İş cinayetlerinin acı bilançosu: 1409 işçi karanlıkta kalıyor

Türkiye genelinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin eksikliği nedeniyle her gün en az bir işçinin yaşamını yitirdiği üzücü bir gerçekle yüz yüze gelmekteyiz. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında bin 409 işçi iş cinayetlerine kurban gitti. Bu korkunç istatistiklerin daha da endişe verici yanı, ölen işçilerin %95,75’inin sendikasız olması.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İş cinayetlerinin acı bilançosu: 1409 işçi karanlıkta kalıyor

BHA

İş cinayetlerinin acı bilançosu: 1409 işçi karanlıkta kalıyor

İSİG Meclisi tarafından açıklanan iş cinayetleri raporuna göre, bu yılın ilk dokuz ayında yaşamını yitiren işçilerin dağılımı şu şekilde: Ocakta 116, şubatta 195, martta 130, nisanda 124, mayısta 146, haziranda 161, temmuzda 183, ağustosta 203 ve eylülde 151. Bu rakamlar, işçi sağlığı ve güvenliği konusundaki ciddi sorunları gözler önüne seriyor.

İnşaat sektörü, iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı sektör olarak öne çıkıyor. Yılın ilk dokuz ayında en az 261 inşaat işçisi hayatını kaybetti. Bu, her gün en az bir inşaat işçisinin iş cinayetlerine kurban gittiği anlamına geliyor. Özellikle yüksekten düşme kaynaklı ölümlerin çoğu, uygun iskele, korkuluk, güvenlik ağı ve ekipman kullanımıyla önlenebilecek trajediler.

İş cinayetlerinin nedenlerine bakıldığında ise trafik ve servis kazalarının listenin başında yer aldığı görülüyor. Trafik kazaları nedeniyle 345 işçi, ezilme ve göçük olayları nedeniyle 213 işçi, yüksekten düşme nedeniyle 174 işçi, kalp krizi ve beyin kanaması nedeniyle 160 işçi, elektrik çarpması nedeniyle 86 işçi, patlama ve yanma olayları nedeniyle 63 işçi, zehirlenme ve boğulma nedeniyle 45 işçi hayatını kaybetti.

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuk işçilerin varlığı. 14 yaş ve altı en az 44 çocuk işçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi. Raporda iş cinayetlerinin temel nedenlerinin fabrikalarda alınmayan önlemler, esnek çalışma uygulamaları ve sendikal baskılar olduğu belirtiliyor. Ölümlerin %4,25’i sendikalı işçilere aitken, %95,75’i sendikasız işçilere ait. Sendikalı işçilerin sektörlere göre dağılımı da dikkat çekici bir detay olarak raporda yer alıyor.

 

İş cinayetlerinin acı bilançosu: 1409 işçi karanlıkta kalıyor