’da, kaçak su kullanan hiç kimse kalmadı. Bu başarının elde edilmesinde büyük katkı sunan Çaycumalılara şükran borçluyum” dedi.
Önceden 2 milyon ton su bastığımız şebekemize şimdi 1,5 milyon ton basıyoruz
Su kaynaklarını korumak, verimliliğini artırmak için attıkları önemli adımlardan birini de kayıpla mücadelenin oluşturduğunu söyleyen Kantarcı, “Uzunluğu 250 kilometreyi bulan şebekemizde meydana gelen patlakları bulmakta zorluk yaşıyoruz. Çünkü Çaycuma ırmak yatağı üzerine kurulmuş. Patlaktan çıkan çakıllı arazide tabana doğru yayıldığı için toprak yüzüne çıkmıyor. Biz bir program dahilinde şebekenin çeşitli yerlerine sayaçlar yerleştirerek düzenli takibe başladık. Bu sayede tespit ettiğimiz patlakları onararak yılda 500 bin metreküp su tasarrufu sağladık. Önceden şebekeye 2 milyon ton su basar, bunun ancak 1 milyon tonunu vatandaşlarımızın musluğundan akıtırken, şimdi, 1 buçuk milyon ton su basıyoruz. Bu çok büyük bir başarı” diyerek açıklamalarını sürdürdü.
Elektrik maliyetinden de tasarruf ettik
Kantarcı sözlerini, “Sisteme giren her damla su artı enerji maliyeti demek. Çünkü biz Çaycuma’ya verdiğimiz suyu, ırmak kıyısından, 10 ile 16 metre arasındaki derinliklerden çekip, yüksek kotlardaki depolara basıyoruz, oradan da şehre dağıtıyoruz. Tüm bunları son derece güçlü pompalar vasıtasıyla yapıyoruz. Bu da çok büyük bir elektrik maliyeti yaratıyor. Elde ettiğimiz bu başarı ile enerji giderlerimizde ciddi bir tasarruf sağlarken, Avrupa Su Direktifinde ‘Tarihsel miras olarak korunması, savunulması ve ele alınması’ gerektiği ifade edilen su kaynaklarımızı da koruyoruz. Devam eden bu çalışmayla, kaçak oranını kabul edilebilir bir düzeye indirmeye kararlıyız” diyerek tamamladı.