”Marmara Denizi İçinde Büyük Bir Deprem Beklentisi Olduğu Gerçeğini Unutmamak Lazım”
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 24’üncü yıldönümünde, Türkiye’nin deprem riskleri konusundaki farkındalığını artırmak ve depreme karşı alınacak önlemleri hatırlatmak amacıyla basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün önde gelen isimleri yer aldı. Müdür Prof. Dr. Haluk Özener, Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat ve Müdür Yardımcıları, Dr. Didem Cambaz ile Dr. Selda Altuncu Poyraz, toplantının konuşmacıları arasında yer aldı.
Prof. Dr. Haluk Özener toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirirken, Türkiye’nin deprem riskine ve ülkenin sismik aktivitesine dikkat çekti. Sismik istasyonların sayısının 268’e ulaştığını belirten Özener, Türkiye’de 120 yıl içinde 4 ve üzeri büyüklükte 12 bin depremin kaydedildiğine dikkat çekti. Özellikle son yıllarda yaşanan büyük depremlerle birlikte 2023 yılında 46 binin üzerinde depremin meydana geldiğini belirtti.
Özener, Türkiye’nin yoğun sismik aktiviteye sahip olduğunu vurgularken, özellikle Gaziantep-Kahramanmaraş bölgesinde yoğunlaşan depremleri ele aldı. Ayrıca Marmara Denizi’nde beklenen büyük depreme dikkat çekerek, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Doğan Kalafat ise konuşmasında, deprem tehlikesinin belirli olduğunu ancak ne zaman olacağının öngörülemeyeceğini vurguladı. Depremlere karşı toplumsal olarak hazırlıklı olmanın önemini vurgulayarak, deprem dirençli yapıların inşası ve afetlere karşı dayanıklı bir toplum olmanın gerekliliğini vurguladı.