Aydınlı emekliler maaşlara tepki gösterdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan emekli vatandaşlar maaşlarına yapılan zammı yetersiz bulurken zamdan faydalanamayan emekliler ise tepki gösterdi. Emekli vatandaşlar, geçim sıkıntısı yaşadıklarını ve maaştan memnun olmadıklarını dile getirdi.

Efeler ilçesine bağlı bir köyde yaşayan, emekli maaşının yetmediğini ve geçinmeye çalıştığını belirten Nevzat Yorgancı, “22 senedir işçi emeklisiyim. Maaş 15 bin lirada olsa yetmez ama yetinmeyi bileceksin. Durumun iyiyse ona göre bir hayat yaşayacaksın. Biz köyde yetiştik köyde oturuyorum ben. Yamalı pantolon, ayakkabı giyerdik. Fakir zengin belli olurdu. Şimdi ayrım yok zengin giymiyor, fakir giymeye çalışıyor. Aldığın para kadar harcayacaksın. Aldığım emekli maaşı yeterli değil ama yapacak bir şeyimiz yok. Elimizden bir şey gelmiyor, olanla yetinmeye çalışıyoruz” dedi.

“SİMİT ALAMADIM”

Bekledikleri zammı alamadıklarını artık ev kirasını bile ödeyemediğini aktaran emekli bir vatandaş, “26 senedir işçi emekliyim. Emekli olduğum ilk zaman her şeyi yapıyordum. Mesela bir bilezik yapabiliyordum. Ama şimdi ev kirasını bile ödeyemiyorum. Karnımı bile doyuramıyorum. 7 bin 500 lira alanlara zam yokmuş dediler. Bu 7 bin 500 lira alan emekli değil mi? Ne yiyecek, taş mı? Ev kirası, sosyal yaşantı vs. emekli maaşı 20 bin lira olsa anca yeter. Hiçbir yeri gezemiyoruz. Emekli maaşından hiç memnun değilim. Ekmek 7 lira, simit 7 lira olmuş. Geçen gün simit alayım dedim 7 lira olunca alamadım. İnsanın canı çekiyor. Evin kirasına, suya, elektriğe Her şeye zam geldi” diye konuştu.

“MEMUR EMEKLİSİYİM AMA ŞU AN SÜRÜNÜYORUM”

35 yıl devlet dairesinde çalışan memur emeklisi Yılmaz Aras, “Memur emeklisiyim ama şu an sürünüyorum. Asgari ücretin altında maaş alıyorum. Böyle adalet olur mu? Batsın bu düzen, yıkılsın. Bedava tuvalet arıyoruz çünkü tuvalet bile beş lira olmuş. Yemek yiyemiyoruz. Aç, susuz dolaşıyoruz vakit geçiriyoruz. Maaş yetmiyor, hiç memnun değilim. Ne zam verdi ki zaten? Verdiği zamda asgari ücretin altında kaldı. Geçinebilmemiz için maaşın en az 20 bin lira olması lazım” ifadelerini kullandı.

“EMEKLİ MAAŞININ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA OLMAMALI”

Emeklilik gün sayısı daha az olanlar ile aynı maaşı aldığı için tepki gösteren Hüseyin Koç, “14 seneden beri Bağ-kur emeklisiyim. Emekli maaşları çok düzensiz, ben 9 bin günden emekli oldum ama 3 bin 600 günden emekli olanla aynı maaşı alıyorum. Bu durumdan da maaştan da memnun değilim, yetmiyor. En az 10 bin lira olması gerekiyor. Aslında emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması lazım. Eskiden böyle değildi emekli maaşları şimdi asgari ücretin altında kalıyor” dedi.

“BENİM İÇİN YETERLİ”

Emekli maaşından memnun olduğunu dile getiren Rasim Akkaya ise şunları söyledi; “26 senedir emekliyim. Emekli zammından yararlandık. Benim için yeterli zamdan memnunum. Çünkü biz daha önce bankalardan çok döndük para alamadık. Cumhuriyet kurulduğundan beri en çok yatırım yapan hükümetlerin içinde bu hükümet var. Gidiyorum bankamatiğe hemen parayı veriyor. Ben memur emeklisiyim ama her işte de çalıştım. Maaşım 10 bin lira oldu bana yeterli. Her gün zam yapıyorlar fiyatları değiştiriyorlar. Adam başında bekleyecek değil ki. Pazarda sabah domates 10 lirayken, öğleden sonra 15 lira oluyor. Hemen zam mı geliyor hayır, etiket değiştiriyorlar. Bu insanlar düzelmedikten sonra sistem düzelmez. Hangi yere yetkili getirecekler, önce insanların değişmesi lazım. Ben geçinebiliyorum, istediğimi alıp yiyorum. Deprem bölgesindeki vatandaşlara her gün yemek veriliyor, maaş veriliyor.”

“ÇOCUĞUMA, TORUNLARIMA EN UFAK BİR HEDİYE ALAMIYORUM”

Maaşının yetmediğini çocuklarına ve torunlarına bir hediye bile alıp veremediği için üzgün olduğunu söyleyen Cafer Yeler, “Emekli maaşı yetmiyor. 18 yıldır Bağ-kur emeklisiyim. Ben 3 bin lira maaşla başladım. Şimdi 7 bin 500 lira maaş alıyorum ama çocuğuma, torunlarıma en ufak bir hediye alamıyorum. Bir emekliye 7 bin 500 lira nasıl yetiyormuş? Ben köyde yaşıyorum. Köyde, evimin ihtiyacının yüzde 80’ini kendim üretiyorum. Ama bu şekilde bile yetmiyor. Ben 3 bin lira alırken hem çocuklarımı okuttum hem torunlarıma yardım ettim. Nerede yetiyormuş bu maaş emekliye?” şeklinde konuştu.

“EMEKLİ MAAŞI YETMİYOR, ZAR ZOR GEÇİNİYORUM”

Zar zor geçindiğini ve yaşadığı ilçeden geçinemediği için taşınmayı düşündüğünü vurgulayan Şenel Filiz, “Eşim memur emeklisiydi, eşimin emekli maaşını alıyorum. Ama maaşta kesinti oluyor. Neden kesiliyor anlamıyorum. Memur emeklileri gibi tam alamıyorum. Bayramda herkese 2 bin lira verildi bize 1 buçuk lira verildi. Aldığım emekli maaşı yetmiyor, zar zor geçiniyorum. Didim’de yaşıyorum orası turist bir yer olduğu için çok pahalı. Evimi satıp merkeze taşınmayı düşünüyorum bu yüzden. Emekli maaşımda az yetmiyor. Maaş en az 10 bin lira olursa belki yeter. Her şeye zam, zam üstüne zam. Hiç memnun değiliz. Marketlere de biraz denetim yapılmasını istiyorum.”

Aydınlı emekliler maaşlara tepki gösterdi