FAHİŞ FİYAT ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇİLDİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

FAHİŞ FİYAT ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇİLDİTokat Bakkallar Odası Başkanı Şaban Kaya Koop-Bakkal uygulamasının Tokat’ta şuana kadar 25 dükkân sayısına ulaştığını, bakkal esnafının bu uygulama ile bir parçada olsa nefes aldığını, uygulama ile fahiş fiyat artışı ile günübirlik zamların önünün kesilmiş olduğunu söyledi.
 
Hüseyin KÖMÜR – TOKAT – Birlik Haber Ajansı (BHA)
 
Tokat Bakkallar Odası Başkanı Şaban Kaya, “Koop-Bakkal Projesi ile özellikle Esnafımız için devlet aracılığıyla, mağazalar zincirinde oluşacak mecburi alış-verişin önü kesilmiş oldu. Devletimiz 3 harfli dediğimiz zincir mağazalar tarzında yeniden bir Tarım Kredi kooperatif zincir mağazası oluşturdu. Devletimizin bizim esnafımıza bu projeyi vermesi ile yerel esnafımızda alış-veriş kültürü tekrar canlandı. Tarım Kredi Kooperatifleri menşeili ürünler yerel bakkal esnafımızın raflarında bulunması ile Zincir marketler dizginlenmiş ve yerel esnafımız bir parça nefes almış oldu. Şu anda Tokat’ta 25 tane Koop-Bakkal noktası açtık ve şu anda bu piyasada özellikle denge unsuru oluştu. Bizimle beraber 6 ilimiz daha var bu uygulamaya katılan. Fahiş fiyat artışı ile günübirlik zamların önü kesildi.
Yılbaşından sonra zincir marketler fiyat sabitlemeye gittiler her ne kadar vatandaş için inandırıcı olmasa da kendileri vatandaşı o şekilde kandırarak tekrar müşteri edinmeye çalıştı. Koop-Bakkal projesi özellikle piyasa dengesinde tamamen sigorta görevini görecek. Yani artık herkes istediği gibi istediği piyasayı yönetemeyecek, fiyatları fahiş oranda artıramayacak. Ne halkımız ne esnafımız bu işten artık mağdur olmayacak Ve artık eski günlere bir dönüş sinyali olarak görüyoruz biz bu uygulamayı. Biz bunu bakkal amcaların tekrar yaşaması olarak görüyoruz. Düğünde, cenazede her yerde her zaman vatandaşın yanında olan esnafımız maalesef unutuldu.
Eve giderken bir köşemizde aklımızda unuttuğumuz bir ürün varsa onu bakkaldan almak yerine zincir mağazalardan alınması esnafımızı üzmüştür. Koop projesi ile Koop-Bakkal projesiyle şimdi görüyoruz ki vatandaşlar geliyor tüm aile ihtiyaçlarını sepet ihtiyaçlarını görmeye başladı. Asıl arzu ettiğimiz buydu inşallah bu sayıyı 2023’te daha çok yaygınlaştıracağız ve Tokat’ta bu sayı 50’yi bulacak. Allah bunu hem esnafımıza hem devletimize milletimize hayırlı uğurlu olmasını nasip etsin. Tabii bu yeterli mi şu anda 47.000’e yakın bir zincir mağaza Türkiye genelinde var. Biz dört gözle şunu istiyoruz perakende düzenleme yasası gelerek esnafımızın yerel esnafımızı canlanması lazım. Bir şehir esnafı ne kadar güçlüyse o kadar modern o kadar yaşanabilir o kadar huzurlu o kadar çok aydınlık bir şehir olur. Esnafı olmayan hiçbir belde hiçbir ilçe ve İl yaşaması ve huzurlu olması şansı yoktur.
 
“ESNAFIMIZIN YAŞAMASI İÇİN HER AY YETKİLİLERLE GÖRÜŞÜYORUZ”
 
Şaban Kaya “Zincir mağazalarının kısa süreli bir süreçte neler yapacağını da biz gördük. Perakende yasasıyla bunların açılış kapanış saatleri metre kare sınırlamaları aralarındaki mesafe sınırlamaları haftada bir gün kapalı kalmaları artık düzene getirilmeli. Yerel esnafında güçlenmesini sağlayarak şehir ekonomilerinin güçlü olması lazım. Bakkalımız azalıyor bu bir şehrin yaşamasındaki olması gereken dinamiklerse bunların azalması bizim yaşam ve kalite standartlarımızı tamamen eksi yönde etkileyecektir. Bakkal Esnafının yaşaması için perakende yasasının gelmesi gerekiyor. Önlemler olmadığı zaman bir çarşıyı bir şehri bir caddeyi oluşturan esnaf çeşidi kırıldığı zaman çark otomatikman kırılacak.
Bir caddede esnafın olmadığını düşünsenize bir mahallede esnafın olmadığını düşünsenize esnaf demek büyük bir kavramdır. Esnaf kültürü bize sevgiyi ve saygıyı öğretir büyüğe, küçüğe sevgi ve saygı olur, asosyallikten kurtarır örfümüzü adetimizi yaşatırız ve bunları yaşatacak tek nokta esnaflardır. Zincir marketler ise artık robotlaşmış sadece ihtiyaç sahasını karşılayan hiçbir şeyin olmadığı insanlar topluluğu oluşturmakta. Mahalle esnafı kültürü insanların birbiriyle tanışmasını sağlar. Sokakta gezerken 3 tane esnafın ışığının yanması o şehirde rahat yaşamı, zevkini, güven hissini verir bunların kaybolmaması lazım. Ama bunlara da geç kalınmamaları lazım. Ve ben korkuyorum şahsen bu şekilde müdahale yapılmazsa kısa bir süre sonra hepimiz birlikte diyeceğiz ki aman şu köşe başına bir tane bakkal açılsın da bir tane berber açılsın da bir tane kasap açılsın da burada bir esnaf olsun diyeceğiz.
Fakat önlem alınmazsa biz teşvik verdiğimiz halde esnaf bulamayacağız. O zaman bunun önüne hızlı bir şekilde geçinmesi lazım ve esnaf sanatkâr korunması lazım. Bunu yaparak özgür ticaret sağlamamız lazım nüfusa göre mahallenin nüfusuna göre metrekaresine göre ve bunun sunumu çalışması yapılmalı. İnsanın bir kültürü var bir yapısı var ticaret yapan yerler yan yana da olmayacak mahalleyi de tamamen öldürmeyecek ama esnafımızı da korumamız lazım. Esnaflık belirli bir kurallar içinde olması lazım bir tane bakkal varsa yanına 3 tane bakkal olmayacak. Biz esnaf kültürünü yaşatacağız Tokat Anadolu’da esnaf çeşidinin en fazla olan illerden biriydi ancak Zincir Marketler, AVM’ler bunu bitirmek üzere! Bunlar cam suyu da satıyor telefonda satıyor yat da satıyor motosikletle satıyor pirinç de satıyor kırtasiyede satıyor oyuncakları satıyor.
Tokat gibi yerde 40 tane kasabımız var kasap sektörü sıkıntıya girmiş oyuncak satan kalmamış kırtasiye grubu ayrı bir sıkıntıya girmiş yani genel olarak sadece Bakkallarımızda değil yerel esnafımız sıkıntı içerisinde. Biz sürekli olarak her ay çalışmalarımızı Tokat’taki Milletvekillerimize, üst kurul birliklerimize, federasyonumuza konfederasyona gönderiyoruz Devamlı istişare halindeyiz. Pandeminden sonraki süreç esnafın değerini ortaya çıkarttı umudumuz perakende yasasını çok geçmeden hayata geçmesi bunun ilk adımı olarak da Biz koop-bakkal diyoruz kop bakkalda bunu pekiştirdik. Şimdi vatandaşımız gelip bakkal ürünlerine bakarken esnaftaki diğer çeşidi malı görüyor kaliteyi görüyor. ” ifadelerine yer verdi. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

FAHİŞ FİYAT ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇİLDİ