ASKİ, Baraj Üzerinde Yüzer GES Kurarak Elektrik Üretecek
Şevket GÖLÜK / BHA Ankara
ASKİ Genel Müdürlüğü daha önce Japonya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin, Hindistan ve Fransa gibi ülkelerde hayata geçirilen “Yüzer Güneş Enerji Santrali (GES)” uygulamasını Türkiye’ye getireceklerini açıkladı. ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, Mamak ilçesindeki Bayındır Barajı üzerinde yüzer uygulamalı GES kurulumu için çalışmaların başlatıldığını belirterek, kurumun elektrik enerjisi ihtiyacının bir kısmının bu şekilde sağlanacağını belirtti.
Mamak ilçesinde bulunan Bayındır Barajı üzerine yüzer GES kurulacak
ASKİ Genel Müdürü Akçay, ASKİ’nin elektrik ihtiyacının bir kısmının Yüzer GES Sistemi ile sağlanacağını belirttiği açıklamasında Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütülen proje için Mamak ilçesindeki Bayındır Barajı’nın “model uygulama” alanı olarak seçildiğini söyledi. Projeye ilişkin olarak lisanssız elektrik üretim başvurularının tamamlandığını, 26 Temmuz 2023 tarihinde ise zemin sondaj işlemlerinin yapıldığını aktaran ASKİ Genel Müdürü Akçay, Bayındır Barajı üzerinde 990 kWp fotovoltaik panel kapasitesine sahip on grid yüzer uygulamalı GES kurulumunun Aralık 2023’e yetişmesinin planlandığını kaydetti.
Yüzer GES buharlaşmayı yüzde 55 azaltarak su tasarrufu da sağlıyor
ASKİ Genel Müdürü Akçay, söz konusu sistemin su tasarrufu da sağladığını belirttiği açıklamasında; “Verilere göre Temmuz 2023’te Türkiye’deki toplam kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 9,9 kısmı güneş enerji santrallerinden sağlanmıştır. Göller, arıtma tesisleri ve sulama havuzlarında kurulabildiği için araziye ihtiyaç duymayan ve bu sayede maliyet giderlerini oldukça düşüren Yüzer GES Uygulaması ise standart bir güneş projesine göre yılda yüzde 15 elektrik verimini artırıyor.
Ayrıca sistem havzada biriktirilen su yüzeyinin güneş ile direkt temasını kestiği için kurulu olduğu alanda buharlaşmayı yüzde 55 azaltarak su tasarrufu da sağlıyor.” bilgisine yer verdi.
Türkiye’de ilk olacak
Dünya ülkelerinin Yüzer GES kurulumuna öncelik verdiklerini belirten ASKİ Genel Müdürü Akçay, proje hakkında ”Türkiye’de ise söz konusu sistem denemelerine 2017 yılında başka belediyeler tarafından başlandı ancak santral kar ve rüzgâr yüklerinin ektin şekilde hesap edilememesinden dolayı ne yazık ki kullanılamadı. Bu nedenle ASKİ’nin hayata geçireceği proje, Türkiye için ilk olmuş olacak.” ifadelerine yer verdi. ASKİ tarafından hayata geçirilecek projenin ülkemizde bir ilk olacağı belirtilirken çalışmaların da kısa süre içerisinde başlaması bekleniyor.