Türk dünyası akademisyen ve sanatçıları Azerbaycan’da toplandı
Berkay Aşık-Osmaniye / BHA
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu’nun uluslararası nitelikteki çok sayıdaki etkinliklerinden biri olan III. Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu, Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi ev sahipliğinde Bakü’de düzenlendi.
“Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı Anısına” ve “Azerbaycan Umum Lideri Haydar Aliyev’in 100. Doğum Yılı Anısına” uluslararası bir bilgi şöleni olarak düzenlenen III. Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu, Türk Dünyasının çeşitli bölgelerinden onlarca akademisyen ve sanatçının katılımıyla 25-28 Ekim 2023 tarihleri arasında yapıldı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi koordinatörlüğünde düzenlenen sempozyum, iletişim ve sanatın tüm alanlarında bilimsel çalışma yapan sanatçı, akademisyen ve bilim insanlarını bir araya getirdi. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran ve Bulgaristan gibi farklı ülkelerden 50’den fazla bilim insanı, sanatçı ve medya mensubunun katıldığı sempozyumda 73 bilimsel bildirinin sunumu yapıldı.
“III. Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu”, 26 Ekim 2023 Perşembe günü, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aydın Zor’un “Filmden Dokular” isimli grafik tasarım sergisi ile Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zafer Lehimler’in “Tipografik Metinlerle Ali ve Nino” isimli sergisinin açılışıyla başladı. Sergi açılışını Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Elçin Səfərəli oğlu Babayev ile Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir birlikte yaptılar. Davetli ve katılımcıların her iki sergiyi de gezmesinden sonra iki ayrı salonda eşzamanlı olarak sempozyumun ilk oturumları gerçekleştirildi.
Aynı gün öğleden sonra sempozyumun resmi açılış töreni yapıldı. Bakü Devlet Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapılan sempozyum açılış töreninde ev sahibi üniversite rektörü Elçin Səfərəli oğlu Babayev, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir birer açılış konuşması yaptılar. Açılış töreni kapsamında katılımcı ülkelerin temsilcileri olarak Özbekistan adına Prof. Dr. Nazira Taşpulatova, Kazakistan adına Prof. Dr. Kairat Omirbayuly, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına Prof. Dr. Elif Asude Tunca birer selamlama konuşması yaptılar. Konuşmaların ardından 8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Uzun Metraj Belgesel Film Kategorisi’nde birincilik ödülüne layık görülen, yönetmenliğini Vagıf Mustafayev’in yaptığı “Fikret Amirov” isimli belgesel film gösterimi yapıldı. Film gösteriminde yönetmen Vagıf Mustafayev de bir konuşma yaparak davetlileri selamladı. Açılış programının ardından yeniden sempozyum oturumlarına geçilerek Türk Dünyası’nın farklı bölgelerinden katılan bilim insanlarının bildiri sunumları gerçekleştirildi.
III. Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu’nun ikinci günü Azerbaycan Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İki ayrı salonda eşzamanlı yapılan oturumlarda Azerbaycan ve Türkiye’nin yanı sıra diğer Türk Cumhuriyetleri’nden katılan bilim insanları ve sanatçılar bilimsel çalışmalarının sunumunu yaptılar.
Azerbaycan Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi’ndeki sempozyum programı kapsamında da bir belgesel film gösterimi yapıldı. 8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Kısa Metraj Belgesel Film Kategorisi’nde birincilik ödülü alan “Nowruz” ve özel ödüle layık görülen “Böyük Gırmızı Ev” isimli belgesel filmlerin gösterimi yapıldı. Gösterim programına katılan Nowruz filminin yönetmeni Erturan Najafi Gol, gösterim sonrasında Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir’den ödülünü alarak kısa bir konuşma yaptı.
III. Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu, iletişim ve sanat alanında akademik konuların tartışılmasına, karşılıklı deneyimlerin paylaşılmasına, ortak araştırma metotlarının oluşturulmasına, güncel meselelerin ortaya konulmasına, bilimsel araştırmaların gelecekteki perspektiflerinin belirlenmesine ve gelecekte Türk Dünyasında ortak projelere zemin hazırlanmasına önemli katkılar sağladı. Konuyla ilgili sanatçı, akademisyen ve bilim insanlarının bir araya gelmesine vesile olması, nitelikli bilgi üretimine katkı sağlaması ve yeni bakış açıları sunması açısından büyük önem taşıyor. Sempozyum sonucunda ortaya çıkacak bilimsel veriler, 2023 yılı Aralık ayında elektronik ve basılı olarak kitaplaştırılıp yayınlanacak.
III. Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu ve 8. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali belgesel film gösterimleri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı), YTB (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı), Türk Dünyası Belediyeler Birliği katkıları, Türk Dünyasından 19 üniversite paydaşlığında, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları ile basın ve iletişim üst çatı teşkilatlarının desteğiyle gerçekleştirildi.