Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: “Sosyal güvenlik en önemli meselemiz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, bir dizi temaslarda bulunmak ve ziyaretler gerçekleştirmek üzere geldiği memleketinde Mardin Valiliği’ni ziyaret etti. Burada bir açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, “Sosyal güvenlik en önemli meselemiz”dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı’nda Vali Mahmut Demirtaş ve İl Protokolü tarafından karşılanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, karşılamanın ardından Mardin Valiliğine ziyarette bulundu.

Bakan Işıkhan, Şeref Defterini imzaladıktan sonra Valilik makamına geçerek Vali Demirtaş ile bir süre görüştü.

Bakan Işıkhan, ardından Valilik Dara Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya katılarak ilimiz hakkında brifing aldı.

Bakan Işıkhan toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, devraldığı Bakanlık görevinde ilk il ziyaretlerinden birini memleketi olan Mardin’e gerçekleştirmenin heyecanı içerisinde olduğunu dile getirerek, “Bana, baba ocağıma, evime geldiğimi hissettirdiğiniz için en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Biz, her zaman bu toprakların evladı olmaktan gurur duyduk, ata topraklarımızı terk etmedik ve ihmal etmedik. Ve bizleri yetiştiren, emek veren bu şehre Bakan olarak dönüp hizmet etmek, ilk bayramımızı bir arada geçirmek bizlere nasip oldu, hamdolsun. Şehrimiz, insanlık tarihi kadar eski bir coğrafyanın merkezinde yer alıyor. Mardin ülkemizin en özel illerinden birisidir. Mardin, birçok medeniyete, birçok inanca ev sahipliği yapmış, onları bağrına basmış toprakların adıdır. Mardin kadim bir şehirdir. Buradaki çok kültürlü doku, milli birliğimizin ne kadar güçlü bir temele sahip olduğunu çok açık şekilde ortaya koyuyor. Bununla ne kadar gurur duysak azdır. Mardin kardeşliğin şehridir, Mardin farklılıkların zenginliğe dönüştüğü yerdir. Memleketimizi dünyada gururla temsil eden Mardinli hemşehrimiz Prof. Dr. Aziz Sancar gibi birçok yetişmiş insanımız vardır. Bu yönüyle Mardin, bilimin ve irfanın merkezidir. Mardin milletimize hizmet sevdamızda her zaman yanımızda yer aldı, özünü, aslını, kimliğini hiçbir zaman unutmadı. Biz de devlet olarak ülkemizin her bir ilini büyütürken şehrimize olan vefa borcumuzu da unutmadık.” dedi.

“Sosyal güvenlik en önemli meselemiz”

Bugüne kadar çalışmaları tamamen hak temelli ve insan odaklı bir bakış açısıyla yürütüp, bütün vatandaşların refahı ve huzuru için politikaları en etkili şekilde hayata geçirdiklerini vurgulayan Bakan Işıkhan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı vizyonunu hayata geçirmek ve ülkemizi hak ettiği konuma ulaştırmak için yine hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Hem çalışanlarımızı koruyacak iyileştirmeler yaptık hem de çalışma hayatımızın temel birçok sorununu çözdük. Çalışma barışını, yatırım-üretim-istihdam hedeflerimiz çerçevesinde sağlamanın gayreti içerisinde olduk. Geçtiğimiz hafta 2023 yılı Temmuz ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret miktarımızı açıkladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleri ve Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzun uzlaşmasıyla yeni ücreti yüzde 34 artış ile net 11 bin 402 lira’ya çıkardık. 2022 yılı ikinci yarısına göre yüzde 107 oranında artış gerçekleştirmiş olduk. 2002’den 2023’e; nominal olarak 61 kat, reel olarak ise yaklaşık yüzde 312 artış sağlamış olduk. 400 TL olan asgari ücret desteğimizi önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz. Enflasyon oranının oldukça üzerinde bir refah payıyla, emeği, enflasyona ezdirmeme kararlılığımızı bir kez daha göstermiş olduk. Şartlar ne olursa olsun, sosyal devlet anlayışımıza yakışır bir duruşla milletimizin yanında olduğumuzu ifade etmiş olduk. Bizler bu sorumlulukla uyguladığımız sosyal politikalarla asgari ücretli çalışanlarımız başta olmak üzere toplumun her kesiminin yanında olmaya, onların en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz. Bu anlayışla bütün illerimizi, her alanda gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla güçlendirdik, güçlendirmeye de devam ediyoruz. Özellikle sosyal güvenlik en önemli meselemizdi. Sosyal güvenlik sistemimizi iyileştirerek yapısal bir reformla tek şemsiye altında nüfusumuzun yüzde 99’unu kapsayacak bir hale getirdik.” ifadelerini kullandı.

“İlimize gerçekleştirilen yatırım miktarı 96 milyar lirayı aşmış durumda”

“Hükümetimizin millete hizmet anlayışıyla tüm illerimizde olduğu gibi Mardin’de de çok önemli, sosyal ve ekonomik reformlar gerçekleştirdik.” Diyen Bakan Işıkhan, “Türkiye’yi nereden nereye getirdiğimizi en iyi Mardin bilir. Bu değişimin en yakın şahitleri sizlersiniz. Mardin’in son 21 yılda geçirdiği değişim ve dönüşüm bunun en net göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği hâlihazırdaki petrol arama çalışmalarımız Mardin’de de hızlanmış durumda. Yine doğalgaz altyapımız Ömerli, Dargeçit, Midyat, Savur ve Mazıdağı ilçelerimizi kapsayacak şekilde gelişmeye devam ediyor. Hükümetimizin göreve geldiği 2002’den bugüne kadar ilimize gerçekleştirilen yatırım miktarı 96 Milyar Lirayı aşmış durumda. Bu miktarın yaklaşık 4 Milyar lira çalışma hayatına yönelik Bakanlığımız eliyle yaptığımız yatırımlardır. Sosyal devlet güçlü millet anlayışıyla, şehrimizin aktif sigortalı sayısını 46 binden, yaklaşık 190 bine çıkararak 20 yılda yüzde 305 oranında bir artış gerçekleştirdik. Sadece geçtiğimiz yıl 5 bin 585 kişiyi işe yerleştirdik. Mardinli kardeşlerimizin çalışma hayatı ve istihdamda nitelik kazanarak daha kolay yer edinebilmesi için düzenlediğimiz Aktif İşgücü Programlarından, 2002’den bugüne 42 bini aşkın vatandaşımız yararlandı. İlimizde 2002 yılından bugüne kadar yaklaşık 9 bini aşkın işyerine, 3,2 milyar TL’yi aşkın istihdam teşvik ödemesi yaptık. Elbette bu noktaya Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşu, kararlı adımları ve gelecek vizyonu sayesinde, millet odaklı yönetim anlayışımız sayesinde ulaştık. Hiç kuşkusuz bugünkü Türkiye’nin harcında hükümetimizin 21 yıllık alın teri ve emeği var, milletimizin desteği, dünyada yüreği bizlerle atan milyonlarca insanın duaları var. Ülkemizi Türkiye Yüzyılı’na hazırlamak için daha çok çalışmalı, daha çok üretmeli, şehir şehir, ilçe ilçe büyümeliyiz. Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda bölgemizin bütün sorunlarını el birliğiyle çözeceğiz. İnşallah Mardin başta olmak üzere tüm illerimizi, birliğimize, beraberliğimize ve kardeşliğimize zarar veren ne kadar terör örgütü varsa hepsinden bir bir temizleyeceğiz. Vatandaşlarımızın huzuruna, istikbaline göz dikenlere fırsat vermeyeceğiz. Bayrağımıza, vatanımıza ve kardeşliğimize zarar veren herkesle mücadele etmeye devam edeceğiz. Bizi bugünlere getiren, kardeşliğimiz ve birliğimizin gücüdür.”

“Mardin için daha fazla hizmet, daha fazla yatırım”

Amaçlarının Mardin için daha fazla hizmet ve yatırım olduğunu aktaran Bakan Işıkhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ Her ne kadar görev değişimi olsa da devlette süreklilik esastır. Bugüne kadar hizmetlerde bulunmuş tüm Bakanlarımızın emeklerinin üzerine yenilerini ekleyerek devraldığımız bayrağı çok daha yukarılara taşımak için çaba göstereceğiz. Sosyal refaha ve sosyal huzura katkı sağlayacak her işte biz Mardin’in yanında olmaya devam edeceğiz. Hep birlikte kazanmak, sosyal ve ekonomik kalkınmamızın nimetlerinden hep birlikte istifade etmek istiyoruz. Bu anlamda Mardinli hemşehrilerimizin dirayetine ve çalışkanlığına olduğu gibi, milli duruşuna da güveniyoruz. Ülkemizin ve Mardin’in çalışma hayatını daha iyi bir noktaya sizlerin desteğiyle taşıyacağız. Emeğin, alın terinin hakkını sizlerin desteğiyle temin edeceğiz. İşçisi, emekçisi, işvereniyle, yaşlısıyla, genciyle, kadınıyla, çocuğuyla istikbalimizi daha güzel günlere, bayrağımızı daha yükseğe birlikte taşıyacağız. Bu duygu ve düşüncelerle bizleri burada ağırlayan başta Sayın Valimiz ve Belediye Başkan Vekilimiz olmak üzere, tüm Mardinli vatandaşlarımıza sıcak karşılamaları için teşekkür ediyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

Bakan Işıkhan’a ziyareti esnasında Ak Parti Mardin Milletvekili Dr. Muhammed Adak, Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede, AK Parti Mardin İl Başkanı Vahap Alma, ve bürokratlar da eşlik etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: “Sosyal güvenlik en önemli meselemiz”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir