“İncir İçinde Hazine Saklayan Bir Meyvedir”

tvDEN ekranlarında Gazeteci Emin Aydın’ın sunduğu Baş Başa programına İncir Dede Hasan Tuna konuk oldu. İncirle ilgili yanlış algılar oluşturulmaya çalışıldığını belirten Tuna, incirin Kur’an-ı Kerim’de geçen kutsal bir meyve olduğunu söyledi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“İncir İçinde Hazine Saklayan Bir Meyvedir”

AYDIN – BHA

tvDEN ekranlarında Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programına İncir Dede olarak tanınan Hasan Tuna konuk oldu. Son dönemde özellikle sosyal medyada incirle ilgili olumsuz algılar oluşturulmaya çalışıldığını vurguladı. İncirin ve zeytinin Kur’an-ı Kerim’de geçen kutsal bir meyve olduğunu belirten Tuna, “İncir içinde hazine saklayan bir meyvedir. Bir sürü vitamin içerir. İncirle ilgili son dönemde sosyal medyada olumsuz algılar oluşturulmaya çalışıldığını gördüm ve bunların altına yorum yaparak inciri savundum. İncirin eşek arısı tarafından döllendiği gibi ortamda yanlış bilgiler var. İncirin içindeki sinek olayı var buna arıda deniyor. İncirler erkek ve dişi olmak üzere iki türlüdür. Erkek incirlerimiz mayıs ayının sonunda haziran ayının 15’inde olgunlaşır onun içinde incir arıları çıkar çok özel bir arıdır. İncir sineği de denilebilir. İncirle ilgili üremeyi sağlayan o arıdır. Erkek incirin o içerisindeki o tohumları tozları alır. Erkek incirleri dişi incirlerin yanına asarız. O sinek ya da arı dediğimiz o canlı incire konar. Sert olmasına rağmen dişi incirin içine girer tozlaşmayı ve döllemeyi yapar ve çıkar. Erkek incirin içinden çıkan o arı sinek 40’a yakın dişi inciri aşılayabilir. Ondan sonra doğada ölür. Çok hassas bir arıdır” diye konuştu.

İncirle İlgili Yapılan Olumsuz Algıları Yok Etmeliyiz

Kur’an-ı Kerim’de incirinin adının geçtiğini belirten Tuna, “Tin suresinde incire ve zeytine yemin ederim ki diyor. İncirde ve zeytinde bir şey var ki böyle bir ayet var. Siz bunları bulun diyerek insanlığa hedef gösteriyor. İncirde ve zeytinde olan hazineleri bize söylüyor aslında. İncir cennet meyvesi. Hz. Adem ile Hz. Havva’nın cennette yedikleri yasak meyve incirdir. İncir bal akan, göz alıcı bir meyvedir. Onu yedikten sonra ar duygusunu hissediyorlar ve açık yerlerini o meyvenin yaprağı ile örtüyorlar. Bu meyve elma ise elmanın yaprağı insanın açık yerlerini örtmeye yetmez. Ama incir yaprağı yeter. Bence cennet meyvesi incir” diye konuştu.

İncirle ilgili kötü algıların oluşturulmaya çalışıldığını altını çizen Tuna, “Bu olumsuz algıları kim çıkarıyor bilmiyorum. Aydın’da yaşayalar inciri çok iyi bilir fakat bir Erzurum, Rize’de yaşayan inciri bilir ama çok iyi bilmez. O yüzden yapılan bu olumsuz yorumlardan etkilenebilirler. Biz bu olumsuz yargıları gidermezsek ileride çocuklarımız bu böyleymiş deyip kabul edebilirler. Bu arada incir hiçbir zehri kimyasalı kabul etmiyor. Bu ağacın dibine kimyasal gübre atarsınız erir. İncirde ilaç yok. Hayvansal gübre veriyoruz” ifadelerini kullandı. Her şeyin kararında yenmesi gerektiğini belirten Tuna, “Doğru incir yöntemi küçük parçalar halinde ısırıp çekirdeğini kırmak gerekiyor. Tabi biz hepsini kıramıyoruz. Kıramadıklarımız da yetişebilecek bir yer ortam bulduğunda yeniden çıkıyor” diye konuştu.

Aydın asıl ve asil sahibi incir ve zeytin olduğunun altını çizen Tuna, “Tarih öncesinde de vardı var olmaya da devam edecek” dedi. 

“İncir İçinde Hazine Saklayan Bir Meyvedir”