ANGİKAD’dan Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri

Girişimci İş Kadınları Derneği ANGİKAD, 'Cumhuriyet'in 100'üncü Yılında Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri' projesi basın lansmanını gerçekleştirdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANGİKAD’dan Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri

Gurbetelli YALÇIN – Muhammet YAĞCIOĞLU / ANKARA – BHA 

Girişimci İş Kadınları Derneği ANGİKAD, Ankara’da, bir otelde gerçekleştirdiği ‘Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri’ Projesinin basın lansmanıyla Türkiye’de, girişimci iş kadınlarının iş hayatında hukuksal ve sosyal haklarını desteklemeye, geliştirmeye ve iş birliklerini arttırarak eşit fırsatlar yaratılmasına öncülük ediyor.

“Ekonomide kadın gücüyle büyümek, güçlü bir ülke inşa etmek demektir.” ilkesiyle 2007’den beri faaliyetlerine devam eden ANGİKAD, gerçekleştirdiği basın lansmanıyla projelerinin detaylarını paylaştı.

Lansmana, Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Belma Yılmazoğlu, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı, Ankara Kent Konseyi Başkanı ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Gözde Diker ve dernek üyeleri ile basın mensupları katıldı.

Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Gözde Diker, lansmanda yaptığı konuşmada, dernek olarak amaçlarının girişimci iş kadınları için oluşturdukları önerilerin kanunlaşmasını sağlayarak kalıcı çözümler üretmek olduğunu söyledi.

Diker, “Ekonomide kadın gücüyle büyümek, güçlü bir ülke inşa etmek demektir” ilkesiyle yola çıktığımız bu proje kapsamında öncelikli hedefimiz, girişimci kadınların iş hayatında karşılaştığı zorlukları tespit etmek ve ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerileri geliştirmektir. Hukuksal ve sosyal alanlarda yürüttüğümüz çalışmalarla birlikte, ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli sektörlerde mal ve hizmet üreten kadın girişimcilerin görüşlerine de başvurduk. Bu çalışmalar neticesinde temel sorunların, farklı sektörlerde dahi aynı başlıklar altında toplandığını tespit ettik. Amacımız Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken bu önerilerimizi Cumhurbaşkanlığımıza, Meclisimize, ilgili bakanlıklarımıza iletip, kanunlaşmasını sağlayarak kalıcı çözümler üretmektir.

Bu kapsamda; Kadın girişimcilerin ekonomideki gücünü artırma, eğitimden istihdama kadınla güçlü bir Türkiye geleceği yaratma, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayarak fırsat eşitliğinin uygulandığı, kadının görünür olduğu bir toplum inşa etme, kadın girişimciliğinde eril dili kaldırarak adaletli bir iş ortamına ulaşılmasını sağlama, cam tavanları kırarak eşit fırsatları ve kadının iş hayatında güçlendirilmesini sağlayacak teşvikleri oluşturma hedeflerimiz doğrultusunda, önerilerimizi 5 ana başlık altında topladık.” dedi.

”Değişim eşitlik yoluyla başlar.” diyen Başkan Diker, iş hayatında fırsat eşitliği sağlayarak ANGİKAD Girişimci Kadınlar Derneği ile çıktıkları yolda, daha güçlü kadınlarla daha güçlü Türkiye’ye ulaşılacağını belirtti.

”100 Yaşına Erişmiş Cumhuriyet, 100 Yaşına Erişmiş Hür İrade Demektir”

Lansmanda konuşma yapan Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı, Ankara Kent Konseyi Başkanı ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında yaşanan heyecanı dile getirirken, ”100 yaşına erişmiş bir cumhuriyet, 100 yaşına erişmiş hür bir irade demektir. 100 yıllık bir tecrübe, 100 yılla tescillenmiş haklar, 100 yıllık bir mücadele demektir.” diye konuştu.

A Milli Kadın Voleybol Takımı Filenin Sultanları’nın Avrupa Şampiyonluğu’na da değinen Yılmaz, ”A Milli Kadın Voleybol Takımımız, Cumhuriyetin özgür kadınlarının neler yapabileceğini bizlere bir kez daha göstermiş oldu.” ifadelerini kullandı.

”Belki Bir Kadın ‘Yapamam’ Dediği Bir İşi Sizin Desteklerinizle Başarıyor”

Girişimci İş Kadınları Derneği’nin destekleriyle kadınların cesaret göstererek zorlukların üstesinden geldiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, ”100’üncü yıla özel, 100 güzel öneriyle bu kutlamada en güzel hediyeyi kadınlarımıza sizler veriyorsunuz.” açıklamasını yaptı.

Halil İbrahim Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Sizlerin sabırla mücadelesi, pes etmeden her türlü zorluğa karşı ilerlemeniz ve sonunda kazandığınız başarılarınız genç kızlarımıza, geleceğimize ilham oluyor.

Belki bir yerlerde bir kadın ilk adımı atma cesaretini gösteriyor, önündeki engelleri zorluyor.

Belki burs ya da eğitim verdiğiniz bir genç kız sizden aldığı güçle kendine daha çok inanmaya başlıyor ve bu yolda yalnız olmadığını görüyor.

Belki bir kadın “yapamam” dediği bir işi sizin desteklerinizle başarıyor ve “keşke daha önce yapsaydım” diyor.

Uzun lafı kısası bu millete, bu ülkeye hatta bu dünyaya katkınız inanın düşündüğünüzden çok daha fazla.

“Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında kadın girişimciler için 100 öneri” programınız içinde birçok mesaj barındırıyor.

Mesela “birlikte başarabiliriz.”, “fikirlerimiz size ilham olsun.” Diyorsunuz. 100’üncü yıla özel, 100 güzel öneriyle bu kutlamada en güzel hediyeyi kadınlarımıza sizler veriyorsunuz.

Ve böylelikle şu sözü doğruluyorsunuz “inandığınız şeyi yapmanız için süper güçlere sahip olmanız gerekmiyor.” İnanmanız ve ilk adımı atmanız yeterli.”

”Kadınlar Ellerini Hangi İşi Atsalar O İşte Başarılı Olacaktır”

Kadınların hangi işe ellerini atarsa o işi başaracağını vurgulayan Yılmaz, kadınların işveren olmasının hem istihdamı arttıracağını hem de Türkiye ekonomisine destek sağlaması açısından önemine değindi.

Başkan Yılmaz, ”Büyük Önder’in söylediği gibi, bizler çok iyi biliyoruz ki, güçlü bir ülke, ancak ve ancak kadın ve erkeklerin birlikte çalışarak üretmesi, sosyal gelişimlerini sağlamasıyla mümkün olabilir. Kadınlar yaratılıştan gelen özellikleri nedeniyle ellerini hangi işe atsalar o işte başarılı olacak kabiliyette. Hedefledikleri noktaya ulaşıncaya kadar dikkatlerini dağıtmadan, vazgeçmeden çalışıyorlar. Ülkelerin zenginleşebilmesi açısından önemli olan girişimciliğin ancak kadınlarla güçlenebileceğini düşünüyorum.

Dünya nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan kadınlar, toplumların ilerleyip gelişmesinde temel aktör durumundadır. Ülkemiz nüfusunun da yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınlar, 1950’li yıllardan bu yana artan oranda çalışma hayatının içinde yer alıyor. En küçük işletmeden tutun da en büyük holdingin tepe yönetimine kadar, her kademede kadınları görmek mümkün.

Kadınların iş yaşamdaki başarıları her alanda kanıtlanmış olmakla birlikte, kadın girişimci sayısında henüz istenilen noktada değiliz. Kadınların işveren olması hem istihdamı artırması hem de ülke ekonomisine destek sağlaması açısından önemli. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kadınların istihdamdaki oranı yüzde 30 düzeyinde. Yani her 10 kadından sadece 3’ü istihdamda yer alıyor.

Girişimcilik istatistiklerine bakıldığında da yine bu oran yüzde 15’i geçmiyor. Ekonomisi gelişmiş bir ülke olabilmemiz ancak ve ancak kadınların hem girişimci hem de çalışan olarak iş hayatında yer almasıyla mümkündür. Bu gözle bakıldığında kadınlar üretimin, iş dünyasının parlayan yıldızıdır. Sizlere fırsat verildiğinde başaramayacağınız hiçbir işin olmadığını hepimiz biliyoruz.

Ağır sanayiden hizmet sektörüne, keşiflerden dijital dönüşüme kadar her türlü teknolojik gelişmenin ve üretimin içindesiniz. Akla gelebilecek her alanda görev üstlenip, başarılı oluyorsunuz. Analitik düşünebildiğiniz için koordinasyon yeteneğiniz var ve birçok işi aynı anda organize edebiliyorsunuz. Sizler, üretimden ticarete her alanda daha fazla rol aldıkça bizim gelişimimiz daha da hızlanacaktır.” dedi.

”Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Ülkemizde Halen Sağlayamadık”

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, lansmanda yaptığı konuşmaya A Milli Voleybol Kadın Takımı’nın Avrupa Şampiyonluğu’nu kutlayarak başladı. Konuşmasının devamında Ardıç, toplumsal cinsiyet eşitliğinin Türkiye’de halen sağlanamadığını belirtirken, Girişimci İş Kadınları Derneği’nin “Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri” projesinin bu konuda çok önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

Başkan Seyit’in lansmandaki konuşması şu şekilde:

”Öncelikle sizleri, etkin ve verimli çalışmalarınızdan dolayı tebrik ediyorum. Bugün lansmanına katıldığımız “Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri” projenizi oldukça önemli buluyor ve destekliyorum. Kadınları iş dünyasına katılmaya, girişimci olmaya teşvik etmeniz, bilgi birikiminiz ve tecrübelerinizle yol göstermeniz çok kıymetli.

Ülkemizde kadınlar, ne yazık ki çalışma hayatında en dezavantajlı grubu oluşturuyor. Nüfusumuzda sayısal olarak eşitlik varken, işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70’in üzerinde, kadınlarda ise yüzde 30 civarında. Erkeklerde oran iki kat daha yüksek. İşgücüne dahil olan kadınlarda bu yılın Haziran ayı verileriyle işsizlik oranı %13,8 ile, erkeklerin işsizlik oranından yüzde 60 daha yüksek.

Biliyoruz ki, kadının ilerlemesi sosyal adaletin şartıdır. Güvenli bir toplumun ve sürdürülebilir kalkınmanın ön koşuludur.

Biz Ankara Sanayi Odası olarak, bu konuda her zaman duyarlı olduk. Kurumsal altyapımız eşitlikçi olduğu gibi, kadınların sosyal ve ekonomik hayata güçlü ve özgür katılımını destekleyecek adımlar atıyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı iş yeri belgesine sahibiz. Birleşmiş milletler kadının güçlendirilmesi prensibinin imzalayıcısı olduk.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, kadınların şiddetle, mağduriyetle, yoksunlukla anılmadığı; bilakis her alanda başarı hikâyeleriyle gündeme geldiği bir Türkiye diliyorum.”

Lansmanın sonunda katılımcılar ve üyeler görüş alışverişinde bulundu, ardından ise hatıra fotoğrafı çektirdi.

ANGİKAD’dan Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir