Alman Milletvekili Yıldız: İsrail ve Gazze’deki savaş durdurulmalıdır
Hamas’ın sivilleri öldürme ve rehin alma yöntemlerini reddettiği gibi, İsrail Hükümetinin sivillere yönelik saldırılarını ve Gazze Şeridi’nin tamamen ablukaya alınmasını da reddettiğini dile getiren Yıldız ”İsrail’e yönelik saldırının temelinde mevcut aşırı sağcı hükümetlerin bölgede on yıllardır süren baskısı ve gerilimi tırmandırması yatmaktadır. Filistin’de 75 yıldır süren, söylenmemiş bir savaşın trajedisi şimdi doruğa ulaşıyor. Arap devletleri ile İsrail arasında yakınlaşma ve Filistinlilerin çıkarlarını göz ardı eden gelişmelerin yanı sıra, Batı Şeria’da 300’e yakın Filistinlinin hayatına mal olan mevcut Netanyahu hükümetinin şiddet içeren işgal politikası, saldırıların arka planıdır“ diye konuştu.
BM’İN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ SAVAŞI DURDURABİLİR
Almanya Dışişleri Bakanı’nın yaşanan savaşta İsrail’den yana tavır almasının şaşırtıcı bir durum olmadığını söyleyen Yıldız, ”Almanya’nın bu tutumu daha fazla gerilime yol açıyor. İsrail hükümetlerinin 1967’den bu yana uluslararası hukuku ihlal eden işgal politikası, taraflar arasında defalarca şiddet olaylarına yol açtı. Çatışma yalnızca, BM tarafından en son 2015 yılında alınan bir kararla onaylanan iki devletli çözüm yoluyla etkisiz hale getirilebilir. Ancak bu, İsrail hükümeti tarafından defalarca engellendi. Netanyahu şimdi uzun bir savaş ilan etti ve tüm Filistinlilerin Gazze Şeridi’nden sürüleceğini duyurdu. Ordu, Gazze Şeridi’ni bombalamaya başladı; hükümet insanların elektrik ve su kaynaklarını kesti, gıda kaynaklarını kesti ve dünya ile iletişimini engeliyor. BM, İsrail hükümetini Gazze Şeridi’nin tamamen kapatılmasına karşı uyardı. Çok sayıda insan açlıktan ve yiyecek eksikliğinden ölebilir. Bunun ne pahasına olursa olsun engellenmesi gerekiyor “ diye ifade etti.
ORTADOĞU’DA BÜYÜK BİR SAVAŞ OLASILIĞI VAR!
Yapmış olduğu eleştireleri Yahudi halkına değil İsrail Hükümetine olduğunu üstüne basarak vurgulayan Yıldız şöyle konuştu: “İsrail’de son aylarda hükümet politikalarına karşı kitlesel protestolar yaşandı. Ayrıca ülkedeki pek çok insan artık Filistinlilere karşı yürütülen çatışmada araç olarak kullanılmayı ve bir sonraki anlamsız savaşı istemiyor. ABD donanması bölgeye bir uçak gemisi gönderirken, Federal hükümet de 6 Tornado gönderdi. Almanya bunu ABD ve Ürdün ile ortak tatbikat amacıyla açıkladı. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ni işgal etmeye kalkışması durumunda ise Hizbullah gibi güçler ve komşu ülkelerdeki radikal gruplar çatışmaya müdahil olacaklardır. İsrail hükümeti ve NATO ülkeleri buna tepki göstereceklerdir. Ortadoğu’nun tamamında büyük bir savaşın çıkma riski ile karşı karşıya kalabiliriz. Almanya Federal hükümeti, AB’nin ve BM’nin çatışmanın durması için çağrı yapmaları gerekiyor. BM’nin sunduğu kabul edilen iki devletli çözüme dayalı olarak bir müzakere süreci biran önce başlamalıdır. Rehinelerin hayatları ancak müzakere temelinde kurtarılabilir ve daha fazla insan kaybının önüne geçilebilir. Ortadoğu’da gerilimin daha da artmasına karşı çıkan herkes, Almanya’nın silah ihracatını ve bölgeye askeri güç konuşlandırılmasını da durdurmaya çalışmalıdır.”