Kokoreç, Türklerin mi Yunanların mı?

Yunanistan, sokak lezzetleri arasında ilk sırada yer alan kokoreçe de göz dikti. Dünyanın en iyi sakatat yemekleri arasında 1. sırada yer alan kokoreçten Yunan medyasında, “Geleneksel Yunan sakatat yemeği Kokoretsi” olarak bahsedildi. Türk ve Yunan halkı arasında tartışmaya yol açan konuyu, Aydın halkı değerlendirdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ara sıra kokoreç yediğini dile getiren Veli Efe Tek, Yunanistan’ın kokoreçi sahiplenmesi ile ilgili, “Açıkçası bana bir zararı yok. İster Türklerin olsun, ister Yunanların. Ben yemeye ve yerken aynı zevki almaya da devam edeceğim. Tartışmaya gerek yok bence” dedi.

Eskiden kokoreç yemediğini ancak Aydın’a okumaya geldikten sonra yemeye başladığını söyleyen Fuat Akçay, “Bizdeki her yemek isminin sonuna ekler ekleyerek yemeği sahiplendiler. Bizden zaman zaman koparmaya çalıştıkları yemekler oldu. Kokoreçi almalarını da doğal buluyorum” dedi.

“ÜRETİYORSAK, PATENTİNİ ALMAMIZ LAZIM”

15-20 yıldır kokoreç tükettiğini söyleyen Aydınlı vatandaş, “Süt kuzusundan yapılan kokoreç en iyisi. Dana biraz ağır geliyor. Belirli yaşlardaki insanların kokoreçi çok tüketmemesi lazım çünkü ciğerlerde yağ yapıyor. Haftada bir gün tüketmek idealdir” dedi. Yunanların kokoreçe, kokoretsi ismi takıp sahiplemesi hakkında da, “Yunanlar baklavayı da kokoreçi de aynı şekilde kendinin yaptı zaten. Bizde patent alma durumu yok. Üretim yapan insanların patent alması lazım. Bizim insanlar vurdumduymaz olduğu için patent almıyorlar, Yunanlar da oradan o açığı görünce hemen sahipleniyorlar. Yapılan bir işin pazarı varsa patent alacaksın” dedi.

Emine Uçar ise, “Onlar baklavayı falan da aldılar zaten. Her şeyi sahiplenmelerine anlam veremiyorum. Bilmiyorum kendi görüşleri artık. Yakında türk kahvesinin adını yunan kahvesi olarak da değiştirirler” dedi.

“YUNANLAR HER ŞEYİ SAHİPLENİYOR”

Adnan Menderes Üniversitesi öğrencisi Yunus Tayfur, Aydın’a gelmeden önce kokoreçle arasının olmadığı, buraya geldikten sonra çok sevdiğinin altını çizerek, “Yunanlar her şeyi sahipleniyor zaten. Şaşırmadım açıkçası. Kokoreçe de sahip çıktılar, baklava ve cacığa da sahip çıkmışlardı. Onlar ne kadar sahip çıkmaya çalışsa da kokoreç bizim olacak” dedi.

“KOKOREÇİN HASI AYDIN’DADIR”

Aydın Çineli olan Hüsamettin Ceyhan, “Yıllardır kokoreç yerim. O Yunanların dedikleri de kendileri gibi bir Yunan lafı. Türkçesi, özü sözü olmayan bir laf. Kokoreçin hası Aydın’dadır. Kokoreç’in ustası, köftede olduğu gibi Aydınlılardır. 7’den 70’e herkesi Aydın’a kokoreç yemeye davet ediyorum” dedi.

“BİR TEK BİZ TÜRK’ÜZ DEMEDİKLERİ KALDI”

Kokoreçi Yunanlara hediye eden Deniz Tığlı, “Bir şey diyemiyorum artık. Bir tek biz Türk’üz demedikleri kaldı. Umarım onu da yakında derler” dedi.

“BİZDEN DAHA KALİTELİ İŞ YAPIYORLAR”

Aydınlı bir diğer vatandaş ise, “Niye bizden bazı şeyleri alarak daha ön plana çıkıyorlar? Çünkü kaliteli iş yapıyorlar. Buradaki kokoreçin içinde ne olduğunu bile bilmiyoruz. Adamlar hakkıyla yapıyor, kaliteli iş yapıyor. Dünya sıralamasında niye 1’inci olmasınlar ki?” dedi.

Kokoreç, Türklerin mi Yunanların mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir