“Aydın’ın çöpünü ekonomiye kazandırıyoruz”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Aydın’ın çöpünü ekonomiye kazandırıyoruz”Aydın’da hizmet veren Egesay geri dönüşüm firmasının Genel Müdürü Enver Çelik, aylık 40- 50 ton arasında çöpe gitmesi engellenen geri dönüşüm ürünlerini işlediklerini belirterek, “Böylelikle Aydın ekonomisine yıllık olarak 60 ile 100 milyon lira civarında girdi sağlanmaktadır” dedi.

Emekli Banka Müdürü Enver Çelik’in aile şirketi olarak Efeler ASTİS Organize Sanayi Bölgesi’nde 2018 yılında hizmete başlayan Egesay Atık Yönetimi ve Çevre Danışmanlık Hizmetleri Şirketi, geri dönüştürülebilir ürün atıklarını işleyerek tekrar ekonomiye kazandırıyor.

“ÇÖPÜ AYRIŞTIRMAK MEMLEKET EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAR”

Firma bünyesinde çevre mühendisi, operatör ve diğer personeli ile birlikte 27 kişinin istihdam edildiğini belirten şirketin Genel Müdürü Enver Çelik, dolaylı olarak da yüzlerce kişiye istihdam ve kazanç sağlandığını belirtti. Firmanın kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgiler veren Çelik, “Firmamızın kuruluşu bir hayli eski. Firmamız öncelikle İzmir’de kurulmuş, oradan sonra Aydın’da kurumsal bir firma olmadığını düşünerek ve Söke‘de Kipaş firmasının açılmasının ardından bizim burada faaliyete geçme fikrimiz oluştu. 2018 yılında burada hizmete başladık. Firmamız çok eski bir yapıya sahip ama ben bankacıyım. Bankacılıktan sonra ortaklarım vesilesiyle bu işe atıldım. Dönüşüm konusunda Avrupa’da bu atıklar evlerde ayrı ayrı tasnif edilmektedir. Türkiye’de de bu yakın zamanda bilinçlendirme konusunda basın vasıtasıyla halkımızı bilinçlendirme çalışması yapılmaktadır. Benim söyleyebileceğim, evsel atıklarla geri dönüştürülebilir atıkların ayrı ayrı torbalanıp, ayrı ayrı çöp tenekelerine bırakılması, memleket ekonomisine büyük katkı sağlar. Aydın ve çevresinin yüzde 60-70 geri dönüştürülebilir malzemeleri firmamız tarafından alınıp, işlenmektedir. Böylelikle Aydın ekonomisine yıllık olarak 60 ile 100 milyon lira civarında girdi sağlanmaktadır” diye konuştu.

YARI MAMUL HALİNE GETİRİYORLAR

Aldıkları geri dönüşüm malzemelerinin bir kısmını yarı mamul haline getirdiklerini belirten Enver Çelik, “Burada bütün geri dönüştürülebilir malzemelerin tasnifi ve ayrışımı yapılmaktadır. Bu ayrışımdan sonra bir kısmı yarı mamul haline getirilirken, bir kısmı da balyalar haline getirilerek ilgili firmalara gönderiyoruz. Geri atık olarak genel anlamda naylon, kağıt, pet şişe, plastik, çuval ve benzeri ürünler tesisimizde işlenmektedir. Onları kendimiz burada ayıklarız, seçeriz ve kırma makinalarımızda kırarız. Firmamız bünyesindeki eritme makinamızdan geçiririz, ham madde haline getirerek üretim yapılan firmalara da satışını yapıyoruz. Diğer taraftan kağıtlarımız geliyor. Gerek toplayıcılar tarafından gerekse firmamızın konteynırları ile gelen ürünler burada preslenir ve temiz halde kağıt fabrikalarını gönderilir, orada ham madde haline gelir. Pet şişeleri de aynı şekilde presleme işleminin ardından firmalara tırlarla ulaştırıyoruz” açıklamasında bulundu.

“ÇÖPÜN YÜZDE 50’SİNİ EKONOMİYE KAZANDIRMIŞ OLUYORUZ”

Vatandaşlara teşvik etmeyi ve geri dönüşüm bilincini yaymayı hedeflediklerini dile getiren Genel Müdür Enver Çelik, “Biz burada genel anlamda toptan malzeme alımı yapıyoruz. Ancak Egesay firmamız öyle bir isim yaptı ki burada eline 3 kilogram kağıdını alan veya çocukların okul kırtasiye atıklarını alan bize getiriyor. Biz de buna değerinden fazla ödeme yapıyoruz. Elindeki malzeme çok az da olsa bu tarz geri dönüşüm malzemesi getiren vatandaşlarımızı asla geri çevirmiyoruz. Amacımız, bizlerin de üzerine düşen görev olarak halkımıza teşvik edici hareketler sunarak, geri dönüşümün daha fazla ülke ekonomisine katkı sağlanmasını ve bunu çocuklarımıza varana kadar aşılanmasını istiyoruz. Belediyelerimiz de bunu mutlaka biliyordur, biz bu işi yapmasak bütün malzemeler çöp olarak gidecek. Biz bu ürünleri alarak çöpün yüzde 40-50’sini bertaraf etmiş ve ekonomiye kazandırmış oluyoruz” diye konuştu. (TİMBİR)

“Aydın’ın çöpünü ekonomiye kazandırıyoruz”