Betül Yılmaz/AMASYA-BHA
Amasya Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Eylül ayında Libya başta olmak üzere Yunanistan ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde meydana gelen sel felaketlerinin nedenlerine yönelik uzmanların hazırladığı raporda; Aşırı yağışların 10 kat artığını ve yüzde 40 daha şiddetli hale geldiğinin tespiti bulunuyor. Ormanlar sadece bulundukları bölgenin havasını temizlemekle kalmıyor, aynı zamanda su varlığını koruyor ve düzenliyor, sel ve erozyon gibi doğal afetleri önlüyorlar. Ormanlarımızı koruyup geliştirerek toprak kaybını sel ve taşkınları önleyebiliriz
Türkiye Ormancıları olarak yaptığımız ağaçlandırma çalışmalarıyla Avrupa’da en çok ağaçlandırma yapan ve orman varlığını 23 milyon hektara çıkararak Avrupa’da orman varlığını en çok artıran ülke olduk.
Orman genel Müdürlüğümüz verilerine göre son 20 yılda 6 milyar fidanın toprakla buluşturulduğunu, 2023 yılı sonu itibariyle ise 7 milyar olan fidan dikim hedefimize doğru ilerliyoruz.
1970 yıl verilerinde yağış sel ve taşkınlar sonucu 500 milyon ton olarak görünen ülkemizin yıllık toprak kaybı;2023 yılı verilerine göre ise 113 milyon tona kadar düştüğü görünmektedir.
Bu verilere göre yıllık toprak kaybımız Kıbrıs Adasının üzerini 5 cm kalınlıkta toprakla örtülmesiyle eşdeğer olarak ifade edilebilir.
Ormanlarımıza sahip çıkalım hem toprağımız hem paramız gidiyor. Yağışların neden olduğu toprak taşınması su kaynaklarını doldurarak kapatıyor, barajları doldurarak verimini düşürüyor. Çevresel zararları da dikkate aldığımızda yaşanan bu felaketlerin ülkemize yıllık maliyeti 2 milyar dolar olarak ifade ediliyor.
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü olarak ormansızlaşma ve iklim değişikliği kaynaklı yaşanan felaketlerin farkında sorumluluğumuzun bilincindeyiz Bölge Müdürlüğümüz orman sınırları içerisinde bitki örtüsü tahrip olmuş, yağış-akış nedeniyle erozyona maruz kalmış yamaç arazileri ağaçlandırmak, bozuk orman alanlarını verimli orman alanlarına dönüştürmek ve doğal dengeyi korumak için bağlı birimleriyle çalışmalarını sürdürüyor.
Bölge Müdürlüğümüz ağaçlandırma çalışmalarıyla dağlarını yeşillendirmeye, silvikültür bakımlarla ormanlarını gençleştirmeye, kuru set duvarlar örerek toprak muhafaza çalışmalarına devam ediyor.
İskilip Orman İşletme Müdürlüğü Toprak Muhafaza Şefliğince Yavu köy mevkiinde yapılan arazi incelemesi ve tespitler sonucunda 790 Ha ‘ lık alanda Toprak Muhafaza ve Erozyon Kontrolü revize uygulama projesi geliştirerek başlatılan kuru duvar eşik yapımı çalışmalarında sona yaklaşıldı.
Bölge Müdür Yardımcımız Mehmet Kurumeşe, Ağaçlandırma Şube Müdürümüz Ali Vatan Sever,Mühendis Burhanettin Küçük beraberliğinde bölgeye gerçekleştirdiği ziyarette İşletme Müdürü Bülent Kayadibi rehberliğinde denetim ve incelemelerde bulundu”