Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ukrayna NATO üyeliğini hakkediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da bir araya geldi. Yaklaşık 2 buçuk saat süren baş başa görüşmelerinin ardından iki başkan ortak basın açıklaması düzenledi. Basın açıklaması başlamadan önce, iki ülke bakanlıkları arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamasında “Yaşananlara karşın Türkiye- Ukrayna dostluğu daha da güçlendi. 500’üncü gününe ulaşacağımız savaşta Ukrayna halkı, ülkesinin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını savunuyor. Çatışma tehlikesinin belirlenmeye başladığı andan itibaren, savaşın önlenmesi için elimizden gelen çabayı sarfettik. Gerilimin sıcak çatışmaya döndüğü andan itibaren de uluslararası hukuka ve hakkaniyete karşı olan bu durumu reddettiğimizi kayda geçirdik. Ukrayna’nın bağımsızlığına olan desteğimizi tüm platformlarda belirttik” sözlerini kullandı.

“NATO’ya üyeliği hakkediyor”

Karadeniz Tahıl Projesi hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Geçtiğimiz senenin Temmuz ayında BM ile yürüttüğümüz arabuluculuk gelişimleri neticesinde İstanbul’da atılan imzalarla Karadeniz Tahıl Projesini hayata geçirdik. 1 yılda, 33 milyon tona yakın tahılı ihtiyaç sahiplerine ulaştıran girişin 19 Temmuz’da yeniden uzatılmasını temenni ediyorum. Ukrayna NATO’ya üyeliği hakkediyor. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Barış arayışlarına bir an önce geri dönülmesi en samimi arzumuzdur. Ukrayna’da lider konumda olan müteahhitlik şirketlerimiz, ülkenin yeniden imarında da Ukraynalı dostlarına yardımcı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Kırım- Tatar Türk’lerine destekleri önemli

Erdoğan açıklamasını, “Ukrayna’nın geleceğine güvenle bakmamızın en önemli sebebi de Kırım- Tatar Türklerinin ülkelerinin özgürlüğüne kavuşması için canla başla mücadele etmesidir. Soydaşlarımızın hak ve hukuklarının garanti altına alınması dolayısıyla Zelenski’e teşekkür ediyorum. Savaşın sona erdirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Önümüzdeki ay Sayın Putin’in de Türkiye’ye ziyareti olacak” sözleriyle bitirdi.

“Rusya Karadeniz kendisine ait gibi davranıyor”

Karadeniz’in güvenlik ve iş birliği alanı olması gerektiğini belirten Ukrayna Devlet Başkanı, “Vatandaşlarımıza desteği ve misafirperverlikleri için Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Karadeniz güvenlik ve iş birliği alanı olmalıdır. Herhangi bir savaş ve kriz alanı olmamalıdır. Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği için olan desteğine teşekkür ederim. Kırım’daki durumu ve Karadeniz Tahıl Projesi’ni de görüştük. Rusya, Karadeniz’le ilgili her şeyin kendisine ait olduğunu düşünüyor, bloke ediyor. Karadeniz’de bu istikrarı sağlamamız lazım. Birçok halkın gıda güvenliği bize bağlı. Türkiye’nin barış planımıza olan desteğine minnettarım. Türkiye bu planda liderliği yürütmeye hazır. Sayın Erdoğan’ın, bizim NATO’yu hakkettiğimizi belirtmesi beni çok mutlu etti” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ukrayna NATO üyeliğini hakkediyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir