ASO Başkanı Ardıç: Markalaşma ve Marka Değerleri Önemli

Ankara Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak toplantısının açılışında konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, küresel ekonomideki gelişmeler, sanayi sektörüne yön verecek olan eğilimlere değindi. Ardıç, ASO’nun bu doğrultuda yeniden yapılandırılmasına ilişkin de bilgi verdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ASO Başkanı Ardıç: Markalaşma ve Marka Değerleri Önemli

ANKARA – BHA

2023 Yılı II. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, 25 Eylül tarihinde Hilton Dalaman Sarigerme Resort, Muğla’da ASO Meclis ve 40 Meslek Komitesi üyelerinin geniş katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç’ın yaptığı toplantıda, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Kurucu Direktörü Prof. Dr.  Güven Sak tarafından “Dünyada ve Türkiye’deki Gelişmeler ile Dijitalleşme ve Yeşil Ekonominin Getirdikleri” konulu sunum gerçekleştirildi ve sanayicilerin soruları  yanıtlandı.

ASO Başkanı Seyit Ardıç konuşmasında şunları söyledi:

“Değerli Meclis Başkanım ve Divan, şeref üyemiz değerli büyüğüm Bora Aynagöz, kıymetli meclis ve komite üyeleri, hepinizi şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygıyla selamlıyorum. Aramızda Ankara’dan gelen değerli ekonomi hocamız, aynı zamanda TEPAV’ın kurucu direktörü olan Prof. Dr. Güven Sak ve değerli gazeteci dostlarımız da var. Hepinize hoş geldiniz diyorum.

Son komite toplantımızdan bugüne, ülkemizde önemli gelişmeler yaşandı. Makroekonomi değerlendirmemi bugün öğleden sonra meclis toplantımızda sizlerle paylaşacağım. Şimdi ise, küresel ekonomideki gelişmeler, sanayi sektörümüze yön verecek olan eğilimler, bu doğrultuda odamızın yeniden yapılandırılması ve yürüteceğimiz faaliyetler hakkında bilgi vereceğim.

Değerli Meclis ve Komite Üyeleri,
Dünya ekonomisine baktığımızda; yavaşlayan büyüme, ticaret yollarında ve tedarik zincirlerinde tıkanıklıklar, güvenlik riskleri, düzensiz göç ve iklim krizinin etkilerini görüyoruz. Bu olgular karşısında hükümetler karmaşık politika sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor. Avrupayla Rusya, Amerika ile Çin arasında süregelen gerilimler, kutuplaşmaya yol açıyor ve yeni ekonomik gruplaşmalar oluşuyor. Nitekim son haftalarda gerçekleşen küresel toplantılar önemli mesajlar içeriyordu.

Ağustosta yapılan BRICS ülkeleri zirvesinde dördü Orta Doğu’dan, biri Afrika’dan, diğeri Güney Amerika’dan olmak üzere 6 yeni ülke birliğe katıldı. Çin ve Rusya’nın öncü olduğu ve şu anki üyeleriyle dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasını, küresel hasılanın yaklaşık yüzde 30'unu ve ticaretin yüzde 18’ini oluşturan BRICS grubu, Batıya meydan okuyan, önemli bir aktör. Tahminlere göre yirmi yıldan daha kısa sürede dünya üretim ve hasılasındaki payını, G7’nin iki katına çıkaracak. Zirvede
dolarsızlaşma, yerli paralarla ticaretin artması ve yeni ticaret yollarının inşası görüşüldü. Rusya, Kuzey Deniz Yolu’nu geliştirerek Orta Doğu ve Asya ile ticaretini Süveyş Kanalı yerine kendi bölgesine kaydırmak istiyor. Çin’in Kuşak-Yol rotasına geliştirilmiş Kuzey Denizi Geçidi eklenince, bu iki ülke Avrasya’yı çevrelemiş olacak.

Buna karşılık, Eylül başında toplanan G-20 zirvesinde ABD’nin güçlü desteğiyle, Hindistan’ı Ortadoğu ve Avrupa’ya bağlayacak yeni bir ticaret yolu girişimi açıklandı. “Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru" isimli proje kapsamında yeni demiryolu ağları ve limanların yanı sıra, fiber optik ağlar, elektrik şebekeleri ve temiz hidrojen sevkiyatı için boru hatları yapılacak. Peki, ülkemiz için bu gelişmeler ne ifade ediyor?
Öncelikle bu projelerin geçtikleri bölgelerde teknolojik altyapıyı güçlendirmesi, yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırması, ülkeler arasındaki nakliye süresini ve taşıma maliyetlerini önemli ölçüde azaltması, ticareti ve ekonomik büyümeyi artırması hedefleniyor. Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru projesinde maalesef yer almıyoruz.

Dolayısıyla bu proje kapsamındaki enerji, ulaştırma ve teknolojik altyapı yatırımlarından mahrum olmamız potansiyel bir kayıptır. Kuşak-Yol Projesinde Çin yatırımlarından da henüz yüksek seviyede istifade etmedik. Bu dev projelerden doğan doğrudan yatırım imkânlarını ülkemizin değerlendirebilmesi önemli bir konudur.”

ASO Başkanı Ardıç: Markalaşma ve Marka Değerleri Önemli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir