Tokat’ta Coğrafi İşaret Tescili alan ürün sayısı artacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tokat’ta coğrafi işaret tescili alan yöresel ürün sayısı artıyor. Yöresel ürünlerin popülerliğinin artmaya devam edeceğini ve ekonomiye önemli katkılar sağlayacağını belirtiliyor.

Hüseyin Kömür (BHA-Tokat)

Tokat, Türkiye genelinde ve özellikle yöresel ürünler alanında son yıllarda artan ilgiye ev sahipliği yapıyor. 2021 yılı itibariyle bu kentte, coğrafi işaret tescili alınmış toplam 8 ürün bulunmaktadır. Uzmanlar, yöresel ürünlerin bu kadar tercih edilmesinin altında yatan sebepleri, ürünlerin ait olduğu bölge için yerel bir gurur kaynağı olmasını ve yarattığı ekonomik değeri işaret ederek, bu eğilimin gelecekte daha da artacağını öngörüyorlar.

 

Tokat’ta coğrafi işaret tescili alan ürünler şunlardır: Narince Salamura Asma Yaprağı, Niksar Cevizi, Tokat Kebabı, Tokat Yazması, Turhal Yoğurtmacı, Erbaa Narince Bağ Yaprağı, Zile Kömesi ve Zile Pekmezi. Ayrıca, bölgede faaliyet gösteren kurumlar tarafından Tokat Bez Sucuğu, Almus Yarı Değerli Süs Taşları, Niksar Sandığı, Zile Beji Mermeri gibi ürünler için Türk Patent Kurumuna başvurular yapıldı.

 

OKA Teknik Destek Programları çerçevesinde ise Tokat Yağlısı, Tokat Ev Ekmeği, Tokat Cevizli Çöreği, Tokat Honça Tepsisi, Tokat Bileziği ve Tokat Perpereli Küpesi gibi ürünlerin coğrafi işaret alması için gerekli dosyalar hazırlanarak başvuruda bulunuldu.

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu konu hakkında yaptığı açıklamada, “Tokat gastronomi alanında geniş bir yelpazeye sahip eşsiz illerden biridir. Kentimiz tarihi ve kültürel açıdan zengin, sebze ve meyve bahçesi gibi bir özelliğe sahiptir. Bu bağlamda yöresel ürünlerimizin coğrafi işaretlerle tescillenmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu yönde atılan adımlarla şu ana kadar 8 ürünümüz coğrafi işaret alarak tescillendi. Bu sayıyı artırmak adına birçok ürün için başvurularımızı yapmaktayız” dedi.

Tokat’ta Coğrafi İşaret Tescili alan ürün sayısı artacak