Başkent Ankara Meclisi Genel Başkanı Ceylan: Ankara’da Vaatlerin Yüzde 90’ı Yerine Getirilmemiştir
Zeynep Sude YEŞİL – Furkan KARATAŞ/ANKARA – BHA
Başkent Ankara Meclisi Genel Başkanı ve Ankara Eski Milletvekili Nevzat Ceylan, Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar’ı ve Türk İnternet Medya Birliği Genel Sekreteri Abdurrahman Aksu’yu makamında kabul etti. Başkent Ankara Meclisi Genel Başkanı Ceylan, Ankara’nın sorunlarını ve yürütülen projeleri değerlendirdi.
“Ankara’da Göz Dolduran Çalışmalar Yapılmadı”
Ankara’da yürütülen belediyecilik faaliyetlerini yeterli bulmadığını dile getiren Başkent Ankara Meclisi Genel Başkanı Nevzat Ceylan, “Ankara’da bu beş sene içinde belediyecilik anlamında bana sorarsanız yeterli çalışmalar yapılmadı. Çalışmalar yapıldı ama göz doldurur, akıllarda kalan çalışmalar yapılmadı. Beş yıl çok uzun bir süre aslında. Çabuk geçiyor ama belediye başkanları zaten hazırlıklı gelmek zorunda. Yapacağı çalışmaları zaten vadediyor. Ankara’da vaatlerin yüzde 90’ı yerine getirilmemiştir. Bu büyük bir rakam. İstanbul’u uzaktan takip ediyoruz orada da aynı şey söz konusu. Ya bunları vadetmeyeceksiniz ya da vadediyorsanız yerine getireceksiniz. Bunun bahanesi olmaz” ifadelerini kullandı.
“Ankara En Az Turist Alan Şehirlerden Biri”
Ankara’nın başkent olarak yeterli sayıda turist almadığını söyleyen Başkent Ankara Meclisi Genel Başkanı Ceylan, “Ankara metro ağı yönünden maalesef en kısa metrosu olan başkentlerden biri. Bir şeyler elbette yapılmış ama yeterli değil. Ankara’da trafik gittikçe artıyor, araç sayısı artıyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu saatler. Bu konudaki tedbirler de yeterli değil. Ankara’da aslında yapılması gereken çok önemli projeler var ama o projelerin yapılmadığını görüyoruz. Benim en üzüldüğüm konuların başında Ankapark gelir. Ankara’da birçok insan buna karşı çıkıyor ama bence önemli bir projeydi. Çünkü Ankapark gibi bir yer Türkiye’de yok. Ankara bir taraftan da en az turist alan şehirlerden biri dünyada ve Türkiye’de. Başkent olup da bu kadar az ziyaretçisi olan yer bulunmaz. Ankapark zamanında bu amaçla yapıldı” açıklamasında bulundu.
“Şu Anda Parti İçi Demokrasi Yok, İstişare Var”
Partilerde ön seçimin kaldırılmasıyla birlikte parti içi demokrasinin yok olduğunu Başkan Ceylan şu sözlerle anlattı:
“Ankara siyasetinde ve Türkiye siyasetinde eskiden ön seçim denen bir sistem vardı. Milletvekillerinin seçilmesi, ilçe başkanlarının seçilmesi, il başkanlarının seçilmesi delege bazında, üye bazında yapılırdı eskiden. 12 Eylül darbesine kadar bu epey oturmuştu. Bütün partilerde ön seçim vardı milletvekilleri o şekilde seçilirdi. Teşkilatların seçimi de aynı şekilde yapılırdı. 80 darbesinden sonra kurulan partiler bunu yavaş yavaş unuttu ve şu anda Türkiye’de ön seçim yapan hiçbir parti yok. Delegeler de atama ile geliyor, üyeler aynı şekilde insanlar yakınlarını üye yaptırıyor. Parti içi demokrasi maalesef şu anda yok. Ama istişare müessesesi iyi işliyor. Ben Adalet ve Kalkınma Partisi’nde üç dönem milletvekilliği yaptım. Orada bu ön seçim olayını geniş istişarelerle kapatıyor, netice iyi oluyor. İlçe teşkilatlarının seçimi yine istişare ile yapılıyor. Çok değişik değişik kanallardan soruşturuluyor kim olabilir diye. İl başkanlık seçimi yine aynı şekilde oluyor. Milletvekillerinde de aynısı yapılıyor. Kamuoyu araştırması yapılıyor, vatandaşla bire bir görüşmeler yapılıyor Aday olanların özgeçmişi dikkate alınıyor. Hatırlıyorum 1980’li yıllarda o zaman bir ilçe seçimindeki delegelerin seçiminde hep sandık konulurdu. Biz sandıktan çıkmak için mücadele verirdik. Ama şimdi öyle bir şey görmek mümkün değil. Şu anda parti içi demokrasi yok, istişare var. Bu ne derece bizi sağlıklı seçime götürüyor o da tartışılır.”
“Yerel Seçimler Bu Ülkenin En Önemli Seçimlerinin Başında Gelir”
Yerel seçimlerin genel seçimlerden farklı olduğunu vurgulayan Ceylan, “Yerel seçimler bu ülkenin en önemli seçimlerinin başında gelir. Yerel seçimlerde vatandaş gerçek manada kendisine hizmet edecek insanları bulmaya çalışır, genel seçimlerden farklıdır. Genel seçimlerde tercihi farklı olur insanların, yerel seçimlerde farklı olur. Yerel seçimlerde bizzat kendisini yönetecek, o belediyeyi en iyi kim yönetir noktasındaki düşünceleri ön plana çıkar. Her seçimde hemşehrilik ön plana çıkar, başka sebepler ortaya çıkar. O adayların özellikle geçmişine çok dikkatli şekilde bakılır. Yapabileceği konusunda kanaatleri olması gerekir. Dolayısıyla yerel seçimler ve genel seçimler ayrıldığı zaman ben yerel seçimlerin çok daha demokratik, insanların kendine daha yakın hissettiği insanları seçmeye çalıştıklarını görürüz. Seçimler Türkiye genelinde o şekilde neticelenmiş olur” dedi.
“Ankara’nın Sorunlarından Haberdar Olmayan Milletvekilinin İşi Kolay”
Ankara milletvekillerinin Ankara sorunları ile yakından ilgilenmesi gerektiğinin altını çizen Ceylan, “Ankara’nın 36 milletvekili var. 36 milletvekilinin içinde Ankara ile ilgili kaç kişi var derseniz samimi olarak dört beş kişiyi geçmez. Bu her zaman böyle. Sadece bugünün meselesi değil. Dolayısıyla Ankara şu anda devletten hizmet alma konusunda epey geride kalmış bir yerdir. Ankara’da yaşayanların Ankara ile dertleri olmaz. Sıkıntı buradan başlıyor. Ankara’da yaşayan insanların veya seçmenlerin Ankara ile derdi olmazsa seçtikleri insanların da derdi olmaz. Ankara’da yaşayanların Ankara ile ilgili bir milletvekiline problem götürdüğüne şahit olmadım. Milletvekillerine Ankara’nın hangi sorunları var deseniz inanın çoğu haberdar değildir. Dolayısıyla Ankara’nın sorunlarından haberdar olmayan milletvekilinin işi kolay Ankara’da. Ama Ankara’nın sorunları ile ilgiliyseniz işiniz zor. Çünkü size paydaş olan, destek olan, beraber hareket etme imkanı bulduğunuz milletvekilleri son derece azdır. Siyasi partilerin de Ankara ile bir derdi olmaz. Şunu yaparlar; haftalık, aylık programlar yapılır ve orada kimi ziyaret ettiniz, kaç kişiyi üye yaptınız, hangi aktivitelerde bulundunuz soruları ön plana çıkar ama Ankara için ne yaptınız, Ankara’nın sorunu nedir diye bir derdi olmaz. Vekilliğimiz döneminde bunu teşkilatlara öğrettik. Bazı milletvekili arkadaşlarımız gerçekten hassas bir şekilde Ankara’nın sorunlarına eğilmeye başladılar. Bu çok önemli bir gelişme. İl başkanlığı noktasında dedik ki bakanlıklardan randevu alalım, sorunlarımızı toparlayalım. Neredeyse bütün bakanlıklara yanımızda milletvekilleri ile beraber Ak Parti olarak sorunları anlattık, takip etmeye başladık. O hassasiyeti de başlatan şahsım oldu” açıklamasında bulundu.
“Ankara’da Yaşayan İnsanları Ankara ile Dertlendirmeye Çalışıyoruz”
Ceylan, Başkent Ankara Meclisi’nin kuruluş amacının vatandaşların Ankara’nın sorunları ile ilgilenmesi olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Ankara’da yaşayan insanları Ankara ile dertlendirmeye çalışıyoruz. Sadece siyasetçileri değil yaşayan insanları da dertlendirmemiz lazım. Bunun için ‘Başkent Ankara Meclisi’ni kurduk. Dedik ki; Ankara’daki hemşehri dernekleri çok fazla. On binden fazla dernek varsa bunun sekiz bini hemşehri derneği. Bunların üst konumdaki pozisyonlar da federasyonlardan meydana geliyor. Biz dedik ki önce federasyon başkanlarını çağıralım bunu anlatalım. Federasyon başkanları ile toplantı yaptık, dedik ki siz Ankara’da yaşıyorsunuz. Ankara’daki hemşehri dernekleri federasyonlarını bu çerçevede topladık, adına Başkent Ankara Meclisi dedik. Şu anda bizim çatımız altında 40’a yakın federasyon var. Onlara bağlı 250-300 dernek olanlar var. Hepsinin sayılarını ortaya koyarsanız Ankara’nın en büyük sivil toplum çatı kuruluşu burası. Ankara’ya gerçekten gönül veren kanaat önderlerini bir araya getirdik. Onlara Ankara’ya aidiyet duygusunu artırmaya çalışıyoruz. Epey de mesafe aldık. Ankara’ya aidiyet duygusunu artırmak için çok önemli faaliyetler yaptık. 2013’te resmi olarak kuruldu 17 oldu burası. Her yıl çok önemli faaliyetler yapıyoruz, festivaller yaptık. Önümüzdeki günlerde de bir panel yapmayı planlıyoruz. Bir taraftan da Ankara’nın tarihini öğretmeye çalışıyoruz insanlara. Ahi Cumhuriyeti’nin insanlara anlatmak için bir panel yapacağız. Onun altyapı çalışmalarını yürütüyoruz. Ahi Cumhuriyeti’nin özelliği de şu; Anadolu Selçuklu Devleti parçalandıktan sonra 1354’de Osmanlı’nın eline geçmesi. Yaklaşık 70 yıl Ahiler yönetiyor burayı. Kendine göre yönetim tarzları var ve biz bunu ön plana çıkarmak istiyoruz.”
Ankara Ticaret Odası Ankara ile Yakından İlgileniyor
Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz’ın, Ankara’ya önemli katkılar sunduğunu söyleyen Ceylan, “Halil İbrahim Bey, Ankara’yı epey özümsedi, önemsedi. Ankara’yı sahipleniyor. İlk defa Ankara Kent Konseyi ciddi manada hem şahsiyet kazandı hem de Ankara’nın her sorunuyla ilgili hale geldi, bu çok önemli. Örneğin Ankara Ticaret Odası’nda Halil İbrahim Bey’in de benim de çok önemli katkılarımız var. ATO Ankara ile ilgili çok proje yürütmeye çalıştı. Eskiden sadece ticaret yaparlardı şimdi Ankara’nın her konusuna el atmaya başladı. Biz onlarla beraber bir çalıştay yaptık; Ankara-İstanbul’un en kestirme yolu tarihi İpek Yolu dediğimiz o bölgedir. Yaklaşık 70 kilometre daha kısa yol. Bu konuda çeşitli çalışmalar yaptık, bakanlıkları ziyaret ettik. ATO ve Halil İbrahim Bey ile biz bunu yaptık. Kendisinin Ankara konusunda çok samimi gayretleri var” diye konuştu.