Beypazarı’nda Coğrafi tescilli Pekmez Sucukları yapılıyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beypazarı’nda Coğrafi tescilli Pekmez Sucukları yapılıyor.BEYPAZARI (BHA)- Beypazarı İlçesinde bir süre öncesi Coğrafi tescil alınan pekmez sucuklarının yapımı başladı.
Beypazarı Çantırlı mahallesinde ikamet eden Mimar Uslu, bağlarından topladığı üzümlerin suyunu sıkmalarının ardından, elde edilen Pekmezden Pekmez sucuğu yaptıklarını söyledi.
Tamamen doğal olan ve Pekmezden yaptıkları Pekmez Sucuklarını, alınan coğrafi kriterlerine uygun olarak yapmaya çalıştıklarını belirten mahalle sakini Mimar Uslu, “Koca karavanalarda, kazanlarda pekmez sucuğunu yapıyoruz. Pekmez ölçüsüne göre de un ölçüsü kullanıyoruz. Ölçüler tutmazsa, Pekmez sucuğu olmaz. Buna özen gösteriyoruz. Ayrıca, Pekmez sucuğu yapılacak tavaya(karavanaya) malzemelerin konulmasının akabinde, karışım macun haline gelene kadar en az 2 saat karıştırarak sürüyor. Tabiki daha öncesinde ipe dizdiğimiz cevizlerimiz ellerimizde hazır bulunuyor ve bu ceviz bağlarını kıvama gelmiş macuna, batırarak sürerken, bu durum 3 aşamada yapılıyor” dedi.
Besin değeri çok yüksek:
Köylerinde bu yıl üzüm hasatının 30 ton dolayında gerçekleştiğine değinen Uslu, şunları kaydetti.
“Bağ bozumunun ardından köyümüzde bulunan pekmez ocağından, pekmezlerin sıkılması ve kaynatılması için sıra alıyoruz. Sırası gelen mahalle sakini üzümlerini Pekmez ocağına getirerek, sıkılması sonrasında, kaynatılması, yani pekmez yapılıyor. Köylülerimiz pekmezlerini, Pekmez olarak ve Pekmez sucuğu olarak değerlendiriyor. Yaptığımız Pekmez sucukları, askıya alınarak kapalı alanda kurumaya bırakılıyor. Bu pekmez sucukları bekledikçe lezzetleşiyor. Böylece de Köyümüzün üzümlerini değerlendirmiş oluyoruz.” (Yaşar Tonbak)

Beypazarı’nda Coğrafi tescilli Pekmez Sucukları yapılıyor.