BİROL GÜNGÖRDÜ – ÇANAKKALE BHA
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde çalışmalarını yürüten TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğinde Kadın Girişimcilik Hikayeleri etkinliği düzenlendi.
ÇOMÜ Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın Eşi Songül Aktaş, İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, Başkan Yardımcısı Emel Torun, Kurul Üyeleri Arzu Bendeş, Dalga Başarır, Duygu Aktürk, Seçil Yavaşoğlu,Muradiye Özel Ödül, ÇTSO Meclis Katip Üyesi Saniye Öfekler Elmas, Genel Sekreter Sema Sandal, İŞKUR İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, ÇOMÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Doc. Dr Hicran Özlem Ilgın, ÇOMÜ Kadın Girişimciler Topluluğu Üyeleri, Kadın Girişimciler Kurulu Sorumlusu Selen Kılıç ve çok sayıda öğrenci hazır bulundu.
Etkinliğe Trakya Üniversitesi Birliği tarafından hazırlanan Trakya Bölgesi’nde bulunan üniversitelerin tanıtım filmi izlenerek başlandı.
Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, ÇOMÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Doc. Dr Hicran Özlem Ilgın, Başkan Yardımcısı Emel Torun ve ÇTSO Üyesi CheesyDream Pasta firma sahibi Nurten Acar’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte;Başkan Birce Bilici Şimşek, “TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları, ülkemizin 81 ilinde faaliyet gösteren, Türkiye’de kadın girişimciliğinin nicelik ve nitelik bakımından güçlendirilmesini ve kadın girişimcilerin daha donanımlı hale getirilmesini hedefleyen kurumlardır. Bu doğrultuda, kadın girişimcilerimize mentorluk, danışmanlık, eğitim programları, panel ve seminerler, kadın kooperatiflerimizi nasıl daha güçlü kıllarız sorusuna cevap bulabilme adına kadın kooperatiflerimize bulunduğu bölgelerde birçok eğitim konusunu içeren danışmanlık desteği vermekte ve projeler üretmektedir. Girişimcilik kültürünü üniversite çağındaki öğrencilerimize aşılamak, kız çocuklarımıza doğru rol model olabilmek, staj zamanlarında destek olabilmek adına çok kıymet verdiğimiz öğrencilerimizle kadın girişimciler kulübümüzü kurduk.
Tüm bunları yapmaktaki amacımız; Doğru konumlandırılan bir işletme modeli ile, Ülke olarak milli gelirimizin artmasına, refahın oluşmasına, işsizlik oranın azalmasıyla birlikte istihdam artışına katkı sunmasına , yeni buluşların, tasarımların ortaya çıkmasına fayda sağlamaktır.
Ekonomimizi ayakta tutan asli unsur girişimciler yani işletmelerdir.Bizler bu asli unsura daha çok kadın eli değsin istiyoruz.Üretim faaliyetleri kapsamında Çanakkale’mizi değerlendirmeye aldığımızda , Çanakkale ili tarım, tarih ve kültür turizm faaliyetlerinden geçimini sağlayan bir şehirdir. Ekonomimize katkı sunan kadınlarımızın oranı ise % 22 civarındadır.Kadın girişimcilerimiz genellikle yeme-içme sektörü, gıda, hazır giyim, turizm, sigortacılık, sağlık ve temizlik sektöründe faaliyet gösterirken; erkek girişimciler ise imalat sektöründe yoğunlaşmaktadır.
Çanakkale ilimiz Türkiye deki ekonomik hareketliliğin en yüksek olduğu Marmara bölgesinde yer alması, köprümüzün aktif hale gelmesiyle Asya ve Avrupa kıtalarına biribirine bağlayan ulaşıma sahip olması, tarım ve hayvancılık, zengin tarihi ve kültürel mirası, turizm , sanayi ve yenilenebilir enerji, bölgeyi öne çıkaran unsurlar arasında yer almaktadır.
Kentimizde diğer sektörlerinde gelişmesi ile birlikte; Kadınlarımızın çalışacağı iş olanakları artacak. Bu da iş veren veya iş gören kadının çalışma hayatındaki temsiliyet oranının artmasına vesile olacaktır.
Toplumsal cinsiyet eşitliği raporunu ele aldığımızda karşımıza çıkan en önemli konu; Kadının toplumdaki rollerinin kalıplaşmış olması, eğitimlerin yetersizliği, kadının iş kurma aşamasında aile ve toplum tarafından destek görmemesi gibi sebepler girişimcilik kültürünün kadınlar arasında yayılmasına engel olmaktadır.Cinsiyet eşitsizliği çağımıza yakışan bir kavram değildir. Ne yazık ki henüz çare bulamadığımız da toplumsal bir gerçeğimizdir.
Geçmişten gelen öğretiler nedeniyle girişimcilik veya diğer tarifiyle iş kurma erkeklerle özdeşen bir durumdu. Bunu aile şirketlerinde de çok net gözlemlemekteyiz, gerek kuruluş aşamasında gerekse diğer kuşaklara aktarılması anlamında.
Türkiye deki işletmelerin % 95 inin aile şirketleri oluşturmaktadır. Bu çok önemli bir olgudur. Alışveriş yaptığımız mahalle bakkalında, en önemli sanayi kuruluşlarına kadar Türkiye de ki milli gelirin % 90 nını aile şirketleri oluşturmaktadır.
ikinci kuşağa geçen aile şirketi oranı ise % 30 civarındadır.İkinci kuşağa devam ettirilen işletmelerin çoğunda eğer ailede erkek çocuk var ise; devamlılığının da erkeklerin hakimiyetinde olduğunu bilmekteyiz.Toplumun yarısı erkek yarısı kadın ise, kadınları iş hayatında, girişimcilik alanında görmezden gelemeyiz. Kısaca Özetlemek gerekirse; Başarının, çalışmanın, mesleğin hiçbir zaman cinsiyeti olmamalıdır. Bu bağlamda TOBB Çanakkale kadın girişimciler kurulu olarak ; Türk kadınına , Çanakkale’mize yakışan, Ülkemize yaraşan kadının ekonomik, sosyal, politik ve kültürel anlamda yok sayılmadığı bir toplum içinde yaşayabilmesi için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmekle mükellefiz.”
ÇOMÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Doc. Dr Hicran Özlem Ilgınise kadının çevremizdeki rolünün önemine değindi.
Ekobigsol Organik Tarım Solucan Gübresi işletme sahibi, Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Emel Torun, kendi işletmesi ile ilgili bilgilendirme yaptı. Turizm ve Otelcilik mezunu olduğunu ve solucan gübre üretimine başlamadan önce öğrenci yurdu işlettiğini, otellerde en alt seviden çalışmaya başladığını, yöneticiliğe yükseldiğini yaklaşık 25 yıl sigortacılık dahi birçok sektörde çalıştığını dile getirdi. Bu süreçten sonra eşi ile birlikte kendi işlerini kurma hayalini gerçekleştirmek için Biga’ya yerleştiklerini ve KOSGEB desteği ile solucan gübresi üretmeye başladıklarını ifade etti. Kendi el emekleri ile başladıkları işlerinde 6 yıldır önemli yol katettiklerini, istihdam sağladıklarını ve ihracata başlayacaklarını belirtti.
ÇTSO Üyemiz CheesyDream Pasta Firma sahibi Nurten Acar ise asıl mesleğinin Mali Müşavir olduğunu, daha sonra girişimcilik hayalini gerçekleştirmek üzere Çanakkale’ye geldiğini, Ezine Gıda İhtisas OSB’de planladığı gıda sektöründeki yatırımı ile birlikte makarna üzerine işlettiği restoranı ile ilgili hikayesini paylaştı.
Etkinliğin ardından konuşmacılara Teşekkür Belgesi verildi. (Birlik Haber Ajansı-BHA)