7500 Yıllık Antik Kent Kazısında Hazine Bulundu
Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan küp, kazı ekibi ve jandarma tarafından tutanakla kayıt altına alındı, Adana Müze Müdürlüğü tarafında inceleniyor.
Küpün 50 santimetre boyunda, 30 santimetre eninde olduğu belirtildi.
Anavarza Antik Kenti
Adana’ya bağlı Kozan ilçesinin 28 kilometre güneyinde bulunan Anavarza (Anazarbos/ Caesarea ad Anabarsum) Antik Kenti, bugünkü Dilekkaya Köyü sınırları içinde yer alıyor. M.Ö. 1. yy.’da Romalılar, ele geçirdikleri Ceyhan havzasının idaresini Vassal kral olarak atadıkları Tarkondimotos’a bırakmışlardı. Roma döneminde giderek güçlenen ve M.S. 2. yy. sonlarında antik dünyanın dev kenti Tarsus ile Kilikya Birliğinin liderliği için rekabet halinde olan Anavarza, bu tarihten itibaren Anadolu’nun en önemli metropollerinden biri haline geldi. Anavarza, M.S.3. yüzyılda birçok askeri ayrıcalık elde ederek “Metropolis” unvanı ve aynı yüzyılın ortasına kadar da 3 kez “Neokoros”luk unvanını aldı. Sonraki dönemlerde Doğu Roma, Arap ve Ermeni hâkimiyetine giren Anavarza, 1375 yılında Memluklar tarafından alındı ve bu dönemden sonra kentte büyük ölçekli bir yerleşim olmadı.
Anavarza’da bulunan önemli kalıntılar arasında, 1500 metre uzunluğunda 20 burçlu sur duvarı, sütunlu yol, hamam ve kilise, tiyatro, amfiteatr, stadyum, suyolları, kaya mezarları, M.S. 3. yy.’a ait deniz tanrıçası Thetys mozaiği, Kilikya Bölgesi’ndeki tek örnek olan 3 girişli zafer takı ve ovanın ortasında bir ada gibi yükselen tepe üzerindeki Ortaçağ kalesi yer alıyor. İmparator Nero döneminde Roma ordusunda görev yapan, yazmış olduğu De Materia Medica isimli beş ciltlik eserin 18. yy.’a kadar bütün modern ülkelerin tıp fakültelerinde temel eserlerden biri olarak okutulan, dünyaca ünlü farmakolog Dioskurides’in Anavarzalı olması da kentin dünya bilim tarihine katkısı açısından dikkate değer eserler arasında bulunuyor.