BHA / Eğitim
Millî Eğitim Bakanlığı, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde önemli düzenlemelere gitti. Yeni düzenlemeye göre, okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesindeki ücret dikkate alınacak.
MEB Özel Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklikler Açıklandı!
Yönetmelikte belirtilen ifadeye göre, bu ücretlere (bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE + bir önceki yılın ortalama TÜFE) + 5 oranından fazla artış yapılamayacak.
Ayrıca, yeni düzenleme ile özel okullar ve kurslar, kayıt ve nakil işlemlerinde zekâ testi ve benzeri uygulamaların sonuçlarına göre öğrenci seçimi yapamayacak. Tam gün eğitim öğretim yapılacak ve sınıf mevcutları özel öğretim kurslarında 18 kursiyeri geçmeyecek şekilde düzenlenecek. Lise ve dengi okul öğrencileri hafta içi okul saatleri dışında ve hafta sonu da özel öğretim kurslarına devam edebilecek.
Ayrıca, özel öğretim kursları da çalışma takvim ve saatlerini paylaşacak, Türk programı uygulayan milletlerarası okullarda Bakanlıkça onaylanmış Türk haftalık ders çizelgeleri ve programları uygulanabilecek.
Diğer bir değişiklikle, özel motorlu taşıt sürücü kursu açacaklardan kurucu gerçek kişi ise kurucunun, kurucu tüzel kişi ise kurucu temsilcisinin üniversitelerin makine, motor, otomotiv, mekatronik, otobüs kaptanlığı, ulaştırma ve trafik bölümü ve benzeri lisans veya ön lisans programlarından mezun olduğuna dair belge veya yükseköğrenim mezunu olmak kaydıyla herhangi bir motorlu taşıt sürücü kursunda en az 3 yıl eğitim personeli olarak çalıştığına dair belge istenmesi şartı kaldırıldı.
Ayrıca, depreme karşı sağlam ve dayanıklı bina bulmanın güç olması nedeniyle, depremden etkilenen okulların ve öğrencilerin mağduriyetini gidermek için aynı kurucuya ait birden fazla okulun aynı binada açılmasına ve depreme karşı binasının sağlam ve dayanıklı olmadığı tespit edilen özel öğretim kurumlarının 5 yıl süreyle geçici nakil yapmasına olanak sağlandı.
Öğrenci ve velileri yakından ilgilendiren bu önemli değişikliklerin, eğitim kalitesi ve eşitlik adına olumlu sonuçlar getirmesi bekleniyor.