Taksiciler yapılan zammı yetersiz buldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın’da taksi ücretlerine yapılan zam oranının yeterli olmadığını belirten taksiciler, giderlerinin çok fazla arttığını söyleyerek daha yüksek bir zam oranı yapılması gerektiğine dikkat çektiler.

Yeni zamlı fiyatla Aydın’da ki taksilerde indi-bindi ücreti 45 lira, kilometre ücreti 12,5 lira, açılış fiyatı 9 lira oldu.

Akaryakıta durmadan gelen zamların taksicileri olumsuz etkilediği ve müşterilerden anlayış beklediklerini belirten 18 yıldır taksicilik yapan Halil Civan, “Bu meslekte çok zorluklar yaşıyoruz. Taksicilere çok hor görüyorlar. Özellikle geceleri müşteri iniyor, bekle diyor ama geri gelmiyor. Bizleri dolaştırıyorlar. Şu adrese kaç liraya gidiyorsun? sorusuna cevap verdiğimizde ne kadar yakıt yakacak ki oraya zaten deyip kabul etmiyorlar. Ama giderlerin ağırlığını hiç bilen yok. Bugün bir sigorta 13 bin lira olmuş. Tek bir aracın sigortası 12 bin 500 lira. Onun için fiyatlarımız zaten düşük kalıyor. Bizim giderimiz sadece yakıt değil. Bizim masraflarımız bayağı ağır. Bayram öncesi zam aldık ama ‘zam verdik’ diye bir zam verildi. Bizi memnun eden bir zam değil o yüzden biz yetkililerimizden bizleri tatmin edecek bir zam istiyoruz. Oda başkanımızda söz verdi. 3 ay sonra eylül, ekim günü tekrar zam olacak dedi. Biz o yüzden kabul ettik. Aydın’da şu an da açılış 9 lira. Açılışa zam verilmedi zaten. Kilometre 12,5 lira. Sadece kilometreye zam verdiler. O da bize tatmin etmiyor. Çalışma şartlarımızda zor, dışarıdan görüldüğü gibi taksi değil mi bu, al müşteriyi götür, bırak, gel değil. Zorluklar içinde yaşıyoruz ve çalışıyoruz. Müşterilerden gerçekten anlayış bekliyoruz” dedi.

“YOLCU VE KISA MESAFE BEĞENMEME LÜKSÜMÜZ YOK”

Aydın’da son dönemde vatandaşların taksi kullanımına rağbet gösterdiğini ama yolcu taşıdıkları esnada can güvenliklerinin olmadığını vurgulayan Civan, “Aydın’da son dönemde taksi kültürü oluştu. Biz işe yetiştiremiyoruz işimiz var ama kazanç düşük. İnsanlar bizi para kazanıyor gibi görüyor ama gerçekten hesap yapıldığında çok kazanmıyoruz. Mesela Aydın’da minibüs 10 lira olmuş. Biz eskiden minibüsten pahalıydık, şu anda minibüsten ucuzuz. 4 kişilik bir aile minibüse binip de 40 lira vereceğine, kısa mesafe nasıl olsa diyor 45 lira verip taksiyle gidiyor. O yüzden taksiye rağbet arttı ama yetkililerimiz takside işler güzel para kazanıyor anlamında düşünmesin. Ben 3 günde bir depo mazot yakıyorum. Bir depo bin 700 liralık mazotla doluyor. Önceden Aydın ili her yerden daha pahalı derlerdi. Şimdi her yerden ucuz oldu Aydın. Bizi İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli ile bir tutuyorlar. Oralarda yolcu beğenmiyorlar 100 liralık işi almıyorlar ama biz 45 liralık işi seve seve kabul ediyoruz. Bizim yolcu ve kısa mesafe beğenmeme lüksümüz yok. Biz dolu gidip boş dönüyoruz ama daha büyükşehirlerde böyle değil. Bizim fiyatlarımızın biraz daha yüksek olması gerekli. O yüzden yetkililerden taksicilere güçlendirme istiyoruz. Can güvenliğimiz için bir hiçbir önlemimizde yok. Bunun için emniyete bağlı bir sistem olabilir. Her tehlike anında ayak altında bir düğme olsa bassak ve emniyet güçleri gelse faydalı bir sistem olur. Bir müşteri bizi tenha bir yere götürüp rehin alsa hiçbir güvencemiz yok” diye konuştu.

