Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün tanıttığı ‘Dişi Sperme Projesi’ kapsamında üreticiler buzağı cinsiyetlerini artık kendi seçebilecek. Proje kapsamında kullanılması için 1 milyon 750 bin lira bütçe ayrılırken, belli özellikleri taşıyan bin 647 ineğin tohumlanacağı belirtildi.
Mehmet Aydın – AYDIN – Birlik Haber Ajansı (BHA)
Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, projenin ilk etapta Bozdoğan’da başlayacağını, ikinci etap olarak da Çine, Efeler, Nazilli, Yenipazar ve Koçarlı ilçelerinde uygulanacağını söyledi.
“İLİMİZDE İLK KEZ UYGULAMAYA KOYULMUŞ BİR PROJE”
Üreticilerin dişi buzağı almak istiyorsa dişi sperma, erkek buzağı istiyorsa erkek sperma kullanacağını aktaran Ökdem, “Cinsiyeti belirlenmiş buzağılar elde etmeye yönelik bir çalışma. Bizim bu projede amacımız dişi buzağı elde etmek. Dişiyi seçme nedenimiz de ilimizin süt sığırları ağırlıklı olduğu bir olmasıdır. İlimizde topla 496 bin büyük baş hayvan varlığı bulunmakta, bu hayvan varlığının yüzde 75’i kültür ırklardan oluşuyor, bunların çoğunluğu da Holstein ırkı sığırlar. Bunlardan daha fazla dişi buzağı alıp işletmelerin hem karlılığını artırmak hem de herkesin ahırında, sürüsünde beğendiği hayvanın üremesini sağlamak. İlimizde ilk kez uygulamaya koyulmuş bir proje. İlimizde toplam 31 bin 130 adet büyük baş sığır işletmesi mevcut. Bunlardan 137 adet işletme de ari, bu işletmelerdeki hayvan sayımızda toplam 24 bin küsur. TÜİK rakamlarına göre İlimizde toplam 605 bin ton da süt üretimimiz var ve birinci sıradayız Türkiye’de. Süt ürünleri işleme tesisleri olarak da 49 adet işletmemiz mevcut, toplam kapasiteleri ise 967 bin ton” ifadelerini kullandı.
“Dişi Sperma Projesi” ile neyi hedeflediklerini anlatan Ökdem, “Projedeki amacımız üstün damızlık özelliklere sahip hayvanlardan dişi damızlık hayvan alınması. Dişi sperma kullanımının ilimizdeki yetiştiriciler arasında farkındalığının artması, büyükbaş işletmelerin nitelikli hayvan sayısını artırmak, ilimizi damızlık dişi hayvan varlığı temini konusunda öncü illerden biri yapmak” dedi.
Ökdem, Damızlık Birliği’nin projeye 200 bin liralık katkı sağlayarak ultrason cihazı aldığını, 422 lira da çiftçinin uygulama ücretlerini karşılayacağını belirtti.
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, proje için Bakanlık, İl Müdürlüğü ve Valiliğe verdiği desteklerden dolayı teşekkürlerini iletirken, toplantı sonunda Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği arasında bir protokol imzalandı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)