Sıtkı Taşel/Elazığ – Fırat Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalnız, karaciğer yağlanmasının özellikle şeker hastalarında sıklıkla görülen bir hastalık olduğunu dile getirdi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalnız, karaciğer yağlaması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Mehmet Yalnız, karaciğer hastalıklarında karaciğer yağlanmasının günümüzde en çok rastlanan hastalık olduğunu dile getirdi.
YALNIZ: ÖZELLİKLE ŞEKER HASTALARINDA GÖRÜLEN BİR HASTALIK
Dr. Yalnız, “günümüzde obezitenin artması ile birlikte şeker hastalarında insülin direncinin gelişmesine bağlı olarak karaciğerde yağlanma meydana gelmekte daha çok obezite ve insülin direncinin sonucunda özellikle şeker hastalarında sıklıkla görülen bir hastalıktır. Kan tahlili yapıldığında karaciğer testlerinin bozuk çıkması neticesinde, eğer Hepatit B ve Hepatit C gibi nedenler yok ise karaciğer testlerindeki bozukluğun nedenini öğrenmek için hastadan ultrasonografi istenmekte ve sonuç olarak karaciğerin yağlandığının ortaya çıkmaktadır. Karaciğer yağlanmasının basit bir yağlanma olarak görünse de, karaciğer yağlanmalarının bir kısmında Hepatit B, Hepatit C veya alkol alan hastalarda olduğu gibi, karaciğerde hepatit hastalığına, uzun yıllar sonra karaciğer sirozuna ve hatta karaciğer kanserine neden olmakta. Alkol, obezite ve insülin direncinden dolayı, karaciğer yağlanmasının karaciğer hastalıklarının bir numaralı nedeni haline geldiği için toplumun yüzde yirmi veya yüz de otuzluk kesimini yakından ilgilendirmektedir” ifadelerini kullandı.
YALNIZ: BASİT BİR YAĞLANMA OLMAYABİLİR
Dr. Yalnız, “Bu yağlanmaların hepsinin basit yağlanma olmamakta, hastaların az bir kısmında karaciğer yağlanması ilerleyebilir bundan dolayı da hastaların bunu göz ardı etmemeleri gerekmekte bu yüzden muhakkak bir gastroentoroloji uzmanına başvurulmalıdır. Çok nadir hastalarda karaciğerden örnek alınıp biyopsi ile yağlanmanın nedeninin araştırılmaktadır” şeklinde konuştu.
YALNIZ: EN GEÇERLİ TEDAVİ BESLENMEDİR
Prof. Dr. Mehmet Yalnız, “kilomuzun normal seviyelere ulaşması için çaba sarf etmemiz gerekmekte, obezite ve şeker hastalığının tedavisinde ilk yapılan tedavi beslenmedir, aynı zamanda karaciğer yağlanmasında da en geçerli ve en temel tedavinin beslenme tedavisidir. Hastaların yüzde on oranında bile kilo vermeleri durumunda, karaciğer yağlanmasında azalma ve geriye dönme olmaktadır. Bu hastalığın en bilinen ve tek tedavisinin, yağlı, kalorili, kilo yapıcı gıdalardan uzak durup egzersizin doğru şekilde yapılması, Akdeniz tipi diyetle beslenilmesi ve ideal olan kiloya dönülmesi. Sebze, meyve, lifli gıdalar, doğal olan gıdalar, kalorisi yüksek olmayan gıdalarla beslenmenin önem arz etmektedir” dedi.