“İnciri koruma altına almamız gerekiyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“İnciri koruma altına almamız gerekiyor”Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından Aydın’da bir otelde düzenlenen, “Kuru İncir Kurulu” toplantısı kuru incir sektöründeki ihracatçı firmaları, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, Aydın Ticaret Borsası ve Nazilli Ticaret Borsası yetkililerini bir araya getirdi.
 
Mehmet Aydın – AYDIN – Birlik Haber Ajansı (BHA)
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracat Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, ”İncir dünyada sadece bizim bölgemizde yetişen bir ürün ve cins itibari ile sadece Aydın bölgesinin ürünü. Bu bakımdan bizim bunu koruma altına almamız gerekiyor” dedi.
 
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracat Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Dünyanın gündeminde ve ülkemizdeki en önemli olay iklim krizi. İklim krizinde bütün ürünlerimiz etkileniyor. 2022 yılında çok bol bir şekilde beklediğimiz ürünü, son anda yaşanan hava olaylarından etkiledi. Kuraklık şu anda aynı şekilde devam ediyor. İncirin lezzetli olma özelliği dağlarda yetişiyor olması. Yüksek rakımlarda olduğu için de etkilenme daha yüksek oluyor . Ülke olarak bizim kuraklığı politika haline getirmemiz gerekiyor. Ben buradan Tarım İl Müdürümüzden rica ediyorum, göletlerin yapılması gerekiyor. Su havzalarının buraya yönlendirilmesi gerekiyor. İncir dünyada sadece bizim bölgemizde yetişen bir ürün ve cins itibari ile sadece Aydın bölgesinin ürünü. Bu bakımdan bizim bunu koruma altına almamız gerekiyor. Sektörümüz tamamına yakını yerli girdilere dayanan ve tarımsal ürün ihracatımızda önemli bir yere sahip bir sektör. Kuru meyve ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre karşılaştırıldığında değerde yüzde 1 oranında artış kaydederek 1 milyar 573 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılı toplam ihracatımızın 1 milyar 79 bin dolarlık kısmı çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatından elde edilmiştir. Kuru incir ihracatımızdan 2022 yılı itibariyle bir önceki yıla göre yüzde 6’lik bir düşüşle 246 milyon dolarlık bir gelir elde edilmiştir. İhracat miktarımız ise 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1 azalarak 70 bin ton olarak gerçekleşmiştir.
 
Dünya kuru incir üretim ve ihracatına baktığımızda ülkemizin dünya üretim ve ihracatının yüzde 58’ini gerçekleştirdiğini görüyoruz. Kuru incir sektörü olarak 115 ülkeye ihracat gerçekleştirmişiz. İhracat yaptığımız birinci ülke 37 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri oldu. Fransa 31 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. En çok ihracat yaptığımız ülkeler listesinin üçüncü basamağının sahibi 30 milyon dolarla Almanya oldu. 7 Ekim 2022 tarihinde başlayan 2022/23 sezonunda bugüne kadar sezonluk rakamlara baktığımızda ise bütün kuru incir ihracatımızın 26 bin 250 ton, kesilmiş kıyılmış kuru incir ihracatımızın bin 800 ton, ezme incir ihracatımızın 3.760 ton, hurda ve kavrulmus incir ihracatımızın 578 ton, diğer kuru incir ihracatımızın 638 ton olmak üzere toplam kuru incir ihracatımızın geçen sezonun aynı dönemine göre yüzde 1 oranında artarak 33 bin ton olarak gerçekleştiğini, ihracat gelirimizin ise geçen sezona göre yüzde 9 düşüşle 120 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bu çerçevede ihracatımızı hem miktar hem de gelir olarak arttırmak, ürün ve pazar çeşitlendirmesi yapmak sektörümüz açısından büyük önem taşıyor” dedi.
 
“AYDIN İNCİRİ” COĞRAFİ İŞARETE SAHİP 8 ÜRÜNÜNDEN BİRİSİ
 
Aydın İl Tarım ve Orman Müdür Ahmet Ökdem, incirin dünyada üretimde lider olduğumuz stratejik öneme sahip önemli bir ürün olduğunu belirterek; “İlimiz, 37 bin hektar üzerinde incir üretim alanı ve 7 milyonu aşan ağaç varlığına sahiptir. Üretim alanımızın yüzde 31’inde organize tarım yapılmaktadır. Yıllar itibariyle 65-70 bin ton aralığında yetişen kuru incir rekoltesine sahiptir. İlimiz, ülke kuru incir üretiminin yüzde 85’ini, dünyanın ise yüzde 60’ını karşılamaktadır. “Aydın İnciri” aynı zamanda ülkemizin AB coğrafi işaretine sahip 8 ürününden birisidir. 2022 yılında ihracatçı firmalar tarafından hazırlanan ve İl Müdürlüğümüzce muayene edilerek ihracatına müsaade edilen kuru incir miktarı 48 bin 649 tondur. İlimizde 170 adet incir işletmesi, 166 adet incir deposu bulunmaktadır. İhracatçılarımızın; mesai mefhumu gözetmeksizin hizmeti yerinde ve ivedi alabilmesi için Nazilli ilçemizde 5, Sultanhisar ve Söke ilçelerimizde 2’şer olmak üzere toplam 9 inspektöre yetki devri yapılarak karantina hizmetleri ilçelerimizde de verilmeye başlanılmıştır. Taze incir ihracatına esas hasat tarihleri, İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde kurulan komisyon tarafından belirlenerek üreticilerimiz korunmakta ve kurallı hale getirilmektedir.
 
Yine müdürlüğümüz koordinasyonunda her yıl Ağustos ayında kuru incir rekolte çalışmaları yürütülmektedir. 2022 yılında yapılan incir rekoltesi çalışmalarına göre, 69 bin 486 ton olarak tahmin edilmiştir. Müdürlüğümüzce 2022 yılında incir işletmelerine yönelik 247, incir depolarına ise 165 denetim gerçekleştirilmiştir. Kuru incirde 36 adet aflatoksin, 8 adet okratoksin olmak üzere 44 adet RASFF Hızlı Alarm bildirimi alınmıştır. İl Müdürlüğümüz tarafından incir üreticilerine yönelik yetiştiricilik, etephon, ilekleme ve aflatoksin konularında eğitimler verilmektedir. 2022 yılında il genelinde 78 toplantı ile 1439 üreticiye ulaşılmıştır. Son 3 yılda yaklaşık 45 bin adet incir fidanı, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği desteğiyle yine son 3 yılda toplamda 34 bin 750 adet incir kurutma kereveti, 3 bin 560 adet örtü file ve 25 bin adet ekşilik tuzağı dağıtımı yapılmıştır. Sofralarımıza tat katan inciri üreten üreticilerimize her türlü katkı ve desteği veren Ege İhracatçı Birlikleri Başkan ve Yöneticilerine üreticilerimiz ve sektör adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
HEDEFİMİZ KONTROL SIKLIĞININ ARTMAMASI
 
EKMMİB Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, Avrupa Birliği’nin 2019 yılında kuru incirde kontrol sıklığını yüzde 10’dan, yüzde 20’ye çıkardığını, bu yıl ise yüzde 30’a çıkmasının gündemde olduğunu bu değişikliğin hayata geçmemesi adına bir çaba içinde olduklarını, Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla AB Komisyonu’na yazılı başvuruda bulunacağını belirtti. Gabay, “Önümüzdeki dönemde gerek üretici gerekse ihracatçılarımızca çok daha dikkatli olarak kaliteli kuru incirimizin geri bildirim sayılarının azalmasını sağlayarak kontrol sıklığının yıllar boyunca düşmesini sağlayabiliriz” dedi.
 
Toplantı, yapılan konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam etti. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

“İnciri koruma altına almamız gerekiyor”