Beypazarı Kadınları Kışlık tarhana ve benzeri gıda hazırlıklarını sürdürüyorlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beypazarı Kadınları Kışlık tarhana ve benzeri gıda hazırlıklarını sürdürüyorlarBEYPAZARI (BHA)- Tarihi ve turistik ilçenin tanıtımında öncü oldukları gibi ve yaptıkları ürünlerle adından sıkça söz ettiren Beypazarı’nın maharetli kadınları, “kışlık yiyeceklerini” hazırlamaya başladılar.
Çok çalışmaları ile dikkatleri çeken Beypazarı kadınları, yurdun birçok yöresinden Beypazarı’na gelenler, Beypazarılı kadınlarla görüşerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi almayı sürdürüyor:
Beypazarı Kadınları, özellik bu aylarda, yapılan ürünlerin çok iyi kuruduğunu ve içinde nem kalmadığını ve uzun süre raf ömrünün, kiler ömrünün uzadığını ileri sürdüler.
Bu aylarda hazırlanan kışlık yiyecekler arasında önemli bir yeri olan Tarhana, makarna, patlıcan Kurusu, Biber Kurusu, Bamya kurusu gibi gıdalar hazırlanarak kurutulmasının akabinde kışlık yiyecek olarak kilerde, yada evin özel alanında saklanıyor.
Beypazarı İlçesinin köklü Ailelerinden olan ve 81 yaşına gelen Münevver Çiftçi,, tarhana, bulgur, makarna, salça, patlıcan kurusu, biber kurusu ve benzeri ürünleri bu mevsimde kurutarak kilere koyduklarını söyledi.
Bölgede birçok ürün ve sebzenin yetiştiğini belirten Münevver Çiftçi, “bizler bu işlerin yapımını anamızdan ve ailemizden öğrendik. Bu yüzden kışlık yiyecek hazırlığı yapmazsak hiç rahat edemeyiz. Bu gün burada Kışın vazgeçilmezleri arasında olan tarhana çorbalığı yapmaya çalışıyoruz. Mahallemizin kadınları ile birlikte imece usulü ile tarhanayı ovalayıp kalburdan geçirerek, bir süre daha kurumaya bırakılmasının ardından torbalara koyup ileride kışın pişirilmek üzere kilere koyarız” dedi.
Şimdiki neslin bu tür işleri yapmaya yanaşmadıklarını ve öğrenme azmininde bulunmadığına değinen Çiftçi, şunları kaydetti:
“Günümüzde giderek herkes hazıra yöneldi. Her yer market doldu. Kendi yaptığımız ve ürettiğimiz ürünün tadı başka olur. Çünkü ham maddesi kendi tarlarımızdan kalkıyor. Bu ayda ve mevsimde, Domates, Biber, patlıcan, bamya çok olur. Bunları da bir şekilde değerlendiriyoruz. Ayrıca tarhana bizim için vazgeçilmezlerden olup, çorbalık tarhanamızı yapmaya çalışıyoruz. Salçamızı kendimiz yaparız, turşumuzu kendimiz yaparız.”
Yaptığımız ürünlerimizden çoluğumuza çoğumuza da veriyoruz.
Yaptıkları kışlık ürünlerde, çoluğuna çocuğuna de verdiklerine değinen Çiftçi, şunları aktardı:
“ Evlattır, Anayız, ana yüreği dayanmaz. Evladını size ziyarete geldiğinde, ona mutlaka bir şeyler koyarsınız. Çünkü biz, böyle gördük. Bu ana yüreği var ya her şeye kadirdir. Evlatlardan vazgeçilmez” (Yaşar Tonbak)

Beypazarı Kadınları Kışlık tarhana ve benzeri gıda hazırlıklarını sürdürüyorlar