Aydınlı Vatandaş Ve Ustalar Sıcaklardan Nasıl Korunuyor?
Aydınlı vatandaşa ve mesleği gereği ısıya maruz kalan ustalara sıcaklardan nasıl korunduklarını sorduk.
Kenker köyünde ikamet eden Adnan Manga, “İşlerimizi görmek için Aydın merkeze geliyoruz. Bizim oralar çok serin. Akşamüstü olduğunda güzel bir serinlik vuruyor. Sıcaktan korunmak için de işimiz olmadığı sürece evden çıkmamaya çalışıyoruz.” dedi.
Mersin’den Aydın’a gezmeye gelen Ahmet Koçan ise, “Sıcaklıklardan korunmak için gölge yerlerde duruyoruz. Ben Mersin’den geldim. Mersin çok daha sıcak bir yer. Buranın rutubeti olmadığı için o kadar sıcak hissetmedim. Mersin’e nazaran burada nem olmadığı için burası bana daha rahat geldi. Orada nemden yapış yapış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sıcakların parası olmayanı mahvettiğini belirten bir vatandaş ise, “Parası olan serinliyor. İmkânı varsa kullanıyor. Kaç paranız varsa o kadar serinler, ısınırsınız. Kaç paranız varsa o kadar özgürsünüz. Özgürlüğünüz paranızla orantılı.” dedi.
Aydın’ın bir tarım bölgesi olduğunu ve bu sıcaklıklarda insanların tarlalarda çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Dursun Kaya, “Ekmek parası için bu sıcağın altında çalışan herkese Allah kolaylık versin. Sıcaklık gerçekten mevsim normallerinin üzerinde. Ne yazık ki sıcaklıkların bu kadar artmasında biz insanların çevreye verdiği bilinçli yada bilinçsiz zararların çok büyük etkisinin olduğunu düşünüyorum. En basiti çevremize çöp atmazsak, içtiğimiz suların petlerini atmazsak bu sıcakların belki de normale dönmesini sağlarız.” dedi.
Karaman’dan gelen ve yıllardır burada olan Gamze Kaya Aydın’ın sıcaklığına hala alışamadığını belirterek, “Evde klimamız var. Çok fazla dışarı çıkmamaya çalışıyoruz ama mecbur çıkıyoruz. İşimiz bitsinde bir an önce eve gidelim diyoruz. Çocukla beraber olunca da çok zor oluyor.” ifadelerini kullandı.
Sıcaklarla baş edemediğini söyleyen Sude Nur Sayar, “Aşırı bir sıcak var. Gündüzleri fazla dışarı çıkmıyorum. Klimayla evde oturuyorum genelde. Güneş kremi kullanmayı da ihmal etmiyorum.” dedi.
Artan sıcaklıklar karşısında güneş kremi kullanımına önem veren Işıl Us ise, “Güneş kremi kullanmayı ve su tüketmeyi ihmal etmiyorum. Klima olmazsa olmaz diyebilirim. Gündüz dışarı çıkmıyorum. Geceleri de sıcak ama gece çıkmayı tercih ediyorum.” dedi.
Öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösteren Ali Eren Özkaya, “Sıcaktan korumak adına yapılabilecek çok fazla bir şey yok. Giydiğim kıyafetlerin kumaşına dikkat ediyorum. Güneş kremi ve şapka kullanmayı tercih etmiyorum. Güneş gözlüğü kullanmayı yeterli buluyorum.” dedi.
İşi gereği ısıya yakından maruz kalan, 15 yıldır döner ustası olan Özgür Yılmaz ise, “Önlemi klimayla almaya çalışıyoruz. Bol bol soğuk su içiyoruz. Dışarı çıkıp biraz hava alıyoruz. Sıcaklıklar insanın bazen burasına kadar dolduruyor ama hayat şartı olduğu için çalışmak zorundayız. Sıcağı sevmeyen biriyim ama sıcağı sevdirdiler artık.” ifadelerini kullandı.
1997 yılından beri pide ustacılığı yapan Adem Ataoğlu ise sıcaklığa karşı pek önlem alamadıklarını belirterek, “Daha hızlı çalışıp bir an önce elimizdeki işi bitirmeye çalışıyoruz. Klima da kullanamıyoruz çünkü klimadan gelen tozlu hava hamurları da etkiliyor. Sadece pervane kullanıyoruz. Bu mesleği ilk başlarda severek yapıyorduk ama artık mecburiyetten yapıyoruz. Yaşta ilerleyince sıcaklıklar zorlamaya başladı artık.” dedi.