Aydınlı çiftçiler tohuma yöneldi

Aydın’ın Efeler ilçesi Soğukkuyu Mahallesinde yaklaşık 4 yıldır tohum ve fidan satıcılığı yapan Fatmanur Mayda, hava şartlarının düzensizliği nedeniyle bu sene fidandan tohuma doğru bir talep artışı olduğunu belirtti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Teknikerliği bölümünden mezun olan ve yaklaşık 4 yıldır tarımsal üretim ile uğraşan Mayda, bu seneki üretimde tohum ve fidanın yerini anlattı.

“BU SENE ORGANİK TARIMA GEÇİŞ AZALDI”

İstikrarsız bir şekilde artan zamlardan dolayı hem üreticinin hem de tohum satıcısının zarar gördüğünü belirten Mayda, bu sene %90 oranında tohumdan fidana artış olduğunu belirtti. Mayda, “Artan fiyatlardan dolayı açıkçası bu sektör olarak çok zorlanıyoruz. Aynı şekilde çiftçilerde çok zorlanıyor. Bu sene hava şartları, yağmur şartları domateslerin yapraklarını yaktı. Aynı şekilde bu sene müşteriler fidan değil de tohuma yöneldi. Çünkü tohum fiyatları onlara daha uygun geldi. İş yerimize gelen biberler çok çabuk hastalandı. Bu da ilaç sektörünü canlandırdı ama organik tarıma bu sene geçiş azaldı. İnsanların hepsi ilaç kullanmak zorunda kaldı. Organik tarım oranı %20, %30 civarında neredeyse. Bu sene tohumlara talep %90 oranında. Bizi de şaşırttı ama bizim fidan işini vurdu. Fidan satışımız geçen seneye göre çok çok azaldı. Tabii ki de zarar ettik. Attığımız fidanlarımız da oldu, hediye ettiğimiz müşterilerimiz de oldu. Hava şartlarından dolayı bir güneş, bir sıcak, yağmur, asitten dolayı fidanlar çok zarar gördü” dedi.

ÇİFTÇİ BAĞLA FİDAN ALDI AMA PİŞMAN OLDU

Kurulan semt pazarlarında fidan satışı yapıldığı için çiftçinin oradan fidan temin ettiğini böylelikle kendi satışlarına engel olunduğunu belirten Mayda, çok geçmeden çiftçinin pişman olduğunu da sözlerine ekledi. Mayda, “ Bu sene esnaf değil de pazarda çok fidan satıldığı için bizim işlerimiz durdu. Bizim tohumlarımız ithal tohum ve fidanlardır. Hastalıklara karşı en iyi, en dayanıklı olanlardır. Ama müşteri pazarda bağ almaya çalıştığı sonra buraya gelerek bağları şikayet etti. Bizden memnun kaldığını söyledi ve biz de bu şekilde ilerledik” diye konuştu.

AYDINLI ÇİFTÇİLER FİDANLARDAN ŞİKAYETÇİ

Aydınlı çiftçilerin fidanlardan şikayetçi olduklarını fakat yetiştirme aşamasında bazı yanlışların olduğunu vurgulayan Mayda, “Aydınlı çiftçilerden fidanlar konusunda çok şikayetler alıyoruz. ‘Tutmuyor’, ‘İki gün sonra geliyoruz’, ‘Salatalık, biber tutmuyor’ gibi şikayetleri oluyor. Kafalarına göre gübre kullanıyorlar ve gübre fidanları yakıyor. Uygun toprak kullanmıyorlar. Bizden torf almalarını öneriyoruz. Çiftçilerimiz bunları almıyor. Bağındaki, bahçesindeki toprağı kullanıyorlar. Ama fidan yetiştirmek için bu topraklar yeterli değil. Daha iyi bir toprak olması gerekiyor. Çiftçi ucuza kaçtığı için tohum yetiştirmekte zorluk yaşıyor ve sonra gelip bizden fidan alıyor. Hem bu çiftçinin bütçesine zarar hem de toprağına yazık oluyor. Emek verdikten sonra paralarına yazık oluyor. Bayağı bir zor süreç geçiyor. Müşteri tohumdan üretmek istemiyordu. Geçen sene koli koli sattığımız fidanlarda bu sene aynı durum söz konusu değil. Bu sene tohum satışı çok fazlaydı. Çiftçilerin diğer yanlış yaptıkları hata çok fazla ilaç atıyorlar” ifadelerini kullandı.

“BU MESLEK DEDEMDEN KALMA”

Genç kadın, bu işin dededen kalma bir meslek olduğunu söyleyerek, “Dedem bu işe pazarcılıkla başlamış. Daha sonra bir dükkan açmış. Dedem vefat edince babama kalmış. Babamdan sonra amcam başlamış. Halamda bu işle uğraşıyor. Bende devam ettiriyorum” dedi

Aydınlı çiftçiler tohuma yöneldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir