2023-2034 Eğitim Öğretim Yılı Kırtasiye Alışverişi Başladı

Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, 2023-2024 eğitim öğretim sezonu öncesinde vatandaşlarımıza çağrıda bulunarak kırtasiye alışverişlerin marketlerden değil kırtasiye esnaflarından alınması gerektiğini belirtti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023-2034 Eğitim Öğretim Yılı Kırtasiye Alışverişi Başladı

2023-2024 eğitim öğretim döneminin açılmasına sayılı günler kala Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, zincir marketlerde satılan kırtasiye malzemelerinden dolayı her sene esnafın zor günler yaşadığını söyledi. Konuyu Bakanlık ve gerekli mercilere ilettiklerini hatırlatan Başkan Şaban Kaya, marketlerin satacağı ürünlerin belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Kaya, velilerin okul alışverişinde zincir marketlerden değil yerel kırtasiye esnafından alış veriş yapması gerektiğini söyledi. Kaya, kırtasiye sektöründeki esnafın fiyatlarında yüzde 18-20 bandında indirimlere başladığını vurguladı.

“Artık Esnafımızın Bunu Kaldıracak Gücü Kalmamıştır”

Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, şunları söyledi:

“biz bunu senelerdir özellikle Bakanlığa, yetkili mercilere ilettik. Artık marketlerin ne satacağına karar verilmesi lazım. Her döneme uygun olarak ürünler, anlaşma yapıp kendilerine fason ürünler üretip ama 365 gün bu işi yapan esnaflara zarar olmaktadır. Bugün önünün alınmaması, kırtasiye grubunda, elektronik grubunda alınmaması ki artık iş şımarıklığa geçti yat satmaya kalktılar, motosiklet satmaya kalktılar. Artık ticaretin şekillenip herkesin satacağı çeşit ürün yelpazesi belli olması gerekmektedir. Biz devletimizden ve yetkililere şunu diyoruz, artık marketlerin satacağı ürünler belirlensin. Bunun dışındaki diğer esnafımıza zarar vermesi büyük bir sıkıntıya sebep olmaktadır. Bugün Tokat gibi Tokat’ta kırtasiye sektöründeki vatandaşlarımız marketlerin bir aylık bir buçuk aylık koydukları ve içinde oynadıkları ürünlerle kendilerine özel yaptırdıklarını ürünlere karşılık esnafımızın yetişme şansı kalmıyor. Ben burada tokat halkına da sesleniyorum, özellikle bir şehir esnafıyla güçlüdür.  İstihdamı biz sağlıyoruz.  Pandemi den çıkmış kırtasiye sektörü afaki zamların dükkân kiralarının yükseldiği esnafımız ciddi manada zor durumda. Tokatlı halkımızdan ben özellikle çocuklardaki alışverişini Tokatlı ve Tokat’ın sahibi esnafı olan yerel kırtasiyelerden çocukların ihtiyaçlarını görmelerini istiyoruz ki çoğu kırtasiye sektöründeki arkadaşlarımız da şu anda fiyatlarını kasada %18-%20 bandında indirimlere başladılar. Ve fiyat yapısında artık marketlerle aynı değerdeki ürünlerde üstüne özellikle basıyorum aynı değerdeki ürünlerde fiyat farklılığı kalktı. İkisi de aynı kalemi satarken birinin içeriği farklı birinin içeriği farklı. Burada vatandaşa yanlış algı oluyor. Markalar aynı ama marketlere özel ürün ürettikleri için buradaki yerel esnafımız tamamen pahalıymış konumuna düşüyor. Bizim esnafımızdaki aldığı ürünün kalitesini aynı müdahalenin markette bulma şansları yok. Bulurlarsa da emin olun daha yüksek fiyata buluyorlar. Yani bilinçli tüketime geçmemiz lazım, iyi bir Tokat için, güçlü bir Tokat için biz özellikle Tokat halkımızdan biz bunu beklerken yerel esnafından ve sezonu açılmışken, okul ihtiyaçlarını bizim kırtasiyeden görmesini istiyoruz. Devletimize bir daha sesleniyoruz. Bu 3 harfli marketlerin her ürünü satması, her sektöre girmesini karşıyız. Perakende yasasının bir an evvel çıkması lazım. Ne satacaklarına karar versinler. Her sektöre ait ürünleri satmaları piyasadaki bu esnaf kıyımına büyük bir derecede yol açmaktadır. Eğer esnaf kıyımı dursun deniyorsa, herkes haddini bilerek ticaret yapması gerekiyor. Burada bütün yük vebal devletimizde ve yetkililerdedir. Bunu özellikle irdeleyerek kesinlikle bir standartta koymaları lazım, açılış ve kapanış saatlerini koymaları lazım, ürün yelpazesindeki çeşitliliği koymaları lazım. Artık esnafımızın bunu kaldıracak gücü kalmamıştır.”

2023-2034 Eğitim Öğretim Yılı Kırtasiye Alışverişi Başladı