“BİZE GELEN ZAM ERİDİ GİTTİ”

Bayramdan önce zam aldıklarını ama yakıta gelen zam ile birlikte aldıkları zammın eridiğini söyleyen 26 yıldır taksicilik yapan Bülent Marankoz, “Bayramdan önce zam aldık. Zam iyiydi aslında ama zamdan sonra hemen 4-5 lira civarında yakıtlara zam geldi. Bize gelen zamda eridi gitti. Bunu vatandaşa da yansıtamıyorsun vatandaşın durumu da belli. Biz de şu anda indi-bindi 45 lira. Mesela hastaneye müşteri bırakıyoruz, tekrar geriye geliyoruz. Bu esnada bizim 20-25 lira civarında yakıtımız gidiyor. Bize sefer başında 20 lira kalıyor. Bu gelen zamlar bizim cebimizden alıyor zaten. Biz de haliyle çok etkileniyoruz bu durumdan. Özellikle araçların yedek parçalarında, lastiğinde, yağında giderimiz çok oluyor. Bir yağ değişimine bin 500 lira ödüyoruz. 20 gün sonra tekrar yağ değişimi olacağında bir bakıyoruz zam gelmiş bin 600- bin 700 lira olmuş. Taksiciler olarak zammı yeni aldığımız için zamda talep edemiyoruz. Biz ancak odamıza müracaat ediyoruz. Bize gelen şu an ki zam yine yeterli oluyor ama diğer şeylere zam gelmemesi lazım. Ancak o şekilde yeterli olabilir. Aydın’da 10 yıl önceye göre şu an da taksi kültürü iyice arttı. Kültür olarak bayağı üst seviyeye çıktı. Bu da neden oldu? Pandemi döneminde toplu taşıma araçları kullanılmadı, taksiler kullanıldı. Vatandaşlar taksilerin pahalı olmadığını gördüler. Taksiye binersek çok para alır diye düşünüyorlardı. Aydın’da gerçekten taksiler pahalı değil. 4-5 kişi minibüse binmek yerine taksiye biniyor çünkü minibüs daha pahalı geliyor. Birde müşterileri oldukları yerden alıp istedikleri yere kadar bırakıyoruz, yürümüyorlar. Aldığımız adresten taksimetreyi başlatıyoruz bu da müşterilerin avantajına olduğu için taksi kültürü Aydın’da oluştu” ifadelerini kullandı.

“KENDİ GÜVENLİĞİMİZİ KENDİMİZ SAĞLIYORUZ”

Meslekte çok zor şartlar ile çalıştıklarını da belirten Marankoz, şunları söyledi; “Yaşadığımız zorluklar halen de devam ediyor. Bu meslekte her kesime hitap ediyorsun. Çok kötü insana da çok güzel insana da denk geliyorsun. Çalışma saatlerinde başımıza bir şey gelse hiçbir şey yapamayız. Hiçbir şekilde önlem alınmıyor. Kendimiz zaten içgüdü olarak müşterinin nasıl biri olduğunu seziyoruz. Müşterinin yüzde 90’ını anlıyorsun. Kendi güvenliğimizi kendimiz sağlıyoruz. Araçlarda en azından bir cankurtaran düğmesi olsa düğmeye bassak ve polise, merkeze bağlı olsa imdat çağrısı gibi şeyler olabilir. İnternetten faydalanabilir. Aydın metropol şehir olmadığı için biraz ufak bir şehir olduğu için insanların zihniyetini çözdük.”

Taksiciler yapılan zammı yetersiz buldu