Tokat’ın Mostar Köprüsü Zamana Meydan Okuyor
TOKAT – BHA
Zile ilçesine bağlı Küçükaköz Köyünde Çekerek Irmağı üzerinde yer alan Hacıboz köprüsü 17. yy ait bir Osmanlı yapısı. Tek gözlü yapının yürüme zemini, kemer kilit noktasından iki yana meyilli Sivri kemer gözlü köprünün toplam uzunluğu 70 m. kemer açıklığı yaklaşık 17 m. yüksekliği 10 m. genişliği ise 4m. Moloz taştan inşa edilmiş köprünün kemerinde, düzgün kesme taş kullanılmış.
Bosna-Hersek’in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi.9 Kasım 1993’te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004’te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005’te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi. Köprünün yüksekliği 24 metre, uzunluğu 30 metre ve genişliği ise 4 metre.
Ecdad Yadigarı Uzun Yıllar Ayakta Kalmasını Kemerine Borçlu
Tarihi köprünün bugüne kadar ayakta durması Osmanlı’nın mimariye verdiği önem be 17 metre kemer açıklığı göstergersi olarak değerlendiriliyor. Günümüzde ırmak yatağına paralel olarak yapılan köprülerin askine kemerli yapılan ecdad yadigarı köprüler sel anında suyun önüne set olmuyor. Sel suları ile gelen ağaç kökleri ve dallarının takılma ihtimali olmayan köprü bu özelliği ile yıllardca ayakta kalabilmiş durumda.