“Doğru Aday Kötü Bir Kampanya ile Seçimi Kaybedebilir”

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Reklam Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Zeybek ve Doğuş Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk,  "Yerel seçimlerde doğru aday seçilmesi kadar kampanya dilinin, görsellerinin ve adayın yüz yüze iletişiminin önemi büyük. Doğru aday kötü bir kampanya ile kaybedebileceği gibi, dönem koşullarını dikkate alarak doğru strateji ile istediği sonucu alabilir" dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Doğru Aday Kötü Bir Kampanya ile Seçimi Kaybedebilir”

Genel seçimin ardından yaklaşan yerel seçimlerin 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşmesi bekleniyor. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Reklam Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Zeybek ve Doğuş Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk, seçimler ile ilgili tespit ve önerilerde bulundu.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2023 yılında oldukça heyecanlı iki turlu bir genel seçim gerçekleşti. Seçim sonuçları açıklandıktan sonra gözler hızla 2024 yılında olması beklenen yerel seçimlere yöneldi. Tarihi meclis kararı ile belirlenen genel seçimlerin aksine yerel seçim tarihi anayasa değişikliği olmadan değiştirilemiyor. En son 2019 yılında yapılan ve her 5 yılda bir tekrarlanan Türkiye Yerel Seçimlerinin 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Yerel seçimler genel seçim öncesi bir referans noktası olduğu gibi genel seçim sonuçları da partileri yerel seçime hazırlık yapmaya ve doğru aday belirlemek için harekete geçmeye itiyor. 2019 yılı yerel seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2017 yılında “metal yorgunluğu” ifadesiyle Ankara, Bursa, Balıkesir gibi bazı belediye başkanlarının istifasını istemesi bu itici gücün Türk siyasi tarihindeki önemli bir örneği olarak verilebilir.

Genel seçim verileri ile yerel seçim verilerini karşılaştırırken yurt dışı oylarının yerel seçimlerde olmadığını göz önünde tutmak gerekiyor. Rakamsal karşılaştırma yapılması durumunda bu durum mutlaka dikkate alınması gerekenler arasında yer alıyor. Yine son yıllarda Türk siyasetinin ittifak blokları ile şekillenmesi de dikkate alınması gereken bir diğer unsur. Ezcümle Yerel seçimlerde doğru aday en önemli konu. İttifak bloku doğru ilde doğru partinin adayını desteklemediğinde sonuç olumsuz olabiliyor.  Bu konu adayın imajı ve bilinirliği gibi unsurlar kadar önem taşıyor. Örneğin Mayıs 2023 Genel seçiminde CHP’nin listelerinde ittifak partilerinin adaylarına yer vermesi tabanının tepkisini çekmişti. Benzer bir tercih yerel seçimde partilerin hayal kırıklığı yaşamasına yol açabilir. Stratejik kararlarla adayların belirlenmesi önem taşıyor.”

 

“Doğru Aday Kötü Bir Kampanya ile Seçimi Kaybedebilir”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir