Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği güncellendi
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, 13 Ekim 2023 tarih ve 32338 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik, gıdalarda kullanılmasına izin verilen gıda katkı maddelerinin listesini, kullanım koşullarını ve etiketleme kurallarını belirliyordu.
Yönetmelik, 1333/2008 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanarak ve söz konusu Tüzükte yapılan değişiklikler ulusal mevzuata yansıtılmıştı.
Güncellenen Yönetmelikle ülkenin geleneksel ve yöresel bazı ürünlerinde bazı gıda katkı maddelerinin kullanımına ilişkin yeni düzenlemeler yapılmış oldu.
Yönetmelikle birlikte, renklendirici olarak gıdalarda kullanılan Titanyum dioksit adlı katkı maddesi, döner ve kanatlı döner (çiğ halde / hazırlanmış et karışımı) de kıvam artırıcı fonksiyonu ve su tutma özelliği olan gıda katkı maddeleri, fermente sucuklarda, emülgatör amaçlı gıda katkı maddeleri, döner, kanatlı döner ve ısıl işlem görmüş sucukta (işlenmiş et ürünleri) kıvam artırıcı fonksiyonu ve su tutma özelliği olan E 427 (Cassia gum, Sinameki gam) kodlu katkı maddesi, pastırma kaplamasında tüm renklendiriciler, yöresel helvalarda (peynir helvası, saray helvası, çekme helva, tahin helvası, yaz helvası ve benzeri) tüm renklendirici gıda katkı maddeleri ayrıca, kaymak, tahin, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk ve benzeri yöresel ürünler ile baklavada tüm gıda katkı maddelerinin kullanımı yasaklandı.