Pervin BÖLÜKBAŞI/BALIKESİR-BHA-Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan ile Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu arasında geçtiğimiz ay bir TAAHHÜTNAME imzalanmıştı.
Taahhütname de yer alan konudaki Çıkrıkçı Barınağı’nın tekrar faaliyete geçirilmesiydi. Bir ay geçmesine rağmen bir çivi dahi çakmayan Edremit Belediye Başkanı hayvanseverlere söz verdi. Çıkrıkçı Barınağının, ihalesinin yapıldığını ve 2 gün içerisinde başlayacağını söyleyerek, Taahhütname de yer alan her şeyin eksiksiz yerine getirileceğini basın önünde söz verdi.
Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan; ” Çıkrıkçı’da bulunan Kısırlaştırma merkezinin fiziki koşulları tıbbi, etik,yasal hale getirilip en geç Temmuz/2023 sonuna kadar faaliyete geçirilecek,
Eminkuyu’nda bulunan hayvanlar için SU tankı konulup bölge belediye ekiplerince düzenli dezenfekte edilecek, sokaklar ve Eminkuyu’da bulunan hayvanların mama ve belediye tarafından toplanacak tüketim Fazlası Gıdalar ile Gönüllü işbirliğinde beslenmeleri sağlanacak” dedi.
Edremit Belediyesi’nin Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde sahipsiz hayvanlar için kısırlaştırma merkezinin faaliyete geçirilmesi ve sokaklardaki hayvanların tedavi, bakım ve beslenmelerine ilişkin her türlü mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik taahhütnamenin maddeleri ise şu şekilde;
1. Çıkrıkçı da bulunan kısırlaştırma merkezinin mevcut durumuna ilişkin fiziki koşullarının tıbbi, etik ve yasal koşullara uygun hale getirilmesi için acilen çalışmalara başlanıp bu çalışmaların en geç Temmuz/2023 sonuna kadar tamamlanıp bakımevi fiziki koşulları, ekip ekipman ve tüm donanımı ile hizmete hazır hale getirilmesi. Kısırlaştırmaların yanısıra max. 200 hayvan kapasiteli bir bakımevi olacağı düşünülerek, mesai sonrası ve hafta sonu, tatil günlerinde 7/24 Tedaviler için de asgari 3 Veteriner Hekim , 3 Tekniker, 5 bakıcı, güvenlik elemanı, kamera sistemi olacak. Ambulans alınacak.
2. Eminkuyu’da bulunan su deposunun üstü korunaklı hale getirilerek güneş ışığı ve ısıya maruz kalmaması ve emniyeti sağlanacak.
Yemek oluklarına yıkanabilecek şekilde su giderleri açılıp, Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından haftada 4 gün yıkanıp temizliği sağlanarak, su deposu da düzenli olarak doldurulacak.
Yemek odaklarındaki gıdaların yazın güneş, kışın da yağmurdan korunması için üstü sundurma ile kapatılacak.
3. Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından gönüllüler ile işbirliği sağlanarak, Edremit ilçesinde bulunan gıda işi yapan ve gıda artığı oluşan tüm yerlerden ( market, lokanta, otel, fırın, pastane, kamu kurumları , askeriye, hastane vb ) tüketim fazlası gıdalar çöplerinden ayrıştırılarak sahipsiz hayvanlar için belediye tarafından istenecek.
Haftanın 7 günü düzenli olarak bu gıdalar, belediye ekipleri tarafından toplanıp, gönüllüler işbirliğinde sokaklardaki, bakımevindeki ve Eminkuyu’nda bulunan sahipsiz hayvanlara ulaştırılacak.Eminkuyu’da bulunan hayvanlara bu gıdaların yanısıra kuru mama da verilecek. Buna ilaveten, sokaklardaki ve bakımevindeki hayvanlar için YETERLİ KURU MAMA ve yaş mama stoğu bulundurulacak. Eminkuyu bölgesine asla yeni hayvanlar bırakılmayacak. Yasa gereği olarak da hayvanlar alındıkları yerlere bırakılıp, bırakıldıkları bu ortamlarda yaşamları desteklenecek.
Mama komisyoncuları çoğunlukla, mama ihalelerinde düşük fiyat verip, ihaleyi alıp, daha sonra belediyeler için firmalardan özel olarak içinde ne olduğu belli olmayan, hayvanların yemedikleri ÇÖPLÜ KÜSPE MAMA ürettirip belediyelere satıyorlar. Bu sahtekar firmaların küspe, çöp mama satarak hayvanların açlığı üzerinden para kazanmasına vicdanen ve ahlaken izin verilmemesi için aşağıdaki hususlar MAMA ALIM İHALE ŞARTNAMESİNDE YER ALACAK:
A.) Mamaların İHALELERİNE aracı kurumların girmemesi, belediyeler için ayrı mama üretilmeden, piyasada satılan mamalardan belediyeye teklif verilmesi için ; ancak “kendi fabrikası olup veya kendi markası ile mama üreten ve piyasaya kendi markası ile mama veren firmaların” girebileceği koşulu ile “hayvanlar mamayı yemedikleri taktirde İADE şartının” MAMA İHALE ŞARTNAMESİNE konulması,
B.) Önden örnek mama istenip, tahlili ve “Belediye satın alma bölümünden bir yetkili, veteriner işlerinden bir temsilci, ve STK temsilcileri ve yerel hayvan koruma görevlileri gözetiminde gönüllülerce hayvanlara verilerek YENİP YENMEDİĞİ tespit edileceği ve bunun tutanak altına alınıp, buna göre mama alımının yapılacağını” içeren koşulu İHALE ŞARTNAMESİNE konulacak.