Mantara dikkat!

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ YÜKSEL KUTLU, ZEHİRLENMELERE DİKKAT ÇEKTİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Yüksel kutlu, son dönemde karşılaşılan mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması konusunda bilgilendirmede bulundu.

Kutlu, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Mantar zehirlenmesi doğal alanda yetişen yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların tüketilmesiyle oluşan, ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında artmaktadır. Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine vb. bakarak anlamak mümkün değildir. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise; bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Mantar zehirlenmelerinden korunmak için; doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine kültür mantarı tercih edilmelidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi mümkün değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Bunlara ilaveten, mantar alırken ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca, ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin (üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi) olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi/kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Ayrıca “Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir. Mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir; mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir. Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir. Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır. Salyangozlar zehirli mantarları yemezler.” şeklindeki inanışlar tamamen yanlıştır. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak mümkün değildir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi ise genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir. Zehirlenme belirtileri görüldüğünde Alo 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) aranmalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.” Hasan Cengiz / Kastamonu

Mantara dikkat!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir