Yükselen Kahve Fiyatları Vatandaşı Durduramadı

Türk geleneği ve bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi olan Türk kahvesi fiyatının giderek artması vatandaşların cebini yaktı. Her geçen gün artmaya devam eden dolar kuru nedeniyle Aydın’daki kahve fiyatları da yükseldi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükselen Kahve Fiyatları Vatandaşı Durduramadı

Aydın’da Türk kahvesine olan ilginin yoğun olduğunu ve vatandaşların severek içtiğini söyleyen satış elemanı Ali Özdemir, “Eskiden gelen alışılmış bir şey var. Akşam yemeğinden sonra halkımız kahve içmeyi seviyor. Ve bu şekilde de devam edecek. Günlerimiz yoğun geçiyor. Özellikle bayram aylarında çok yoğun günler geçiriyoruz. Ama pandeminin vermiş olduğu zararlar da var. Vatandaşta pandeminin vermiş olduğu bir yokluk söz konusu. Ama yine hareketlilik olması bizi sevindiriyor” dedi.

“DOLAR YÜKSELİRSE KAHVE KİLO FİYATI ARTAR”

Türk kahvesi kilo fiyatından dolayı vatandaşlardan tepki aldıklarını belirten Özdemir, “Türk kahvesinin kilosu şu an 300 lira. Bununla alakalı vatandaştan tepki alıyoruz ama etrafta çok fazla ucuz kahve var. Bunu görmek mümkün. 190 liraya da kahve görüyoruz. Ama bu işte çekirdek kalitesi çok önemli. Biz en iyi çekirdeği getiriyoruz. Tabi ona göre de ister istemez fiyat yansıtıyoruz. Müşterimiz yeri geliyor kızıyor ama yapacak da pek bir şey olmuyor. Bizim sektördeki en büyük sıkıntımız dolarla iş yapıyor olmamız. Kullandığımız ambalajlar, kahve çekirdekleri vs. çoğunu dolarla alıyoruz. Dolarla olduğu için de bizi çok etkiliyor. Bunu bazen müşterilere anlatmakta çok zorlanıyoruz. Şu an için kahvenin kilo fiyatı normal ama dolar yükselirse kilo fiyatı da artar. Çünkü maliyetlerimiz yükselmeye başlayacak ve bunu fiyata yansıtmak zorunda kalacağız” diye konuştu.

“KAHVENİN KAVRULMA AYARINI BİLMEK ÇOK ÖNEMLİ”

Aydınlı vatandaşların sert aromalı kahveleri sevmediğini ve bu nedenle Brezilya kahvesini tercih ettiklerini vurgulayan Özdemir,” Bizde sadece Türk kahvesi var. Biz Brezilya kahvesi kullanıyoruz. Çekirdek olarak bakacak olursak çok çeşit var ama bizim önerdiğimiz Brezilya kahvesi. Gelen bazı çekirdeklerin aroması çok sert oluyor. Aydın halkına çok sert geldiği için biz Brezilya kahvesini tercih ediyoruz. Türk kahvesinin çekirdek öğütme aşaması çok önemlidir. Aşamanın en başından en sonuna kadar çok ince düşünmeniz lazım. Her şey göründüğü gibi basit değil. Kahvenin kavrulma ayarını bilmek çok önemli. Kahveyi kavururken ilgilenmek gerekiyor. Çok fazla incelikleri var. Değirmen ayarı, kahve inceliği, taşların ayarları gibi. Bunları bilmezseniz kahveyi yakabilirsiniz ya da çok diri kalabilir. Burada öğütme yapan ustanın, işi bilmesi gerekiyor. Güzel yapılırsa eğer kahvenin lezzetine yansıyor” ifadelerini kullandı.

Yükselen Kahve Fiyatları Vatandaşı Durduramadı