GTB’den Antep Fıstığının İşlenmesine Yönelik Eğitim
GAZİANTEP – BHA
GTB’nin Antep Fıstığı İşleme Tesisinde başlayan ve 7 gün süreyle devam edecek olan uygulamalı eğitimlerde, kursiyerlere Antep fıstığının en yaygın tüketim şekli olan kavrulmuş tuzlu Antep fıstığının üretim aşamaları hakkında bilgiler verilecek.
GTB’nin GİZ iş birliğiyle yürüttüğü, Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen, PEP- Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında hayata kazandırılan “Mesleki Eğitimler ve Tarımsal Gıda Sanayinin Yeşil Dönüşümü ile İstihdamın Desteklenmesi” projesinde, 7’nci ve son eğitim programının startı verildi.
Eğitim Antep Fıstığı İşleme Tesisinde
GTB Antep Fıstığı İşleme Tesisinde başlatılan ve projenin son eğitim programı olan ‘Antep Fıstığı Kavurma’ eğitimi 7 gün süreyle devam edecek.
Uzman eğitmenler tarafından verilmeye başlanan uygulamalı eğitimlerde, katılımcılara Antep fıstığının işleme aşamaları, kavrulması ve üretiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler aktarılmakta.
Kursiyerlere ayrıca temel eğitimlerinin yanı sıra, ileri teknoloji ile donatılan Antep Fıstığı işleme tesisinin diğer ünitelerini oluşturan fıstık temizleme, kavlatma, çıtlatma, kırma ve paketleme bölümlerinin işleyişleri ile ilgili de bilgiler verilmekte. Eğitim programını başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifika verilerek, istihdam olanakları sağlanacak.
7 Farklı Mesleki Eğitim
GTB’nin GİZ iş birliğiyle bu yıl haziran ayında başlattığı mesleki eğitim seferberliğinde artık son aşamaya gelindiğini kaydeden GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, şu ana kadar 6 farklı meslek grubunda eğitimlerin tamamlandığını ve toplam 93 kursiyere mesleki eğitim sertifikası verildiğini açıkladı.
Pazarlama, E-Ticaret, Dış Ticaret, Paketleme, Yeşil Dönüşüm ve Makine Bakımcısı programlarına yönelik düzenlenen eğitimlere beklentilerinin üzerinde bir talep geldiğini kaydeden Akıncı, GTB, GSOMEM ve Gaziantep Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde (GÜSEM) gerçekleştirilen ve her biri 42 ile 180 saat aralığında değişen eğitim programlarının kursiyerlere iş hayatlarında ihtiyaç duyabilecekleri gerekli mesleki bilgi ve beceriyi sağladığını ifade etti.
Kursiyerlere eğitimlerine konsantre olmaları ve ara vermemeleri için çeşitli avantajlar sağladıklarını dile getiren Akıncı, “Tarım ve gıda sanayine nitelikli işi gücü kazandırmak ve istihdama katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz eğitimlerde kursiyerlerimize ulaşım, yemek ve harcırah gibi çeşitli imkanları bir arada sunduk. Bunun yanı sıra kurs sonrası ilgili sektörlerinde istihdam edilebilmeleri için maksimum 6 ay boyunca asgari ücretin işveren maliyetinin %50’si oranında maaş desteği sağlama çalışması içerisindeyiz” dedi.
Proje kapsamında ayrıca borsa üyelerine ve çiftçilere yönelik eğitim faaliyetleri de gerçekleştireceklerini vurgulayan Akıncı “Borsa üyelerimize; AB Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, Tarladan Çatala Stratejisi ve AB Tedarik Zinciri Yasası konu başlıkları altında eğitimler tertip edeceğiz. Bunun yanı sıra Nizip ve İslâhiye ilçelerinde de çiftçilerimize yönelik Akıllı Tarım Uygulamaları, Pestisit ve Gübre Kullanımının Azaltılması, Zararlılarla Biyolojik Mücadele ve Bilinçli Sulama/Gübreleme konularıyla ilgili çeşitli eğitimler gerçekleştireceğiz” diye konuştu.